banner564

Ekmek kavgası

Vakıflar Anaokulu’nda, yardımcı öğretmenlik yapan 9 kişi, yönetim tarafından sessiz sedasız kapı önüne konulduklarını savundu

Ekmek kavgası
banner598
Zorkun TAŞER
Başkent Lefkoşa’daki Vakıflar Anaokulu’nda yardımcı öğretmenlik yapan ve her yıl sözleşmeleri yenilenen, maaşları okul aile birliği tarafından ödenen 9 kişi, okul yönetimi tarafından sessiz sedasız kapının önüne konulduklarını savundu. Hakkını aramak isteyen 9 yardımcı öğretmen dün Vakıflar Anaokulu’nun önünde eylem yaptı. Zaman zaman duygu dolu dakikaların yaşandığı eylemde, zaman zaman da tansiyon yükseldi. Öfkeli öğretmenlerle okul aile birliği yöneticisi arasındaki tartışmaya polis müdahale etmek zorunda kaldı. İşlerine son verilen 9 yardımcı öğretmen, okul önünde saatlerce bekleyerek, bağıra çağıra ağladı.
Gergin bir şekilde okul önünde bekleyen yardımcı öğretmenler, daha sonra okuldan olaysız şekilde ayrıldılar.


Anlaşmazlığın zararı öğretmene dokundu
 Diyalog muhabirinin elde ettiği bilgiye göre,  Vakıflar Anaokulunda  13 yıldan beri  Okul Aile Birliği’nin  velilerinden topladığı ve yardımcı öğretmenlerin maaşlarının ödenmesi için açılan banka hesabı okul müdürünün kontrolünde bulunuyordu. Geçtiğimiz yıl Okul Aile Birliği’nin değişmesiyle birlikte, yeni Aile Birliği yönetecileri, müdüre ‘Hesabı artık biz kontrol edceğiz’ dedi.  Bu gelişmenin ardından  okul müdürünün ise  öğretmenlerin işine son vermek için birtakım yöntemlere başvurduğu iddia edildi.

9 yeni öğretmen yardımcısı için münhal verildi
Eğitim yılının tamamlandığı l Haziran 2014’te  sözleşmeleri gereği işten duran  ve okulların açıldığı Eylül ayıyla birlikte yine okul kadrosuna dahil edilen  9 yardımcı öğretmen, bu yıl Okul  Aile Birliği ile, Okul Müdürü  Suna Elcil arasında yaşanan “Hesap” krizi nedeniyle bir anda işsiz kaldı. İddiaya göre, yaşananlara tepki koyan müdür Elcil,  bir gazeteye  9 yeni yardımcı öğretmen alınması için münhal ilanı verdi. Sözkonusu  münhalde; “Lefkoşa Vakıflar Anaokulu’nda çalıştırılmak üzere, Lefkoşa Vakıflar Anaokulu Okul Aile Birliği 9 öğretmen yardımcısı istihdam edecektir” ifadelerine yer verilirken,  sınavın yeri ile ilgili her hangi bir bilgi yer almadı.

“Okul müdürü bizi tehdit etti”
5 Eylül’de gazetede yayınlanan münhal üzerine önce okul müdürüyle bağlantıya geçen 9 yardımcı öğretmen, okul müdürü Suna Elcil tarafından tehdit edildiklerini de ileri sürdü.

Bakanlık: Münhalden haberimiz var ancak  onaylamadık 
Haklarını aramak amacıyla Milli Eğitim Bakanı ve Müsteşarıyla  görüştüklerini anlatan öğretmenler, yetkililerin kendilerine   münhalden haberdar olduklarını ancak  onaylamadıklarını aktararak işlerine dönebileceklerini söylediklerini kaydettiler.
  
30 başvurudan 13’ü uygun görüldü
Bakanlık yetkilileriyle öğretmenler arasında bu diyalog yaşanmasına rağmen  gazetede yayınlanan ilan üzerine 30 kişi sınava katılabilmek için başvuru yaptı.  Geçtiğimiz Cuma günü sınava giren 30 kişiden 13’ü, aranılan kriterlere uygun bulundu ve dün mülakat için Vakıflar Anaokulu’na çağırıldı.

Okul önünde gerginlik çıktı
Mülakat katılmak amacıyla okula gelen öğretmen adaylarıyla  orada bekleyen 9 yardımcı öğretmen ve Okul Aile Birliği üyesi bir şahıs arasında tartışma yaşanmaya başladı. Sinirlerin gerilmesiyle  okul yetkilileri polise haber verdi. Bu gelişmenin ardından okula gelen polis ekibi sınavın tamamlanmasına kadar orada bekledi.

Bakanlıktan kimse yoktu
Mülakatı yapan ekipte , Okul Aile Birliği’nden 3 kişi ve  bazı öğretmenler katılırken,  münhali onaylamadığı ileri sürlen  Milli Eğitim Bakanlığı’ndan bir yetkilinin katılmaması dikkat çekti.

Elcil açıklama yapmadı
Diyalog muhabirinin konu hakkında görüşüne başvurmak istediği Vakıflar Anaokulu Müdürü Suna Elcil, iddialar konusunda açıklama yapmayacağını belirtti.

Güncelleme Tarihi: 25 Eylül 2014, 07:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474