banner564

Sınırda mektup verildi

Kapalı Maraş ile ilgili inceleme yapmaya gelen AP temsilcileri protesto edildi

Sınırda mektup verildi
banner598

 Kapalı Maraş ile ilgili inceleme yapıp bu bölgenin 1974 önceki sakinlerinin hakları ile ilgili bir rapor yazmak için Kıbrıs’a gelen Avrupa Parlementosu’nun (AP) Dilekçeler Komitesi’nden bir heyet incelemelerde bulundu.

Ziyarete Dilekçeler Komitesi Başkanı, İsveç Avrupa Milletvekili Cecilia Wikstrom ve parlamenterler Alberto Cirio (İtalya), Rosa Estaràs Ferragut (İspanya), Sofia Sakorafa (Yunanistan), Igor Šoltes (Slovenya), Teresa Jiménez-Becerril (İspanya), Kıbrıs Rum Milletvekilleri Takis Hadjigeorgiou ve Demetris Papadakis da katıldı. Milletvekilleri Kapalı Maraş bölgesine sınırı olan Palm Beach Plaj’ını da ziyaret etti.
Ziyaret sırasında ellerinde KKTC ve TC bayrakları bulunan kalabalık bir gurup protesto eylemi gerçekleştirdi.
Ulusal Birlik Partisi (UBP) Gazimağusa  milletvekilleri,  Oğuzhan Hasipoğlu ve Resmiye Canaltay da bölgede hazır bulunarak ziyareti kınadı. 

Hasipoğlu, sınırda mektup verdi
Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, Kapalı Maraş ile ilgili inceleme yapıp bu bölgenin 1974 önceki sakinlerinin hakları ile ilgili bir rapor yazmak için Kıbrıs’a gelen AB Parlamentosu Dilekçe Komitesi’ne sınırda mektup verdi.
Söz konusu mektubu basınla da paylaşan UBP Gazimağusa Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, mektubunda, “Sizlerle bu şekilde sınırda mektup vererek değil, tıpkı Kıbrıs Rum tarafı yetkilileri ile görüştüğünüz gibi adanın bir diğer ortağı olan bizlerle de görüşerek adadaki Kıbrıs Türk halkının da sorunlarını dinlemenizi beklerdik En azından sizin de her platformda övündüğünüz, AB”nin demokrasi, ayrım yapmama ve insan hakları ilkelerine uygun davranılmış olurdu. Ayrıca, uluslararası ilişkilerde en temel bir prensip olan sorunla ilgili tüm tarafları dinleme ilkesine de uygun davranmış olurdunuz” dedi.

“AB etkisiz kalıyor”
Hasipoğlu, mektubunda BM tarafından her iki halkın ayrı ayrı ve eş zamanlı olarak onayına sunulan Annan planı referandumunda Kıbrıslı Türkler “evet”, Kıbrıslı Rumlar “hayır” demesine rağmen hala daha cezalandırılanın Kıbrıslı Türkler olduğuna dikkat çekerek, AB’nin 2004 yılından önce ve sonra vermiş olduğu sözleri tutmadığını, 26 Nisan 2004'te izolasyon ve kısıtlamaların kalkması konusunda almış olduğu karar uyarınca geçirdiği Doğrudan Ticaret Tüzüğünü rafa kaldırdığını, Yeşil Hat Tüzüğü ve Mali Yardım Tüzüğü'ne Rum tarafının koyduğu engelleri aşmakta etkisiz kaldığını vurguladı.

Özersay: Olaysız tamamlanması memnuniyet verici
Öte yandan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Gazimağusa’da dün Avrupa Parlamentosu yetkililerinin katılımıyla gerçekleştirilen eylemin olaysız ve sorunsuz bir şekilde tamamlandığını belirterek, “Eylemin olaysız tamamlanması memnuiyet vericidir” dedi.
Yazılı bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Özersay, Avrupa Parlamentosu milletvekillerinin Güney Kıbrıs’taki bazı yetkililer ile temas halinde Kapalı Maraş konusunda Gazimağusa’da düzenlediği etkinliğin, Rum basınında iddia edildiğinin aksine herhangi ciddi bir olay yaşanmadan tamamlandığını kaydetti.
Bunun memnuniyet verici olduğunu söyleyen Özersay, bu sabah gerçekleştirilen etkinlikte Rum basınında iddia edildiği gibi herhangi bir gözaltına alma olayı yaşanmadığını, sadece fotoğraf çekilmesinin yasak olduğu noktada fotoğraf çekilmesi üzerine güvenlik yetkilileri tarafından eyleme katılanların uyarıldığı bilgisini verdi.

"Gerekli tedbirleri almıştık" 
Özersay, böyle bir etkinliğin yapılacağı bilgisi kendilerine geldiği andan itibaren bir hafta öncesinden güvenlik birimleriyle istişare ederek bazı tedbirler aldıklarını ve bunun olumlu sonuca varmasının memnuniyet verici olduğunu söyledi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474