banner564

Aklın yolu bir

Vatandaş, para biriminin değil ekonomideki yönetim tarzının değiştirilmesini istiyor

Aklın yolu bir
banner598

 Çiğdem AYDIN

Döviz kurlarının Türk Lirası karşısındaki hızlı yükselişi, sadece ekonomi çevrelerinin değil sokaktaki vatandaşın da birinci gündem maddesi oldu.
Başbakan Tüfan Erhürman’ın, Türk Lirasından çıkılması ve başka para birimine geçme önerisinin tartışıldığını açıklaması yaşanan tartışmalara tuz biber ekti.
Başbakanın bu açıklaması çeşitli eleştirilere neden olurken, vatandaş ise bu duruma hem olumlu hem olumsuz baktı.
Kimi vatandaş Euro’ya geçelim görüşünü belirtirken, kimisi de Türk Lirasında kalınması gerektiğini ifade etti. Vatandaşların büyük çoğunluğu çözümün para biriminin değiştirilmesi olmadığını, asıl değişmesi gerekenin ekonomik yapı olduğunu vurgulayarak, “Aklın yolu bir, ekonomik politikalar oluşturulursa, üretim artarsa para biriminin çok da önemi olmaz” dedi. Kimisi de “Türk devletinde yaşıyoruz ancak her şeyi döviz ile yapıyoruz” dedi.
Kuzey Kıbrıs’ta üniversite eğitimi gören ve harçlarını döviz cinsinden ödeyen öğrenciler ise, kur atışından en çok kendilerinin etkilendiğini söyledi. “Okul harcını, ev kirasını döviz olarak ödüyoruz” diyen öğrenciler, önlem alınmasını istedi.


Vatandaş ne dedi… 
Mustafa Noyan: 
Para birimi değişse de ekonominiz sağlam temeller üzerine kurulu değilse akıbetiniz şimdikinden faklı olmaz. Ekonomimiz sağlam değildir. Ayrıca hangi sermaye hangi birikimle para birimini değişecekler, bu ütopiktir. Memleketin genelinde şu anda ciddi sıkıntılar yaşayan insanlar vardır. Bu konuyu başka bir temel üzerinden tartışmak gerekir. Hayaller üzerinden tartışmakla bir yere varılmaz. Döviz kurunun yükselişi beni etkilemedi çünkü benim tüm müşterilerim yabancıdır. Ancak bu bireysel olarak bakabileceğimiz bir konu değil yazık ki.

Salahi Kunduracı:  
Değişmeyelim para birimimizi. Türk Lirası kalsın. Dövizim yükselişi hepimizi beni de etkiledi. Sıkıntılarımız vardır, alışverişi yaparken dahi artık daha dikkatliyiz. Ancak sorunun çözümü Türk Lirasını terk etmek değildir. Farz edelim değiştik para birimini memleket pahalı olduktan maaşlar aynı kaldıktan sonra ne fark eder. 

Osman Birşen: 
Bence para birimini değişelim Euro’ya geçmemiz lazım. Dövizin yükselişi negatif anlamda hepimizi çok etkiledi. Bir de üzerine zamlar eklenince borcu harcı olan insanlar hayatını nasıl dürdürecek bu ülkede yazık. 

Ahmet Uzunoğlu: 
Para birimini değişelim dolara geçelim. Zaten Türk Lirası kullanmıyoruz. Ev almak istesek Sterlinle araba almak istesek Euro’yla ödeme yapıyoruz. Bana göre memleket olarak Türk Lirası kullanmayız. Devlet bile bazı vergileri döviz kurundan hesaplıyor. Ben genç bir insan olarak nasıl ev, araba sahibi, iş sahibi olacağım bu ekonomik düzen içinde. Bu imkânsız peki ne yapalım biz memleketi mi terk edelim.

Celal Gezer:
Kendi milletimin memleketimin parası varken Avrupa’nın para birimini istemiyorum. Evet, vatandaş olarak sıkıntı yaşıyoruz hem de çok… Zam üzerine zam yapılıyor. Ancak çözüm parayı değiştirmek değildir. Ben Türkiye Cumhurbaşkanına mektup yazdım bu memlekete bir vali, bir muhtar, bir komutan artık neyi uygun görürse yollasın. Bu başımızdakileri de temizlesin. Çünkü bunlar ne bu memleketi ne bu halkı yönetemiyor. 

Alihan Erdem:
Öğrenciyim eczacılık okuyorum. Şimdi sıkıntı var elbette dövizde yükseliş var ama bunu seçimlere bağlıyorum. Seçimlerden sonra bir sabitlenme olacağına inanıyorum. Bu ülkede büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Türk Devleti ama gelin görün ki Avrupa’ya mı geldiniz İngiltere’ye mi geldiniz belli değil. Ev kiraları Sterlin, araçlar Sterlin, Dolar. Akaryakıt fiyatları dövizden hesaplanıyor, elektrik faturaları da öyle. Burası bir Türk devleti ama ekonomik hayat öyle değil. Bana göre para birimi değişmemeli ekonomik yapı, uygulamalar değişmeli. Özellikle Türkiye’den gelen biz öğrenciler ciddi ekonomik sıkıntı yaşıyoruz, ailelerimiz bizi burada okutmak için dişinden tırnağından artırıyor. Kiralar döviz, okul döviz, hayat dövize endekslenmiş burada.

Hasan Çorbacı: 
Para birimimizi değiştirelim Euro kullanalım. Döviz kuru yükseldikçe insanlar artık isyan ediyor. Alış veriş dahi yapamaz oldu insanlar. Çünkü hiçbir şey alamaz oldu. Açlık sınırının çok altına indik artık. Euro’ya geçelim. Rum tarafı para birimini değiştirdi, bizim de hakkımız vardır değişelim.

Güncelleme Tarihi: 24 Mayıs 2018, 10:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474