banner564

Bize ne oldu  böyle? 

Eylemin üçüncü gününde hayvan üreticileri ile çevik kuvvet karşı karşıya getirildi; biber gazı kullanılması nedeniyle hastaneye kaldırılanlar oldu

Bize ne oldu  böyle? 
banner598

 Çiğdem AYDIN-Onur ULAĞ

Arpa fiyatlarının 77 kuruştan Bir lira 80 kuruşa çıkarılması nedeniyle mağdur olan hayvan üreticilerinin başlattığı eylemin 3’üncü gününde üzücü olaylar yaşandı. Hükümetin yaklaşımına tepki gösteren üreticilerin, çevik kuvvet ile karşı karşıya getirilmesi, toplumun tüm kesimlerinden tepki gördü.
Çevik kuvvetin zaman zaman biber gazı kullanması sonucunda bazı üreticilerin yanı sıra Diyalog muhabiri İlkyaz Portakalcıoğlu fenalık geçirip hastaneye kaldırıldı. Çevik Kuvvet’in bir süre ambulansın önünü de tıkaması, gerilimin tırmanmasına yol açtı.

Eylem, Pazartesi kaldığı yerden devam 
Hayvan Yetiştiricileri ve Üreticileri Birliği arpa fiyatlarındaki artış nedeniyle başlattığı araçlı eylemde, hayvancılar araçlarını Tarım Bakanlığı önünde bırakıp eylemlerine Pazartesi günü devam etme kararı aldı.
Hayvan Yetiştiricileri ve Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, üyeleriyle görüşmesinin ardından basına yaptığı açıklamada, hükümet yetkililerine yönelik çağrıda bulunarak 1.20’nin üzerindeki herhangi bir zammı kabul etmeyeceklerini belirtti. 
Naimoğulları, hükümetin geri adım atmaması halinde pazartesi günü eylemlerine şiddetini artırarak devam ettireceklerini açıkladı.


Arpa fiyatları geri çekilirse, araçlar da çekilir
Mustafa Naimoğluları, Hükümetin kuruş hesabı yaptığını iddia ederek bundan vazgeçilmesi çağrısında bulundu ve “Cumartesi, Pazar arpa fiyatlarını geri çekecekse, pazartesi günü gelip araçları çekeriz; geri çekmeyecekse ise pazartesi eylemlerin şiddetini arttıracağız” dedi.
Eylemle ilgili açıklama yapan Naimoğluları, eylem şekillerini değiştirdiklerini belirterek, araçlarını eylem yerinde bırakarak, eyleme pazartesi günü devam edeceklerini söyledi.
Naimoğluları, uzlaşıdan yana olduklarını, ancak arpa fiyatının 1.20 TL’nin üzerine çıkmasını kabul etmeyeceklerini ifade etti ve “Eğer bu noktada verecek bişeyleri yoksa, bizim de bu noktada ortaya koyduğumuz sadece yüzde ellilik zammın kabul edilebileceğidir” dedi.
Arpa konusunda yüzde yüz kırk beşlik zammın kabul edilemeyeceğini söyleyen Naimoğluları, kendilerinin de 1.2 TL’nin üzerine çıkmayacaklarını dile getirdi.
Sundukları yazılı önerilerin arkasında olduklarını ifade eden Naimoğluları, ancak yüzde elli zammın üstündeki zammı asla kabul etmeyeceklerini sözlerine ekledi.


Eylemde neler oldu?
Hayvan Yetiştiricileri ve Üreticileri Birliği, arpa fiyatlarındaki artış nedeniyle başlattığı araçlı eylemde, Cumhurbaşkanlığı’nda Başbakanın açıklamasının ardından dün öğle saatlerinde Ledra Palace Sınır Kapısı’na yürüyüşe geçti.

Çevik Kuvvet biber gazı sıktı
Eylemcilerin Ledra Palace Trafik Işıkları’na gelişinde arbede yaşandı. Çevik Kuvvet ve polis eylemcilere müdahale ederek biber gazı sıktı. Bu sırada biber gazından etkilenen bir basın mensubu ambulansla hastaneye kaldırıldı.
Eylemciler daha sonra trafik ışıklarından Cumhurbaşkanlığına yürümek istedi. Polis yolu kapatarak Cumhurbaşkanlığı’na geçmelerine izin vermedi.
TC Lefkoşa Büyükelçiliğine yürümek isteyen eylemciler bu sefer de Şehitler Anıtı önünde durduruldu. Çevik Kuvvet ve Polis geçişe izin vermedi. 

5 kişi hastaneye kaldırıldı
Hayvancılar eylemlerine yeniden Tarım Bakanlığı önünde devam etmeye çalışıyor. Polis ile eylemciler arasında ara ara arbede yaşanıyor. 
Polisin sıktığı biber gazından etkilenen 5 kişi ambulansla hastaneye kaldırıldı. 
Bu arada Polisten alınan bilgiye göre, gözaltına alınan var.
Bakanlığın önüne geçişleri Çevik Birlik tarafından engellenen eylemcilere biber gazıyla da müdahale edildi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474