banner564

“Anastasiadis masadan kaçtı”

Cumhurbaşkanlığı, geçen perşembe günkü liderlerler görüşmesinde yaşananlarla ilgili açıklama yaptı…

“Anastasiadis masadan kaçtı”
banner598
Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosu’ndan, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum lider Nikos Anastasiadis’in geçtiğimiz Perşembe günkü görüşmesiyle ilgili basında yer alan haberler üzerine açıklama yapıldı.
Masadan saygısız bir tutum sergileyerek kaçmanın diplomaside çok ciddi bir ayıp olduğu vurgulanan açıklamada “Bunu eğer Kıbrıs Türk tarafı yapsaydı acaba malum kişiler ve Rumları şımartan ülkeler ne diyecekti malumumuzdur” denildi.
Açıklamada, şu ifadeler yer aldı:“Görüşmede daha fazla ilerleme sağlanamamasının nedeni, Kıbrıs Rum liderinin sergilediği katı tutum ve diplomatik teamüllere uymayan, gerek Kıbrıs Türk tarafı gerekse Birleşmiş Milletler Temsilcilerine, hatta kendi müzakere heyetine karşı bir saygısızlık teşkil eden davranışlarıdır. Bugüne kadar elde edilen yakınlaşmaları ve yerleşmiş BM parametrelerini kabul etmemekte ısrar eden, kendi görüşlerini Kıbrıs Türk tarafına empoze etmeye çalışan Sayın Anastasiadis, bunu başaramayınca asabi, uygunsuz bir tutum içine girmiş, görüşmenin önemli bir bölümünü bu şekilde geçirdikten sonra, daha görüşme tamamlanmadan tek başına müzakere salonunu terk etmiş, yani masadan kaçmıştır.”

“BM rica etti açıklama yapılmadı”
Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosu açıklamasında, Kıbrıs Türk tarafının, Birleşmiş Milletlerin ricası üzerine, bu çok vahim davranışla ilgili olarak kamuoyuna daha önce bir açıklama yapmadığına işaret edilerek, ancak Rum basınının o gün öğleden sonra koordineli bir şekilde 24 Temmuz liderler görüşmesiyle ilgili olayları çarpıtıp Kıbrıs Türk tarafını suçlamaya kalkışmasının hayli dikkat çekici olduğu, daha sonrasında ise Kıbrıs Türk medyasının Rum liderin yaptıklarını sayfalarına taşıdığı anlatıldı.

“İçimizdeki bir makam...”
Açıklamaya şöyle devam edildi:“Bu noktada dikkati çeken, üzüntü veren bir husus, kendi içimizdeki bir makamın yukarıdaki gerçeklere rağmen, Anastasiades’in masadan kaçmasının söz konusu olmadığını iddia ederek adeta onun savunuculuğuna soyunmasıdır. Kendilerine bu konuda verilen bilgilere ve yapılan uyarıya rağmen bu konuda ısrar edilmesi ve düzeltme yoluna gidilmemesi ise düşündürücüdür.
‘Mutfakta değiliz, bizim gelişmelerden haberimiz yok’ diyen bir makam elinde bilgi, belge yoksa nasıl olur da sendikaları bilgilendirir? 500 sayfayı aşan görüşme tutanağı elinde olan, istediği anda istediği önerisini Cumhurbaşkanı’na iletebilecek konumda bulunan bir makam sahibi nasıl olur da kendisinin bulunduğu bir ortamda sendikaların Cumhurbaşkanımıza yönelttikleri yanlış eleştiriler karşısında ses çıkarmaz, tam tersine Anastasiadis’i savunur? Sayın Anastasiades’in masadaki yanlış ve saygısızca tutumu KKTC’nin bir makamında oturanlar tarafından kendilerinin gönderdiği görevliye görüşmelerle ilgili tüm gerçekler doğru bir şekilde anlatılmasına rağmen nasıl olur da ‘başka bir toplantıya katılmak için erken ayrıldı’ gerekçesiyle mazur gösterilemeye çalışılır?”

Güncelleme Tarihi: 27 Temmuz 2014, 09:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473