banner564

Bir tarih yok oldu

Çınarlı köyünde koruma altında olan 600 yıllık ağaç kurudu

Bir tarih yok oldu
banner598
Hüseyin ÇİÇEK

Gazimağusa’ya bağlı Çınarlı köyünde bulunan 600 yıllık anıt ağacı tamamen kurudu. Çınarlı’nın simgesi olan ve bölge sakinleri tarafından dilek ağacı olarak ta kullanılan 600 yaşındaki ağacın kuruması vatandaşları oldukça üzdü.
Diyalog muhabirine şikayetlerini aktaran bölge sakinleri, Orman Dairesi tarafından koruma altında olan bir ağacın nasıl kuruduğuna bir türlü anlam veremediklerini söyledi. 
Yaklaşık 3 yıl önce ağacın durumunu Orman Dairesi’ne bildirdiklerini ancak yetkililerin ilgilenmediğini savunan bölge sakinleri, oldukça üzgün olduklarını dile getirdi. Orman Dairesi yetkililerinin ağaç için “artık çok geç” dediğini belirten bölge sakinleri, anıt ağacından tamamen umudunu kesmediklerini belirterek ağacın bir an önce kurtarılmasını istedi.


Öztaş: Türkiye’den uzman getireceğiz
Diyalog muhabirine ağaç ile ilgili görüşlerini aktaran Geçitkale Belediye Başkanı Hasan Öztaş, anıt ağacında sıkıntı olduğunu fark ettikleri andan itibaren Orman Dairesi ile irtibata geçtiklerini, yetkililerin 3 defa gelip inceleme yaptığını ve kendilerine ağaç için geç kalındığının aktarıldığını söyledi. 
Ağaca 6-7 yıl kadar önce müdahale edilmesi gerektiğinin Orman Dairesi yetkilileri tarafından kendilerine aktarıldığını söyleyen Öztaş, kabuk böceklerinin ağacın damarlarını kestiğini ve böylece su ile beslenmesine neden olduğunu, bunun ise ağacın kurumasına neden olduğunu anlattı.
Lefke Avrupa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı  Prof.Dr  Rifat Derici’den görüş aldıklarını belirten Öztaş, Derici’nin tavsiyesi üzerine Türkiye’den böcek bilimi uzmanı getireceklerini dile getirdi.

“Kurusa bile sökmeyeceğiz”
Ağacı kurtarmak için belediye olarak büyük uğraş sarf ettiklerini belirten Öztaş, bölgenin simgesi halinde olan ağacı kuruması halinde dahi  sökmeyeceklerini ve ağacın kurusa bile bölgenin simgesi olarak aynı yerde durmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

Güncelleme Tarihi: 16 Nisan 2015, 10:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473