banner564

Akıncı: Gerginlik yaşanmadı

“Anavatan-Yavruvatan sevgisi yüreklerde olmalı” diyen Akıncı, “Erdoğan beni telefonla aradı, tebrik etmek istedi. Hoş sohbet havasında konuştuk” dedi

Akıncı: Gerginlik yaşanmadı
banner598
Cumhurbaşkanlığına seçilen Mustafa Akıncı dün mahkemelerdeki Yüksek Adliye Kurulu’nda düzenlenen törenle mazbatasını aldı. 2 turlu bir seçimi geride bıraktıklarını belirterek, sonucun Kıbrıs Türk halkına hayırlı olmasını dileyen Akıncı, 7 adayla birlikte demokratik sürece ciddi katkı sağladıklarını belirtti. Akıncı, “Halkın takdiri benim yönümde tecelli etti. Tüm gücümle çalışacağım” dedi.
Tören sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Akıncı, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisine yönelik eleştirileriyle ilgili olarak “Anavatan-Yavruvatan sevgisi yüreklerde olmalı” dedi. 
TC Cumhurbaşkanı Erdoğan ile telefon görüştüğünü belirten Akıncı şunları kaydetti:
“Sayın Erdoğan ben canlı yayındayken aramıştı. Ben henüz konuşmamın sonlarındayken. Telefonla da konuşmak, tebrik etmek istedi. Hoş sohbet havasında konuştuk. Bazılarının beklediği gibi gerginlik yaşanmadı. Sayın Erdoğan ‘ana hiçbir zaman analığını bırakmak istemez’ dedi. Ben de ‘çocuklar büyümek ister’ dedim. Böyle sohbet ettik.
Bu çocuğun genç olma ve kendi ayakları üzerinde durmaya ihtiyacı var. Bunları gülerek, sohbet havasında konuştuk. Erdoğan, ‘herhalde ilk ziyaretinizi Türkiye’ye yaparsınız’ dedi. Ben de ‘davet olursa memnuniyetle’ dedim. Azerbaycan’a, KKTC’ye davet beklemeden geldiklerini, ilk resmi ziyaretlerini bu ülkelere yaptıklarını söyledi. ‘Bu geleneği bozmazsın herhalde?’ dedi. Bozmak diye bir şey yok. Mazbatamızı aldıktan sonra elbette Türkiye’ye ilk fırsatta ziyaretimizi gerçekleştireceğiz.”



İlişkilerde, büyüklük küçüklük çok farketmez…
Birbirini tanıma ilişkisi içinde olan iki devletin söz konusu olduğunu kaydeden Akıncı, “Bu gibi ilişkilerde büyüklük küçüklük çok fark etmez. Lüksemburg, Avrupa Birliği’nin en küçük ülkesi ama bu bünye içerisinde eşit bir varlık. Biz de bir kardeş ilişkisi içinde olalım” dedi.
Akıncı şunları da söyledi:
“Kıbrıs Türk toplumu artık yavruluktan kurtulup, emekleme dönemini aşıp, kendi ayakları üzerinde dursun. Gelişsin, gürbüzleşsin, ekonomisi ve demokrasisiyle gelişsin. 

Kendi evinin efendisi olmak…
Kendi kendini yönetme becerisine sahip kendi evinin efendisi olsun. Böyle bir yapının federal yapıda daha güçlü olabileceğini, Avrupa Birliği kurumları içinde daha yarışabilir konumda bulunabileceğini görüyorum. Bu tür yapılanmanın Türkiye için de çok daha hayırlı sonuçlar doğuracağını da öngörüyorum. Böylesi bir yapıdaki Kıbrıs Türk varlığı Türkiye’yi rahatsız etmemeli. Böylesi bir kardeşlik ilişkisi Türkiye için de çok daha iyi olur diye düşünüyorum. Bu konuda öngörü, tespit ve önerilerim halk tarafından onay gördü. Ben şu anda Mustafa Akıncı olarak konuşmuyorum. Halkının yüzde 60’ından fazlasından onay gören biri olarak sözcülük yapıyorum.


“Anastasiadis ile sosyal içerikli bir görüşme…”
Rum basınında yer alan Nikos Anastasiadis ile bugün görüşme yapılabileceğine ilişkin haberin sorulması üzerine Akıncı şunları ekledi:
“Nikos Anastasiadis ile bir araya gelme konusunu konuştuk. Fakat gün ve tarih belirlemedik. 4 Mayıs’ta Eide geliyor. Benimle görüşmek istediğini duyurdu. Müzakere sürecini nasıl devam ettirebiliriz, geldiğinde onu konuşacağız. Bu arada sosyal içerikli bir görüşmede bir araya gelmemiz olasıdır ama gün ve saat belli değildir.”
Öneri: Demokrasi örneği sergilendi
Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Şafak Öneri, Türkiye ve Güney Kıbrıs’tan basın mensuplarının da ilgi gösterdiği mazbata töreni öncesinde kısa bir konuşma yaptı.
Mustafa Akıncı’nın 110 bin 795 geçerli oyun 67 bin 32’sini, yani yüzde 60,5’ini alarak seçimi önde bitirdiğini kaydeden Öneri, her iki turdaki seçimde ciddi bir olay yaşanmadığını söyledi.
Öneri, “Halk olarak seçimler dolayısıyla dünyaya demokratik geleneklerimizin ve bilincimizin ne kadar güçlü olduğunu, hoşgörülü bir halkın nasıl olması gerektiğini bir kez daha göstermiş olduk” dedi. 

Süreç nasıl işleyecek?
Resmi sonuçların Çarşamba günü resmi gazetede yayınlanacağını kaydeden Öneri, Perşembe gün ise Meclis’te yemin töreni olacağını; devir teslimden sonra da Akıncı’nın resmen Cumhurbaşkanlığı görevine başlayacağını söyledi.
Akıncı’ya yeni görevinde başarı dileyen Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Öneri, 3’üncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve ailesine sağlık ve mutluluk temenni etti.

Güncelleme Tarihi: 28 Nisan 2015, 09:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473