banner564

“Federasyon artık mümkün değil”

“Ekonomik başarı için istikrar şart” diyen Başbakan Tatar, Kıbrıs sorununda yeni modellerin de gündeme alınması gerektiğini belirtti

“Federasyon artık mümkün değil”
banner598

“Federasyon artık mümkün değil”Başbakan Ersin Tatar, Kıbrıs konusunda gayri resmi beşli toplantı yapılacaksa federasyonun yanı sıra farklı çözüm modellerinin de artık masada olabileceğinin gündeme dahil edilmesi gerektiğini vurguladı.
Başbakan Tatar, hidrokarbon konusunun da gayrı resmi beşli toplantının gündemine dahil edilmesi gerektiğini belirterek, “bunlar yapılmadan herhangi bir görüşme veya müzakere olmasının faydadan çok zarar getireceği ve Kıbrıs Türkleri için yanlış sonuçlar doğurabileceği” uyarısında bulundu.
Başbakan Tatar, BRT’de 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı dolayısı ile gerçekleştirilen özel programda soruları yanıtladı.
Tatar, beşli gayri resmi görüşme konusundaki tehlikelere dikkat çekerek, “Federasyon dışındaki modeller de gündeme alınmalı” dedi.
Bu konuda hükümetin bilgisinin bulunmadığını söyleyen Tatar, görüşme kadar içeriğin de önemli olduğunu kaydetti ve “sırf görüşme olsun” diye böyle bir şeye kalkışmanın sakıncaları olabileceğine işaret etti.
Toplantının gündeminin de belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Tatar, gayrı resmi de olsa yapılan her görüşmenin öncesinde gündemin belirlenmesi ve içeriğinin ortaya konulduktan sonra görüşülmesinin hayati önemi bulunduğunu ifade etti.
Tatar, geçmişte bunlar yapılmadan gerçekleşen bazı görüşmelerin Rum tarafınca farklı sonuçlara çekilmeye çalışıldığını örnek gösterdi.
Tatar, çözüm modeline ilişkin bir belirleme yapılmadan müzakere veya görüşme olmasının sakıncalarına değinerek, “federasyonun artık mümkün olmadığının çok net bir şekilde görüldüğü” bir aşamada farklı çözüm modellerinin de gündemde olmasının taşıdığı faydaya işaret etti.
Gayrı resmi konferans toplanırken federasyonun yanı sıra farklı çözüm modellerinin de artık masada olabileceğinin gündeme dahil edilmesi gerektiğini ifade eden Tatar, aksi durumun yanlış sonuçlar doğurabileceği uyarısı yaptı.

45 yılda yaşanan gelişmeler
Başbakan Tatar, gelinen aşamada artık ekonomik ve siyasal reformlara ihtiyaç duyduğunu belirterek, 45 yıl öncesine kıyasla inanılmaz bir noktada olan Kıbrıs Türkü’nün 45 yıl sonra çok daha iyi yerlerde olacağına duyduğu inancı dile getirdi.
Özellikle ekonomik alanda kısa ve uzun vadeli projelerin hayata geçmesi için çalıştıklarını ifade eden Tatar, Anavatan Türkiye’nin de desteğiyle bu programların mutlaka başarıya ulaşacağını ve Kıbrıs Türkünün daha mutlu, huzurlu ve refah günlere taşıyacağını kaydetti.
Başbakan Ersin Tatar, ekonomik konularda uygulanan programın başarıya ulaşabilmesi için siyasi istikrarın sağlanmasının hayati önemi bulunduğuna değinerek, bugüne kadarki gidişatın değişeceğine olan inancını dile getirdi.

“Gelirlerin artması hedeftir”
Hükümet olarak kişi başı gelirin yükselmesini hedef aldıklarını aktaran Tatar, sektörel bazda kalkınmanın önemli olduğunu söyledi. KKTC’nin bugüne kadar hizmet sektörü ile ekonomik yaşamını geliştirdiğinin altını çizen Başbakan Tatar, başta turizm olmak üzere eğitim sektörünün sağladığı katkılarla ulaşılan ekonomik gelişmeye bilişim sektörünü de ekleyeceklerini vurguladı.
Bu çerçevede ODTÜ tarafından hayata geçirilen projenin önemli olduğunu kaydeden Tatar, çıkarılan yasaların yanı sıra, hükümet olarak bilişim sektörünün gelişmesi için gerekli tüm adımları atacaklarını kaydetti.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474