banner564

‘Açılacak ve iskan edilecek’

Rum gazetesine konuşan Özersay “Maraş’ın iadesini siz reddettiniz” dedi 

‘Açılacak ve iskan edilecek’
banner598

Başbakan  Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, haftalık Simerini gazetesine verdiği özel röportajda “Maraş’ın iadesini siz reddettiniz. Kent açılacak ve iskan edilecek” dedi.
Simerini gazetesi, Özersay ile yaptığı söyleşiye iki tam sayfa ayırdı.
Özersay’a ilk önce, cumhurbaşkanlığına aday olup olmayacağını soran gazete “henüz karar vermedim.  Yazdan sonra, Eylül-Ekim’de karar vereceğim” cevabını aldı ancak “karar vermek için Türkiye ile istişare edecek misiniz?” sorusuna karşılık “kesinlikle hayır, bunu neden yapayım?” sorusuyla cevap verdi.
“Ankara’nın seçilmişi olduğu” iddiaları sorulduğunda birilerinin tercihi olmak için hareket etmediğini vurgulayan Özerday “bugüne kadar Kıbrıs Türk toplumu içerisinde, Kıbrıslı Türklerin çıkarları, KKTC mensuplarının iradesi için politika yapıyorum” dedi, şunları ekledi:  “Bunun için başka bir ülkenin tanımasını, desteğini veya adamı olmayı beklemiyorum.  Türkiye ile iyi ilişkilerimiz var, olması da gerekir ama bu, kimin seçileceğine Türkiye’nin karar vermesi veya seçmesi gerektiği anlamına gelmez. Bu yanlıştır ve bu görüşe yaklaşımım, Kıbrıslı Türklerin çıkarlarının aleyhine olduğu şeklindedir.”
Özersay “Kıbrıslı Türklerin iradesi ezelden beridir Türkiye’nin iradesiyle örtüşüyor mu?” sorusuna “kesinlikle hayır. Diğer Türk hükümetlerinin belirli bir kişiyi tercih ettiği ve istikamet gösterdiği  ancak sonunda kaybettikleri örnekler var. Günün sonunda, sandığa gittiğinde karar verecek olan halktır” cevabını verdi.
Gazetenin, Kıbrıslı Türklerin çıkarlarının sadece Türkiye aracılığıyla mı güvenceye alınabileceği, yoksa tam bağımsız bir ada mı öngördüğü sorusuna karşılık “KKTC ilan edilene kadar hedefin, dünyadaki her  ülkenin vizyonu olduğu gibi, bağımsız bir devlet olduğunu ancak dünya ekonomisi nedeniyle karşılıklı bağımlılık dikkate alındığında  dünyada tam bağımsız birçok ülke bulunduğunu söylemenin mantıklı olduğuna işaret eden Özersay, devamla şunları söyledi:
“Şunu demeye çalışıyorum; evet bağımsız devletiz, ancak  bizi tek tanıyan ve bizimle tek doğrudan ekonomik teması olan Türkiye ile ilişkilerimizin doğası nedeniyle  doğal olarak bir ekonomik ve sosyal bağımlılık ilişkisi oluştu.”
Siyasi açıdan bağımlılık olup olmadığı sorusuna karşılık “evet, söylediğim nedenlerle bazı siyasi  etkiler olabilir. Samimi olalım, bu yüzyılda ve bu ekonomik şartlarda  tam egemen ve bağımsız olunması kolay değil. Buradaki en iyi unsur Türkiye ile dengeli ve sağlıklı bir ilişki oluşturmamız gerektiğidir. Bizi bu  konuda eleştirenlerin önce  kendilerini suçlaması gerektiğine inanıyorum çünkü bu bağımlılığa, onların -Kıbrıslı Türkleri izole ve sadece  Türkiye ile ilişkide bırakarak- yarattığı şartlar itti.”

5’li toplantıda dikkatli olunmalı…
Öte yandan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay Kuzey Kıbrıs’ta katıldığı bir televizyon programında, olası 5’li toplantı konusunda çok dikkatli olmak gerektiğini,  aynı müzakere zeminde gidilecekse bunu hükümet olarak doğru bulmadıklarını, federasyon dışındaki  ortaklık modellerinin konuşulabileceği güvencesi olması gerektiğini vurguladı.
Özersay, “Bu konuda çok dikkatli olmak gerekir aksi halde kendimizi sonu gelmez yeni bir müzakere kıskacının içinde buluruz. Bu nedenle bu 5’li toplantıya 50 yıldır konuşulan ve bu şartlarda olamayacağı açıkça ortaya çıkan aynı müzakere zemini bağlamında gidilmemelidir. Bu yaklaşım yine sonu gelmez federal ortaklık müzakereleri ve boşa geçen yıllar anlamına gelecektir. Biz hükümet olarak bunu doğru bulmuyoruz. Bu toplantı olacaksa federasyon dışındaki ortaklık türlerinin konuşulabileceği önceden güvence altına alınmalıdır.” dedi
“Rum tarafı yönetimi ve doğal zenginliği bizimle paylaşmaya hazır değilken,  biz federasyon görüşmeye oturursak bu bizi yine müzakerelere kaldığı yerden devam edilmesi sarmalına sokar    “ uyarısı yapan Özersay, toplantı yapılacaksa, 50 yıllık federasyon modeli, federal ortaklık dışında yeni fikirlerin, daha farklı ortaklık türlerinin de konuşulabileceğinin baştan kabul edilmesi gerektiğini ifade etti. 
Özersay, Kıbrıs Rumlarının yönetimi ve zenginliği Kıbrıslı Türkler ile paylaşmaya hazır olduklarını lafta değil fiiliyatta göstermek zorunda olduklarını, bunun olamaması halinde federal bir ortaklık modeli temelinde masaya oturmanın Kıbrıs Türk halkının aleyhine olacağını vurguladı. 

Önerilerde bulundu
Kudret Özersay, olası 5’li toplantı için şu öneriyi de yaptı:
“Doğal gaz konusunda Rumlar Türkiye ile iş birliğine hazır olduklarını söylüyorlar.
Biz  Rumlara iş birliği çağrısı yapıyoruz. Türkiye bizimle iş birliği yapmakta zaten. O zaman gayrı resmi beşli bir toplantı yapılacaksa ikinci başlık da doğal gaz olmalıdır. Doğal gaz konusunu oturup orada hep birlikte konuşmalıyız ve toplantı öncesinde bunun olacağının da açıklığa kavuşturulmasında yarar vardır.  
Bir yandan adadaki iki tarafın bu kaynakları nasıl yönetebileceği ve paylaşabileceği, diğer taraftan ise belirli temel prensipler bağlamında deniz yetki alanlarının sınırlandırılması konularını hep birlikte oturup ele almalıyız. ” 
5'li gayrı resmi toplantı ile ilgili olarak Özersay, “Sayın Lute'un temaslarına baktığımızda, diğer gelişmeleri değerlendirdiğimizde,  Crans Montana'dan itibaren söylediğimiz tespitimiz doğru çıkmıştır... Ortak müzakere zemini yoktur... Bir yanılsama vardır. Sanki iki taraf aynı cümleyi tekrar ettiğinde sanki ortak zemin varmış gibi düşünülür ve o zaman müzakere başlansın denir... Her iki taraf da federasyonu destekliyorum dediğinde bunun ortak zemin olmadığını bu kadar yılda öğrenmiş olmamız gerekir” dedi.

Babası ile birlikte tüm şehitleri rahmetle andı
20 Temmuz'un anlam ve önemine vurgu yapan Özersay, “20 Temmuz toprak bütünlüğümüzü sağlayan yegane bir olaydır. Bu toprak bütünlüğü üzerinde bir devlet kurduk” dedi.
Ailesine dair bir soru üzerine Özersay, başta babası olmak üzere tüm şehitleri rahmetle anarken, gazilere de minnettar olduğunu dile getirdi.
Özersay, Rum tarafında neden sürekli olarak adının geçiyor olduğunun sorulması üzerine “Ben bundan hicap duymam; memnuniyet duyarım çünkü statükocuların tekerine çomak sokabilmişizdir diye düşünürüm.” dedi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474