banner564

‘Artçı etkileri hissedildi’

Türkiye'deki darbe girişimi sonrasında KKTC turizmi, yüksek öğrenim ve inşaat sektörünün olumsuz etkilendiğine dikkat çeken Toros, acil önlem beklediklerini söyledi

‘Artçı etkileri hissedildi’
banner598
Çiğdem AYDIN 
   Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Fikri Toros "Türkiye'de meydana gelen darbe girişimi ve sonrasında ilan edilen olağanüstü hal, başta turizm, yükseköğrenim ve inşaat sektörleri olmak üzere tüm ekonomik aktivitelerin düşüşüne yolaçmıştır” dedi.
   Toros, Diyalog’a yaptığı açıklamada, darbe sonrasındaki gelişmeleri değerlendirdi.

   Soru: Türkiye hapşursa biz zatürree oluyoruz dediniz ve darbe sonrasında KKTC ekonomisinin olumsuz etkilediğini belirttiniz. Bunu biraz açarmısınız. Size göre en fazla hangi sektörler etkilendi ?


   CEVAP: "Kıbrıs sorununun hala devam etmesi ve Toplumumuzun ambargolar altında tecrit edilmiş olması, bizleri tanıyan tek Devlet olan Türkiye Cumhuriyeti ile aramızda çok özel siyasi ve ekonomik bağlar oluşması anlamına gelmiştir. Türkiye'nin KKTC bütçesi ve altyapı ihtiyaçlarına olan katkıları; Yabancı yatırımcıların büyük bir çoğunluğunun Türk yatırımcılardan oluştuğu; Türk Lirası'nın Kuzey Kıbrıs'ta da kullanılması; turizmin 80% gibi bir çoğunluğunun Türk turistler tarafından oluşturulduğu; ithalatımızın takriben 65%, ihracatımızın da 56% gibi bir oranının Türkiye ile gerçekleşmekte olması, ekonomik bağımızın ne kadar hayati olduğunun göstergeleridir. Bu yüzden, Türkiye'de meydana gelen ve istikrarsızlığa yol açan herhangi bir gelişmenin artçı etkileri abartılı bir şekilde Kuzey Kıbrıs'ta da yaşanması doğaldır."


Soru: Önümüzdeki günlerde ve aylarda daha fazla olumsuzluklar bekliyor musunuz?

   Cevap: "Türkiye'de meydana gelen darbe girişimi ve sonrasında ilan edilen olağanüstü hal, başta turizm, yüksek öğrenim ve inşaat sektörleri olmak üzere tüm ekonomik aktivitelerin düşüşüne yolaçmıştır.OHAL durumunda gerek Türkiye'de yürürlüğe giren, gerekse KKTC'de alınacak tedbirlerle, bu olumsuzlukların en kısa zamanda etkisiz hale geleceğini öngörmekteyiz. Türk Lirası'nın kontrol altına alınması; Borsa aktivitelerinin normal seyrine dönmesi; seyahatlerle ilgili kısıtlamaların kaldırılması; istikrarsızlığın yol açtığı negatif algının dönüştürülmesi; yatırım iklimini daha cazip hale getirecek ve yatırımları teşvik edecek politikaların ivedilikle yürürlüğe koyulması, bu süreçte öncelik verilmesi gerekenlerdir.""

Soru: Parasal olarak bu etkilenmenin boyutu nedir veya ne kadar olabilir?

CEVAP: "Bu etkilerin parasal boyutu hakkında bir yorum yapmak henüz mümkün değildir."

Ortak açıklama yaptılar

   Bu arada Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros, Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, Esnaf ve Zanaatkârlar Odası Başkanı Mahmut Kanber, Müteahhitler Birliği Başkanı Cafer Gürcafer ve Otelciler Birliği Başkanı Hüseyin Aktığ, Türkiye Cumhuriyeti’nde meydana gelen darbe girişimine ilişkin ortak basın açıklaması yaptı. 
   Ortak basın açıklamasını okuyan Fikri Toros, Türkiye’deki darbe girişimini şiddetle kınadıklarını kaydetti.
   Bu tür girişimlerin yalnız Türkiye’yi değil, tüm bölgeyi istikrarsızlığa sevk ettiğini dile getiren Toros, “Türkiye Cumhuriyeti’nin istikrarsızlığına yol açan her türlü girişimin Kıbrıs Türk halkının refahını ve geleceğini de olumsuz etkileyeceği kesindir” dedi.

   Toros “Özellikle Kıbrıs’ta devam eden çözüm sürecinin geldiği aşama da düşünüldüğünde Türkiye’deki istikrarsızlığın buradaki sürece ne gibi zararlar verebileceği de açıkça görülmektedir” dedi.
   Türkiye’nin bu zor günleri aşacağına emin olduklarını kaydeden Toros, “Bu çerçevede Kıbrıs’taki çözüm sürecinin Türkiye’deki gelişmelerden etkilenmeksizin devam etmesi ve 2016 yılı sonuna kadar toplumların onayına sunulabilecek bir anlaşmaya varılması için elimizden gelen her türlü katkıyı yapmaya devam edeceğiz” dedi.
   15 Temmuz’da yaşananlar sırasında hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet, yaralılara acil şifalar dileyen Toros, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve halkının yanında olduklarını söyledi.
   Toros, Türkiye’de yaşananların adaya etkisi üzerine bir soruya cevap olarak da OHAL çerçevesinde Türkiye’de bir takım ekonomik sıkıntılar yaşandığını, bunun KKTC‘ye de yansımaları olduğunu söyledi.
   Hükümetin gerekli tedbirleri almak için Türkiye yetkilileri ile yakın temas ve işbirliği içinde olduğunu dile getiren Toros, gereken tedbirlerin alınacağını dile getirdi.

Güncelleme Tarihi: 27 Temmuz 2016, 09:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474