banner564

Acı ama gerçek

Ağır dolu yağışı ve su baskını gerçekleşen Yedidalga’yı ziyaret Akıncı,“Dereleri kapatır, akarların önünü tıkarsanız bu sıkıntılar kaçınılmaz olur” dedi

Acı ama gerçek
banner598

 Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ağır dolu yağışı ve su baskını gerçekleşen Yedidalga’yı ziyaret etti.

Akıncı ziyareti esnasında basına yaptığı açıklamada, akarlar ve derelere müdahalelerde bulunulmasının, su baskınlarını kaçınılmaz kıldığını belirtti.
Akıncı, Yedidalga’da,içerisini su basan Aspava Restoran ve bazı evleri ziyaret etti, doludan zarar gören bir meyve bahçesi ve su baskınlarına neden olan noktalarda incelemelerde bulundu.
Akıncı, bugün Hükümet’le bir görüşmesinin bulunduğunu, bu görüşmede hükümetin meydana gelen zararlar hakkında bilgi almayı düşündüğü tedbirleri dinleme ve kendi önerilerini aktarma, oluşan yaranın en hızlı nasıl sarılabileceğini görüşme fırsatı bulacağını kaydetti.
Akıncı, başta kayısı, verigoüzüm, şeftali ve çilek ürünlerinin ciddi hasar gördüğünü kaydetti.
Yaşanan su baskınlarına da değinen Akıncı, “Niye bu su tahliye olamadı ve bu lokantaya girdi, önemli olan budur, bunların olmaması suyun denize tahliye olması için akarlar vardı, ancak bunlar yıllar içerisinde kapatıldı. Suyun doğal akışına müdahalede bulunursanız su yolunu şaşırır ancak yine de hedefine varır, dereleri kapatır akarların önünü tıkarsanız bu sıkıntılar kaçınılmaz olur” dedi.

Başbakan ve bakanlar da inceleme yaptı
Öte yandan Başbakan Tufan Erhürman, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali ve İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars dün, dolu yağışından etkilenen ve hasar gören Lefke bölgesine giderek incelemelerde bulundu. 
Hükümet yetkilileri, doludan etkilenen ve zarara uğrayan üreticilerle biraraya geldi. İncelemelere bazı bölge milletvekilleri de katıldı. 
Köy kahvesinde vatandaşlarla bir araya gelen Başbakan Erhürman’a, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, CTP Lefke Milletvekili Salahi Şahiner, HP Güzelyurt Milletvekili Hasan Büyükoğlu, UBP Güzelyurt Milletvekili Menteş Gündüz, Lefke Kaymakamı Halil Çorba ve Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya da eşlik etti.
Başbakan Erhürman, vatandaşların sıkıntılarını ve taleplerini dinleyerek, dolu yağışı sonrasında bölge halkının yaşadığı mağduriyeti ve zararı yerinde inceledi.

Yaralar sarılacak
İncelemelerinin ardından BRT’ye konuşan Erhürman, hasar tespit çalışmalarının hemen başlayacağını belirterek, hasar tespitinin ortaya çıkmasının ardından Bakanlıklar veya Bakanlar Kurulu aracılığıyla mevzuat çerçevesinde neler yapılabileceğinin değerlendirileceğini söyledi. 

“Ciddi zarar gözlemledik”
Erhürman, bölgede özellikle tarım arazilerinde ciddi bir zarar meydana geldiğini gözlemlediklerini kaydederek, ilk nazarda ekonomik kaybın büyük göründüğünü ifade etti.
Başbakan Erhürman, Tarım Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’nın hızlı ve düzenli bir şeklide köylülerin de yardımıyla hasar tespiti yapacağını kaydetti.

Şahali: Uzman ekip görevlendirdik”
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Bakan Şahali de yaptığı açıklamada bölgede etkili olan dolu yağışından üreticilerin ciddi zarar gördüğünü söyleyerek, bakanlık olarak hasar tespit çalışmasının yapıldığını ifade etti.
Özellikle meyve üreticilerinin doludan dolayı zora düştüğünü kaydeden Bakan Şahali, üreticilerin uğradıkları zararın tespiti amacıyla Tarım Dairesi’ne bağlı mühendis ve teknisyenlerle Genel Tarım Sigortası Fonu uzmanlarının oluşturulan ekiplerde görevlendirildiklerini kaydetti.
Yaşanan doğal afetten etkilenenlerin mağduriyetinin giderilmesi için ilgili tüm devlet birimlerinin görev başında olduğunu söyleyen Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, yaraların sarılarak üretimin devamını sağlamanın şart olduğunu belirtti. 


İçişleri Bakanlığı çalışma başlattı
Bu arada İçişleri Bakanlığı, Lefke’de dün yaşanan doludan zarar görenler için hasar tespiti çalışması başlattı.
İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, bu çerçevede Lefke Kaymakamlığı tarafından Yedidalga Muhtarlık ofisinde oluşturulan kriz masasına başvuran vatandaşların hasar tespitleri yapılacak. Başvurular, 11 Mayıs Cuma gününe kadar kimlik fotokopileri, tarla koçanı veya kira sözleşmeleriyle birlikte dilekçe formu doldurularak yapılabilecek. 
Açıklamaya göre Cuma gününden sonra ise başvurular Lefke Kaymakamlığı’na yapılabilecek.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474