banner564

Alternatif çözüm

Bakan Atun, kablo projesinin hayata geçeceği zamana kadar ağırlıklı olarak yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili yatırımların yapılacağını söyledi

Alternatif çözüm
banner598
Rahme ÇİFTÇİOĞLU
   Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, KKTC’nin gayri safi millî hasılasının yüzde 3’e yakınının sadece elektrik üretmek için yurt dışından satın alınan fuel oile harcandığını kaydederek, “Kablo projesi hayata geçeceği zamana kadar ağırlıklı olarak yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili yatırımlar yapılacak” dedi.
   Adanın batısına bu konuda ihale yöntemiyle yatırım yapılacağını açıklayan Atun, okullara ve kamuya elektriğin yenilenebilir enerjiden sağlanması için 5 Megavata (MW) kadar yatırım yapılmasının öngörüldüğünü söyledi.
   Kablonun yenilenebilir enerjinin en önemli tamamlayıcısı olduğunu kaydeden Atun, “ Yenilenebilir enerjiden ve güneşten yararlanmak kablodan vazgeçmek değildir. Güneş enerjisinde ne kadar büyürsek, bunu Türkiye’ye nakil etme fırsatına sahip oluruz” dedi.
   Elektrik fiyatlarında indirimin söz konusu olacağını da belirten Atun, “Tasarruf edeceğimiz yatırım tutarına göre arkadaşlarımız indirim hesaplamasına başladı” ifadesine yer verdi.

“Yeni bir sayfa açıldı”
   Bakanlıkta düzenlenen basın toplantısında, yenilenebilir enerji konusunda yapılan mevzuat değişikliğini anlatan ve bir sunum yapan Bakan Atun, bu değişiklikle tüketicilere ve ticari kullanıcılara ürettikleri enerji karşılığında hem mahsuplaşma hem de ödeme imkanı sunulacağını dile getirdi; mahsuplaşma sisteminin yıl sonu yürürlüğe gireceğini kaydetti.
   Geçtiğimiz yılın Ekim ayında Türkiye Cumhuriyeti’ndeki mevkidaşı Berat Albayrak ile imzaladıkları enerji işbirliği anlaşmasına işaret eden Sunat Atun, bu anlaşmanın öncelikli konusunun TC ile KKTC arasında kablo bağlantısının yapılması olduğunu söyledi.

Enerjideki mevcut durum
Konuşmasında, enerjideki mevcut duruma değinen Atun, “Sistem ağırlıklı şekli fuel oil çevrim makinelerinden oluşmakta. KKTC’nin elektrik enerjisinin yüzde 98’lik bölümü fuel oile bağımlı halde” dedi. Yıllık fuel oil tüketiminin 362 bin ton, bunun 2015 maliyetinin 107 milyon dolar olduğunu kaydeden Atun, “Bu para o dönemki kurla 290 milyon TL’ye denk geliyor” dedi.

“1 jeneratörün tükettiği fuel oil 33 milyon TL”
   Yenilenebilir enerjinin ağırlığının artırılmasıyla KKTC’de fiyat sabitlenmesine gidileceğini kaydeden Atun, “70 MW yenilenebilir enerji kapasitesi bir jeneratörün kapasitesine hemen hemen eşit. 1 jeneratörün tükettiği fuel oil 33 milyon TL’ye denk geliyor. 300 bin nüfuslu KKTC’de yılda 33 milyonluk tasarruf ortalaması demek her vatandaşın cebinde 100 TL daha fazla kalması demektir” dedi.
   Başbakanlığın Yatırım Geliştirme Ajansı aracılığıyla hazırladığı 20 MW’a kadar atık geri dönüşümden elektrik üretilmesi projesine de değinen Atun, “Yeşil enerjiye geçiş süresinde bu son derece değerli bir adım” dedi. 
   Atun, bu projeye bakanlığın da Kıb-Tek’in de tam destek verdiğini söyleyerek, “Yakın zamanda ihaleye çıkılacak” dedi.

“Elektrik fiyatlarında indirim söz konusu”
Elektrik fiyatlarında indirimin söz konusu olduğunu dile getiren Bakan, şunu ekledi:          
“Halk bu güne kadar fuel oil sistemiyle hem artan akaryakıt hem de petrol fiyatları karşısında fiyat artış riskiyle karşı karşıya kaldı. Cebimiz yandı, ekonomimizin rekabet edilebilirliği düştü.Yenilenebilir enerji üretiminin sisteme yansıttığı ağırlık sisteminde fiyatlar sabit hale gelecek. Tasarruf edeceğimiz yatırım tutarına göre arkadaşlarımız indirim hesaplamasına başladı.”

Güncelleme Tarihi: 06 Nisan 2017, 10:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473