banner564

‘Aflatoksin’  tehlikesi sürüyor

Hayvancılar Birliği Başkanı ülkede arpa sıkıntısı olduğunu söylüyor, TÜK müdürü günlük ihtiyacı karşılıyoruz”diyor

‘Aflatoksin’  tehlikesi sürüyor
banner598

Çiğdem AYDIN
Hayvan yetiştiriciliğinde önemli yer tutan yemlik arpada sıkıntı yaşandığı, yeteri kadar arpa bulamayan üreticinin mısır ile hayvanlarını beslediği ve bundan dolayı süte insan sağlığı için son derece zararlı olan ve iç organları tahrip eden Aflatoksin karıştığı öne sürüldü. Diyalog’a konuşan Hayvancılar Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, bir buçuk aydır arpa eksikliğinden dolayı sıkıntı yaşadıklarını, hayvan yetiştiricilerine çok az miktarda yemlik verildiğini ve bu nedenle üreticinin mısıra yöneldiğini söyledi. Naimoğulları, nemden dolayı mısırda Aflatoksin üremeye başladığını, dolayısı ile süte de karıştığını ifade etti. Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK) Müdürü Mehmet Arkut ise ülkede yeterince arpa olduğunu, hayvan yetiştiricilerine ise gerekli arpayı verdiklerini söyledi. “Arpa yok” söylemlerinin paniğe neden olduğunu ifade eden Arkut, “Olumsuz hava koşullarından dolayı dün gelmesi beklenen tonlarca arpa gelemedi. Ancak yarın ve hafta sonu yeteri kadar gelecek” dedi. 

Mustafa Naimoğulları (Hayvancılar Birliği Başkanı):
Ülkede arpa yok, bir buçuk aydır sıkıntı yaşıyoruz. Bir buçuk aydır arpa günü birlik geliyor ve hayvancılara çok az veriyorlar. Ondan dolayı da sıkıntı büyüdü ve sütlerde Aflatoksin çıktı. 100 tonu geçti hala döküyoruz. 
Ayda 15 bin tona yakın arpa ihtiyacı vardır. Şu anda Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK)  şubelerinde ya yarım kamyon ya da hiç arpa yoktur. 
Arpa bulamadığı için insanlar mısıra yüklendi. Arpanın alternatifi mısırdır ancak mısırda nemden dolayı Aflatoksin üremeye başladı. İlgili firma mısırı koruyamadı.
Hayvancılık Dairesi toksin bağlayıcı kullanın diyor. Zaten kullanmasaydık 500 ton süt şimdiye kadar dökülecekti. Şu ana kadar 100 tona yakın süt döküldü. Yaklaşık 20-25 üreticinin sütleri döküldü ve dökülmeye devam ediyor. Bakan Şahali de çıkıyor diyor ki’ ambarlar arpa doludur’. O zaman gelsin baksın hayvancıların ambarına da görsün hayvancıları.
Toprak Ürünleri Kurumu da Tarım Bakanlığı da sınıfta kaldı Tarım Bakanlığı yalan söylüyor. Bunun bedelini kim ödeyecek, bu süreç nereye gidecek, bu tazminatı kim ödeyecek. Süt Kurumuna da Tarım Bakanlığına da gerekli yazıyı yazdım ve talep ettim günün sonunda Bakanlar Kurulu karar geçirsin, Süt Kurumu karar geçirsin hayvancıları tazmin etsin.  Bu olmazsa tepkiler büyüyecek. Eylemler olabilir. 
Şu anda sütleri dökülen hayvancı sayısı 20’yi geçti ama arpa bulamadıkları için bütün hayvancılar sıkıntıdadır. Bu iş eğer çözmezlerse ambarlarda kavga çıkacak çok büyük kaos olacak göreceksiniz. 

Mehmet Arkut (Toprak Ürünleri Kurumu Müdürü):
Toprak Ürünleri Kurumu’na arpa gelmeyeceği söyleniyor ve sürekli bunu gündeme getiriyorlar.
Hayvancılar da panikliyor; olması gerekenden fazla arpa isteniyor. Bu defa da herkes daha fazla arpa istiyor, bir nevi arpa kullanımını artırıyor.
Şu anda stokta vardır şubeye giden herkese ihtiyacını karşılayacak şekilde günlük veya bir haftalık ihtiyacı karşılayacak şekilde veriyoruz. 
Örneğin 500 ton arpa İstanbul’da yaşanan fırtına dolayısıyla gelemedi. Fakat Cuma günü gelecek, hafta sonu da yine bol miktarda gelecek. Yani Toprak Ürünleri Kurumu’nda arpa hiç bitmedi, şimdi bir aylık ve iki aylık isteniyor. Toprak Ürünleri Kurumu hayvan sayılarını da dikkate alarak insanlara haftalık ihtiyacını karşılıyor. 5 günlük ihtiyacını sağlıyor şu anda. 
Maalesef ‘arpa kalmadı arpa yok’ söylemlerini üzülerek duymaktayız. İhtiyaçtan fazla veremeyiz kimseye, herkesi düşünmek zorundayız. Oysa herkes bir aylık ihtiyacı hemen istiyor hava şartları bir anda bu arpayı stoklara almamıza izin vermiyor. Sıkıntı aslında çok fakat insanlara arpa veremiyoruz diye bir şey de yok. 
Bir aylık ihtiyaçlarını şu anda veremiyoruz hava şartları düzelince zaten ortadan kalkacak bu sıkıntı. Normalde 400 ton civarı günde ihtiyaçları vardır fakat iz şu anda 350 ton civarı arpa veriyoruz. Yüksek stokun maliyeti de faizleri de yüksektir kredi kullanarak. Yüksek stok maliyeti ile işlersek eğer o zaman da arpayı daha pahalıya satmak durumunda kalacağız. Bu yüzden çok fazla stok faaliyeti ile çalışamayız. Kimse panik olmasın. Küçükbaş hayvancılar için 60 kilosu verildi diğer kalan da en kısa sürede verilecek. 

Aflatoksin Nedir ?
Aflatoksin, gıdalarda ve yemlerde bulunabilen yüksek karsinojenik etkili mikotoksindir. 
Vücudumuzda aflatoksin varlığı karaciğer tahribatına neden olabilmektedir. Daha çok yer fıstığı, fındık, ceviz, mısır, pamuk tohumu, Hindistan cevizi gibi yağlı tohumlarda ayrıca buğday, pirinç, soya, incir, baharat, süt, peynir gibi gıdalarda görülür. Aflatoksin bu tür gıdalarda B1, B2, G1, G2 olarak, süt ve ürünlerinde ise M1 ve M2 formunda bulunur. Bunlardan Aflatoksin en güçlü doğal karsinojendir.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474