banner564

Bilimsel çalışma yapılmalı

Halkın Partisi’nin düzenlediği seminerde KKTC’deki balıkçılık tartışıldı ve denizlerdeki potansiyelin kullanılmadığına dikkat çekildi

Bilimsel çalışma yapılmalı
banner598
Halkın Partisi (HP), İstanbul Üniversitesi ile Akdeniz Üniversitesi’nden akademisyenlerin katılımıyla yapılan Balıkçılık Semineri düzenledi.
Seminere, KKTC’de amatör ya da profesyonel olarak balıkçılıkla uğraşan vatandaşlar yanında bu alandan sivil toplum örgütü temsilcileri de katıldı. 
Açılış konuşmasını Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay’ın, oturumların moderatörlüğünü de ekonomist İrfan Çelik’in yaptığı etkinlik Sanayi Odası’nda gerçekleşti. 
Etkinlikte Prof. Işık Oray, Prof. Firdevs Karakulak, Prof. Mehmet Cengiz, Prof. Meriç Albay ve ekonomist İrfan Çelik birer sunum yaptı.
HP Genel Başkanı Özersay, ülkenin potansiyel kaynaklarının toplum yararına, verilere dayalı, dünyada takip edilen kurallar çerçevesinde verimli kullanılmadığını söyleyerek, “Biz ülkemizin derin su balıkçılığı potansiyelini bilmek ve eğer bu başka kişi ve ülkelerin yararına değil, toplumumuzun yararına kullanılabilirse bu konunun üzerine gitmek istiyoruz” dedi.
Seminerlerde konuların uzmanlarını bir araya getirdiklerini, parti politikalarının altını doldurmak için farklı görüşlere başvurduklarını söyleyen Özersay, farkındalık yaratma, konuların sağlıklı zeminde tartışılmasını sağlama hedeflerine dikkat çekti.

Oray: Bölgede derin su balığı var
Kıbrıs Deniz Araştırmaları Vakfı Başkanı Prof. Işık Oray, KKTC mevzuatının avlanılmasına izin vermediği türden derin su balıklarının bölgede bulunduğunu belirterek, İtalya, Mısır, Lübnan, İsrail gibi ülkelerin bölgede avcılık yaptığını, Kıbrıs Türkü’nün buradaki kaynaklardan yararlanamadığını söyledi.
Prof. Firdevs Karakulak, açık deniz alanındaki balık popülasyonuna değinerek zamanla özellikle Mısır Süveyş kanalı üzerinden Doğu Akdeniz’e gelen aslan balığı gibi bazı türlerle ekolojik dengenin değişmeye başladığını anlattı.
Prof. Mehmet Cengiz, trolle derinde balık avlama süreçlerini anlatarak bunun yapılacak bilimsel çalışmalar sonucunda bunun fırsata dönüştürülebileceğini kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 15 Mayıs 2017, 10:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473