banner564

Bir milyar gelecek

Diyalog’a konuşan Denktaş, Kıbrıs’a yapılacak mali yardımlarda yetkinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’da olmasını memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı

Bir milyar gelecek
banner598

 Suna ERDEN

KKTC’ye Yardım ve Kredilerde yetkinin, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da olmasına karar verildi. 
“Bu karar hayırlı olacak” diyen Maliye Bakanı Serdar Denktaş, 2019 yılı için Türkiye’den KKTC’ye 1 milyar TL kaynak aktarılacağını açıkladı. 
Konuyla ilgili Diyalog’a konuşan Maliye Bakanı Serdar Denktaş, “Aylardan beridir söylüyorduk. ‘Türkiye’de sistem oturmadığı için kaynak akışında sıkıntı var. Böylelikle bizim doğru söylediğimiz ortaya çıktı” dedi.
KKTC’ye Yardım ve Kredilerde yetkinin, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da olmasına karar verildi. Bu yetki daha önce Türkiye’nin Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı’ndaydı. Ancak Türkiye’de sistemin değişmesi ile bu bakanlık kaldırıldı. 
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin oturması için çalışmalar tamamlanırken, KKTC ile ilgili konularda belli oldu. 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC’ye Yardım ve Kredilerde yetkili makam oldu. 
KKTC’ye kaynak akışında yaşanan aksaklıklara ilişkin ifade edilen “sistem sorunu”da ortadan kalktı.
Maliye Bakanı Serdar Denktaş, KKTC’ye Yardım ve Kredilerde yetkinin Cumhurbaşkanlığına geçmesinin hayırlı olacağını ifade etti.
Denktaş, Türkiye’de resmi gazetede yayımlanan kararla yetki merciinin belli olduğunu, böylelikle KKTC’ye kaynak akışında yaşanan aksaklıklara ilişkin ifade edilen “sistem sorunu” ortadan kalktığını dile getirdi.

“Biz demiştik”
Denktaş, aylardır söyledikleri, gerek muhalefet gerek bazı basın yayın kuruluşları tarafından doğru kabul edilmeyen açıklamalarının da gerçeği yansıttığını gösterdiğini söyledi.
Denktaş, “Aylardan beridir söylüyorduk. ‘Türkiye’de sistem oturmadığı için kaynak akışında sıkıntı var. Türkiye hükümeti ile bir sorunumuz yok. Sadece sistemden dolayı aksaklıklar yaşanıyor.’ 
Biz bunları söyledikçe muhalefet yalanladı. Basın da sanki doğruyu söylemiyormuşuz gibi aksi yönde haberler yaptı. Böylelikle bizim doğru söylediğimiz ortaya çıktı” dedi.
Daha önce bu yetkinin Türkiye’nin Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı’nda olduğunu ancak sistemin değişmesi ile 2018 yılı Temmuz ayında bu bakanlığın kaldırıldığını kaydeden Denktaş, arık adresin Cumhurbaşkanlığı olacağını ifade etti.

Kaynak akışı sağlanacak
Denktaş, 2019 yılı bütçesi için Türkiye’den 1 Milyar TL kaynak geleceğini açıkladı. Denktaş, 2018 yılı Temmuz ayından itibaren gelmesi gereken ancak aktarılmayan kaynak ile ilgili de bir çalışma yapılıp yapılmayacağının henüz net olmadığını söyledi. 
Denktaş sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye’de bütçe Mart ayında açılır ve belirlenir. Mart ayı sonu gibi 1 Milyar TL kaynak bekliyoruz. Öte yandan 2018 yılında aktarılması öngörülen ancak sistemden dolayı gönderilmeyen kaynak ile ilgili nasıl bir çalışma yapılacak belli değil. Sıkıntı yok ancak 2018 yılına ait kaynak gelirse iyi olur.” 

9 Milyon TL zarar oluştu
Denktaş, ülkede ardı ardına yaşanan sel felaketlerine de değindi. Denktaş, doğal affet nedeni ile alt yapılarda 9 Milyon TL tutarında bir hasar oluştuğunu ifade etti.  Kapanan Girne yolu ve Yeşilköy’deki yol ile ilgili bugün adım atacaklarını, iki yolla ilgili ihaleye çıkılacağını kaydeden Denktaş, yaraların sarılması için ellerinden geleni yaptıklarını sözlerine ekledi.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473