banner564

‘BM kararları böyle’

CTP Genel Sekreteri Sorakın, federal çözüm dışında bir seçeneğin olmadığını söyledi

‘BM kararları böyle’
banner598

 CTP Genel Sekreteri Erdoğan Sorakın, Dünya Sendikalar Federasyonu üyesi Güney ve Kuzey’deki sendikaların dün ara bölgede düzenledikleri "Barış ve Yeniden Birleşme Buluşması" etkinliğine katılarak bir konuşma yaptı.

Sorakın, Kıbrıs sorununun elli yıldır müzakere edildiğini, bu süreçte BM’nin sürekli olarak görev aldığını, birçok lider ve müzakerecinin değiştiğini, Genel Sekreterlerin adlarıyla anılan birçok planlar hazırlandığını ancak çözümü gerçekleştirmenin mümkün olmadığını belirtti. Sorakın, BM parametrelerinin çözüm şeklini ‘federasyon’ olarak tanımladığını belirtti ve ‘BM kararları değişmedikçe federasyon dışında bir çözüm şeklinin gündeme gelmesi de mümkün değildir’ dedi.

Başka bir seçenek yok
CTP’nin kurulduğu 1970 yılından beri Kıbrıs’ta federal çözümü savunduğunu, Kıbrıs sorununun çözümü politikasında herhangi bir değişikliği mümkün görmediğini dile getiren Sorakın, “Federal çözüm dışında başka bir seçenek olmadığına göre, tıkanan noktaların iyi tespit edilip, Federal Çözüm’ün gerçekleştirilmesi gerekmektedir” dedi. 
Sorakın, BM Genel Sekreteri Gutteres’in 15 Ekim raporunda yer alan “ Kıbrıs’ın etrafında bulunan ve her iki toplumun da faydalanması gereken doğal gaz ve petrolün ayrıştırıcı ve gerginlik yaratıcı bir unsur olarak değil, bu coğrafyayı birleştirici bir unsur olarak ele alınıp değerlendirilmesi ve tarafları karşılıklı kabul edilebilir ve kalıcı bir çözüm bulunması konusunda çalışmaya teşvik etmesi gerektiği” şeklindeki uyarısını doğru ve gerçekçi bulduklarını dile getirdi.
Sorakın, 11 Şubat 2014 belgesinde de ifade edildiği gibi mevcut statükonun kabul edilemez ve uzaması halinde hem Kıbrıslı Rumlar hem de Kıbrıslı Türkler için olumsuz sonuçları olacağını vurguladı. 
CTP Genel Sekreteri Sorakın, federal çözüm dışında bir seçeneğin olmadığını söyledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474