banner564

Akıncı’ya tepkiler çığ gibi

Akıncı’ya tepkiler çığ gibi

Akıncı’ya tepkiler çığ gibi
banner598

Taçoy: Seçime yönelik manevra

Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy, “Cumhurbaşkanı Akıncı'nın Barış Pınarı Harekâtı ile ilgili açıklamalarını şaşkınlıkla okudum. 6 ay sonraki seçime yönelik yapılan bu açıklama, seçim stratejisinden öte gönüllerde tarif edilemez kırgınlıklara neden olmuştur” dedi.
Taçoy yaptığı yazılı açıklamada, “Türkiye'nin terörle mücadelesini yok sayarak, iç politik kaygılar güden Cumhurbaşkanı'nın düştüğü durumun üzücü olduğunu, Kıbrıs Türkü’nün Türkiye ile birlikte olup, birlikte ağlayıp birlikte güldüğünü” ifade etti.
“Akıncı'nın bizleri Rum katliamlarından kurtaran Barış Harekatı'na dönük söylemleri de kabul edilemez.” ifadelerini kullanan Taçoy, “Akan kandır, su değil” diyen Akıncı’nın “terör örgütlerinin vahşetleri karşısında neden bir cümle kurmadığını” sordu.
Taçoy, açıklamasında, “Kıbrıs Türk halkı, Türkiye'nin ayrılmaz bir parçasıdır. Bizler, Türkiye'nin terör örgütleriyle verdiği mücadeleyi sonuna kadar destekliyoruz.  Bir ulusun var olabilmesi için kahraman ordumuzun mücadelesine her zaman destek verdik, vereceğiz.” ifadelerini kullandı.
 

***

Saner: Harekat olmasaydı
Kıbrıs Yunan olurdu

UBP Genel Sekreteri Ersan Saner, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Suriye’de başlatmış olduğu  “Barış Pınarı” askeri harekatı ile ilgili olarak yaptığı açıklamayı talihsiz bir açıklama olarak niteledi ve kınadı.
Saner, Kıbrıs Türklerinin 1963 yılında ortağı olduğu Kıbrıs Cumhuriyetinden Rumların silahlı saldırıları ile dışlanmasından ada toprağının sadece yüzde 3’lük bir kısmında, yokluk içinde ve gettolar halinde yaşamak zorunda kaldığını anımsattı.
Saner, “Anavatan Türkiye 1960 Garanti Antlaşmasına dayanarak tek yanlı müdahale hakkını kullanmasa, 20 Temmuz Barış Harekâtı olmasaydı 15 Temmuz 1974’te yapılan Yunan darbesi hedefine ulaşarak Kıbrıs Yunan olacak, biz o yüzde 3’lük gettolarda bile barınamaz hale gelecektik. Kıbrıs’ta barış 1974 Barış Harekatı sayesinde tesis etmiştir. Bunu inkar etmek Kıbrıs Türkü’ne zarar vermekten başka bir anlam ifade etmez” ifadesini kullandı.
 

****

YDP: Düşman sevindirdi
 
Yeniden Doğuş Partisi (YDP), Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Türkiye’nin Suriye’de yürüttüğü Barış Pınarı Harekatı’yla ilgili sözlerini eleştirerek, Akıncı’nın açıklamasının dostları üzdüğünü, düşmanları sevindirdiğini öne sürdü.
YDP Genel Sekreteri Turan Büyükyılmaz yaptığı yazılı açıklamada,  Türkiye’nin Suriye'de bölücü terör odaklarına karşı yürüttüğü askeri harekatın, Türk ve Türkiye düşmanı çevrelerce kınandığını ve protesto edildiğini belirterek,  Türkiye’nin her daim yanında olması gereken KKTC’nin  bu süreçte sergilediği tavrın ibret niteliğinde olduğunu savundu.
Hükümet yetkililerinin Bakanlar Kurulu vasıtasıyla değil de sosyal medyadan açıklama yaptığını,  Meclis’in ise susmayı tercih ettiğini ifade eden Büyükyılmaz, “Devletin başı olan Sayın Cumhurbaşkanı tam 4 gün sonra evlere şenlik talihsiz bir açıklama yaparak adeta düşmanları sevindirmiş,  dostları ise üzmüştür” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı’nın yaptığı açıklamanın tam da ABD ve AB ile uyumlu bir açıklama olduğunu öne süren Büyükyılmaz, “ Sayın Akıncı’nın yaptığı açıklama Kıbrıs Türkü’nün kahhar ekseriyetinin duygu ve düşüncelerini yansıtmadığı çok açıktır” dedi.
 

***

Denktaş: Üzülerek izliyorum

Eski Demokrat Parti Genel Başkanı Serdar Denktaş, Barış Pınarı Harekatı ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın açıklamalarına ilişkin paylaşımda bulundu. Denktaş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin teröre karşı yürüttüğü operasyonda Mehmetçik canı pahasına Türkiye’nin sınırlarını koruyup, insanlık adına mücadele ederken, ülkemizde, Cumhurbaşkanı tarafından yapılan talihsiz bir açıklama sonrası ortamın gerildiğini üzülerek izliyorum.” dedi.
Serdar Denktaş’ın açıklaması şöyle devam etti:
“Türkiye Cumhuriyeti’nin makamları ile farklılaştığımız veya aynı felsefeyi paylaşmadığımız durumlarda bunları dile getirmenin zamanı bütün Türkiye’nin kalbinin vatan savunması için muharebeye gönderdiği Mehmetçik ile birlikte attığı zaman değildir. Türkiye’nin yürüttüğü bu mücadele ile operasyon ile ilgili haklılık görüşümü ve başarı temennilerimi, ‘Barış Pınarı’ başladığı gün dile getirmiş birisi olarak, Anavatan Türkiye’nin mücadelesine gönülden destek verirken, herkesi sağduyuya davet edip, siyasi dürtülerle bu konuyu suiistimal etmemelerini salık veririm.”

*****

Sivil toplum örgütlerinden ‘istifa’ çağrısı

‘Bırakıp gitmeli’

Ak Hataylılar Kardeşlik Dayanışma Ve Kültür Derneği Başkanı Mehmet İpek, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Barış Pınarı Harekâtı ile ilgili yaptığı açıklamayı talihsiz olarak nitelendirerek, Akıncı’dan istifa açıklamasını beklediklerini kaydetti.
İpek yaptığı yazılı açıklamada, Akıncı’nın yaptığı açıklama ile Türkiye’nin yanında olmadığını ifade ettiğini iddia etti.
Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği de Türkiye’nin son derece haklı ve yerinde başlattığı terörü sonlandırma harekâtına destek verdiklerini bildirdi.
Dernek Başkanı Yılmaz Bora’nın yazılı açıklamasına göre, harekata destek veren örgütler Türkiye Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri’ye destek mesajı iletti.
Destek mesajına imza koyan örgütler ise şöyle:
“TMT Mücahitler Derneği, T.B.H.Gaziler Derneği, Konya Kültür Derneği, Türk Göçmenler Derneği, KKTC Umut Derneği, DKT Vakfı, Sönmezliler Ocağı, Erenköy Mücahitler Derneği, KKTC Parlamenterler Birliği.”
Türk Birliği Dayanışma Derneği ise Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın açıklamalarına tepki gösterdi.
Başkan Güven Arıklı tarafından yapılan açıklamada, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın terör örgütü PKK/PYD’ye karşı yürütülen Barış Pınar Harekatı’na, “Akan su değil, kandır” ifadeleri kullanması ve eli kanlı terör örgütlerine karşı yürütülen mücadeleyi görmezden gelmesi asla kabul edilebilecek bir durum değildir. Türk Birliği Dayanışma Derneği olarak, Kıbrıs Türk Halkı’nın duygu ve düşüncelerini asla yansıtmayan bu ifadeleri kesin bir dille kınıyor, Türk Milleti’nden özür dilemesini talep ediyoruz” denildi.

Güncelleme Tarihi: 15 Ekim 2019, 10:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473