banner564

Akıncı'nın ilk ziyareti Ankara’ya

“Anavatan sevgisi yüreklerde olan bir duygudur” diyen Akıncı, AK Parti hükümetinin KKTC’de yapılan seçimlerdeki tutumunun doğru bir tavır olduğunu belirtti

Akıncı'nın ilk ziyareti Ankara’ya
banner598
Cumhurbaşkanı seçilen Mustafa Akıncı, kendileri için anavatan sevgisinin yüreklerde olan bir duygu olduğunu söyledi. Türkiye hükümetinin KKTC'deki seçimler sırasındaki duruşunun doğru bir tavır olduğunu vurgulayan Akıncı, ilk dış ziyaretini Ankara'ya yapacağını belirtti.
Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Akıncı, AA muhabirine KKTC-Türkiye ilişkilerine yaklaşımı ve Kıbrıs sorununun çözümü konusunda değerlendirmelerde bulundu.
Akıncı, Kıbrıs Türk halkının çıkarlarını gözeterek, Kıbrıs sorununda çözüm odaklı bir siyaset izleyeceğini söyledi. Kıbrıs müzakerelerinde taraflar arasındaki 11 Şubat 2014 mutabakatı çerçevesinde kalacağını ifade eden Akıncı, söz konusu uzlaşmaya Türkiye'nin ve Derviş Eroğlu'nun da onay verdiğini hatırlattı.
BM Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin 4 Mayıs'ta adaya geleceğini söyleyen Akıncı, Eide ile Kıbrıs müzakerelerinin bundan sonrasını ele alacaklarını belirtti.
Akıncı, toplumsal konulara duyarlı bir cumhurbaşkanı olacağını belirterek, "Partilerin içiyle değil toplumun içiyle ilgileneceğim" dedi. Bağımsız ve tarafsız bir cumhurbaşkanı olacağını dile getiren Akıncı, tüm partiler karşısında eşit mesafede duracağını ve tüm "renkleri" kucaklayacağını ifade etti.


Karşılıklı saygıya dayalı ilişki
Türkiye ile ilişkilerin karşılıklı saygıya dayalı, kişilikli bir ilişki olacağını düşündüğünü söyleyen Akıncı, "Kıbrıslı Türklerin kendi kurumlarında söz sahibi olmasını ve bu kurumları da iyi yönetmesini istiyorum. Kıbrıs Türk Hava Yolları'nda olduğu gibi kurumların batırılmasına şiddetle karşıyım. Her türlü ilişkide ne çatışmacı ne de teslimiyetçi bir çizginin izlenmesi taraftarıyım" diye konuştu.
Akıncı, hedefinin, KKTC'nin kendi kendine yetebilen, kendi demokrasisini ve ekonomisi güçlendirme çabası sergileyen bir ülke haline gelmesi olduğunu belirterek, KKTC'nin bu sayede gelecekte federal bir yapı içinde Rumlar karşısında ezilmeden AB kurumları içinde yaşayabileceğini söyledi. "Benim arzum, benim hedefim bu" diyen Akıncı, Türkiye'nin bunu bir anlaşmazlık mesajı olarak algılamaması gerektiğini ifade etti. 

“Türkiye’den yetkililer iç işlerimize müdahil oldu”
Akıncı, "Yıllarca Türkiye'den yetkililer çeşitli dönemlerde şu ya da bu biçimde, şu ya da bu oranda seçimlerimize müdahil oldular. Bu kez Türkiye hükümeti böyle bir müdahalede zaten bulunmayacağını, hatta ima bile etmeyeceklerini söyledi. Bilhassa Bülent Arınç'ın ağzından da bu ifade edildi" dedi.
"Dün geceden beri kutlama mesajları alıyorum" diyen Akıncı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun yazılı olarak tebriklerini ilettiklerini, ayrıca Erdoğan, Davutoğlu, Meclis Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve eski Meclis Başkanı Hikmet Çetin'in de kendisini arayarak tebrik ettiğini söyledi.

“Maraş, vizyonumun bir parçasıydı”
Maraş denince, telle çevrilmiş ve 40 yıldır yılanlara terk edilmiş bir bölgeden bahsedildiğini belirten Akıncı, "Ben bunu üç ayaklı bir biçimde müzakere edelim ve sonuçlandırırsak yaşama geçirelim diye önerdim. Bu da vizyonumun bir parçasıydı" dedi.

Akıncı adına sahte hesap açıldı… 
Cumhurbaşkanlığı’na seçilen Mustafa Akıncı adına sosyal medyada Twitter ve Facebook üzerinden sahte hesaplar açılarak, bu hesaplardan bildirimler paylaşıldığı saptandı.
Akıncı’nın basın bürosundan yapılan açıklamada, Akıncı’nın hesapları hatırlatıldı ve bunun dışındaki hesaplardan yapılan açıklamaların hiçbirinin Akıncı tarafından yapılmadığı ve provokasyon amacı taşıdığı belirtildi.

Güncelleme Tarihi: 29 Nisan 2015, 09:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473