banner564

Ama ayrıntı verilmedi

Liderler arasında yapılan son 6 toplantı hakkındaki ortak açıklamada bazı konularda ilerleme sağlandığına dikkat çekildi

Ama ayrıntı verilmedi
banner598
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde dün ara bölgede toplantı gerçekleştirdi.
Kasım ayı içinde planlanmış yoğun müzakerelerin altıncı ve son toplantısı olan toplantının ardından iki liderin ortak açıklaması okundu.
Ortak açıklamayı basına BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide okudu.
Eide, liderlerin, bazı başlıklardaki birbiriyle bağlantılı konular üzerinde ayrıntıyla durduklarını ve bu konularda ilerleme kaydettiklerini söyledi.
Liderlerin birbirlerinin çekincelerini daha iyi anladıklarını kaydeden Eide, şimdi daha güvenli ve umutlu bir şekilde geriye kalan sorunların yakın gelecekte çözülebileceğine inandıklarını ifade etti.
Akıncı ve Anstasiadis’in süreçteki kararlılığına da işaret eden Eide, iki liderin “eğitim” konusunda bir Teknik Komite kurulmasına karar verdiklerini açıkladı.
Bir sonraki görüşme 4 Aralık’ta
İki tarafın müzakerecileri hemen hemen her gün bir araya gelip liderlerin görüşme takvimini planlayacak, komiteler ve çalışma grupları da hazırlıklarına devam edecek.
Liderlerin Aralık ayındaki toplantıları 4 Aralık Cuma, 15 Aralık Salı ve 20 Aralık Pazar olacak, liderler 20 Aralık’ta ayrıca Kayıp Şahıslar Komitesi laboratuarına ziyaret yapma kararı da aldı.


Akıncı: Kasım ayı oldukça verimli geçti
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, kasım ayındaki müzakerelerin oldukça verimli geçtiğini belirterek, “Kasım ayı sonunda, başında olduğumuzdan daha ileri bir noktadayız.. 47 yıllık müzakere sürecinin son 5 ayında, yıllardır sağlanamayan ilerleme sağlandı” dedi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis ile gerçekleştirdiği görüşmeden dönüşte Cumhurbaşkanlığı’nda yaptığı konuşmada, kapsamlı çözüm müzakereleri sürecinde geleceğe umutla baktığını kaydetti. Akıncı, müzakerelerin başarıyla sonuçlanacağı ümidini koruduğunu belirtti. Akıncı, çözüme mümkün olan en kısa sürede ulaşmak için Aralık’ta da çalışma yapacaklarını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Akıncı, “Mayıs ayından önce çözüm olacak mı?” sorusunu yanıtında, “Hedef ve arzumuz odur. Bu sadece bizim hedefimiz değil” dedi.
Seçim dönemlerinde müzakerelerin kolay olmadığını ve Anastasiadis kendisi katılmasa da Güney Kıbrıs’taki seçimlerin süreci etkileyebileceğine işaret eden Akıncı, “Seçimden önce çözüm parametrelerine ulaşırsak, iyi olur.. Temennimiz, sürecin bugüne kadar devam ettiği gibi devam etmesidir” yanıtını verdi.

 “Lavrov ile görüşmeyi umut ediyorum”
Kıbrıs’a önümüzdeki günlerde gelmesi beklenen Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile görüşüp görüşmeyeceğinin sorulması üzerine, görüşmeyi umut ettiğini söyledi. Akıncı, “Sayın Kerry ile burada kesinleşmiş görüşmemiz var. Sayın Lavrov ile henüz yok. Ancak mümkündür, olasıdır” ifadesini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 26 Kasım 2015, 09:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473