banner564

Berlin’den tam destek

Steinmeier ile çok verimli bir görüşme gerçekleştirdiğini söyleyen Akıncı, “Almanya’nın ilk defa Kıbrıs sorununa bu kadar ilgi gösterdiğine tanıklık ediyoruz” dedi

Berlin’den  tam destek
banner598
İbrahim DİRAN (TAK)
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Berlin ziyaretinde Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile Almanya Federal Meclisi Bundestag’da bir araya geldi.
Akıncı, Almanya Dışişleri Bakanı Frank -Walter Steinmeier ile gerçekleştirdiği 1 saat 45 dakika süren toplantının ardından Almanya Federal Meclisi Bundestag’da yaptığı açıklamada, Steinmeier ile çok “verimli” bir görüşme gerçekleştirdiğini, müzakere sürecinde gelinen noktayı değerlendirme fırsatı bulduklarını ifade etti.
Almanya’ya Steinmeier’in daveti üzerine geldiğine işaret eden Akıncı, “Almanya Avrupa Birliği’nin en önde gelen ülkelerinden bir tanesi ve ilk defa Kıbrıs sorunu bağlamında Almanya’nın bu kadar ilgi gösterdiğine tanıklık ediyoruz. Geçmişte de Almanya önemli bir ülkeydi ancak Kıbrıs ile bu kadar ilgili değillerdi” dedi. Akıncı, “Alman yetkililerin Kıbrıs Türk tarafı ile ilişkileri geliştirme yönünde ortaya koyduğu tavrın” ve “bu ilişkilerin sürdürülmesinin” de önemli olduğunu söyledi.
Kıbrıslı Türklerin oluşacak federal bir Kıbrıs’ın iki eşik kanadından biri olacağını belirten Akıncı, ilişkilerin bugünden geliştirilmesinin yararlı olacağını ifade etti.


Almanya’da Rum kesimine çağrı yaptı
Kıbrıs Rum kesiminde yer alacak seçimlere de değinen Akıncı, Kıbrıs Rum Yönetimi’nin seçimlerin müzakereleri etkilemeyeceğini söylese de müzakereleri yavaşlattığını kaydetti.
Akıncı, “Müzakere sürecinde bir yavaşlama olduğunu bakan göz görüyor. 2016’yı gerçekten bir barış yılına çevirmek istiyorsak, Mayıs sonundan itibaren çok daha hızlı bir süreç içerisine girmemiz lazım. Biz bu konuda kararlıyız” dedi.

“Duvarın nedeni Kıbrıslı Türkler değil”
Türkiye’nin Avrupa Bakanı Volkan Bozkır’ın “Berlin duvarının yıkılmasının üzerinden uzun yıllar geçmesine rağmen Kıbrıs sorununun halen çözülmediği” yönündeki açıklamasının anımsatılması üzerine Akıncı, “duvarın” yıkılması için Kıbrıslı Türklerin 2004’de çözüm planı için düzenlenen referandumda üzerine düşeni yaptığını, “duvarın halen yerinde durmasının nedeninin” Kıbrıslı Türkler olmadığını söyledi.
Kıbrıslı Türkler tarafından geçişler için vize uygulamasının kaldırılmasına atıfta bulunarak Kıbrıslı Türklerin “ayakta kalan duvar üzerine delikler açtığını” belirten Akıncı, “Temennimiz tamamen duvarı ortadan kaldırmak, bu da tek taraflı bir uğraşla olmaz. İki taraf ta bu konuda üzerine düşeni yapacak ve bu defa referandumlardan iki tane evet çıkacak” dedi. 


Akıncı, canlı haber programına katıldı
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Almanya’da katıldığı canlı yayımlanan bir televizyon programında, adada bir çözümün bölge ve Avrupa Birliği için önemli olduğunu, bunun için tüm AB ülkeleriyle iş birliği yapmak istediğini vurguladı.
Akıncı, Deutsche Welle kanalının sabah haber programında Amrita Cheema’nın sorularını yanıtladı. Kıbrıs sorununun Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği sürecinde ciddi bir sorun olarak görüldüğünün belirtilerek Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’nın Kıbrıs Türk tarafının politikası üzerindeki etkisinin sorulması üzerine Akıncı, Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nicos Anastasiadis’le Kıbrıs’ın yeniden birleştirilmesi için çalıştığını söyledi.
Akıncı, Türkiye’nin Kıbrıslı Türklerle iyi ilişkileri olduğunu ancak Kıbrıs sorununun çözümünün adadaki iki liderin sorumluluğu olduğunu, Kıbrıslı Türkler olarak Türkiye’den her zaman destek gördüklerini, herhangi bir zorlukla karşılaşmadıklarını ve karşılaşmayı da beklemediklerini ifade etti.

“Belki de son şans…”
Liderler arasında iyi bir kimya olduğunu ve bu olduğunda daha kolay ilerleme kaydedildiğini ifade eden Akıncı, Anastasiadis’le aynı nesle ait olduklarını ve Kıbrıs’ta mevcut neslin çözüm bulması, bir federasyon temelinde çözüm bulunması için belki de son şans olduğunu, yeni neslin farklı bir temelde çözüm arayışına girebileceğini, bu nedenle çözüm için bu şansın tepilmemesi gerektiğini söyledi.
KKTC’deki hükümet çalışmaları hakkında bir soruyu yanıtlayan Akıncı, çalışmaların müzakere sürecini olumsuz etkilememesi gerektiğini, oluşacak koalisyonda yer alacak muhtemel partilerin “federal bir çözümün prensiplerine bağlı” oluğunu söyledi.

Brandt müzesini gezdi
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Berlin ziyaretinde, Nobel Barış Ödüllü Alman politikacı Willy Brandt müzesini gezdi.
Cumhurbaşkanı Akıncı'ya bu ziyarette KKTC Berlin Temsilcisi Mustafa Kemal Gökeri ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Erhan Erçin eşlik etti.

Güncelleme Tarihi: 13 Nisan 2016, 09:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473