banner564

Bölge halkı  ayağa kalktı

AB destekli ‘Ölü Hayvanların Toplanma Merkezi’ projesine karşı ikinci kez protesto eylemi düzenlendi

Bölge halkı  ayağa kalktı
banner598

 Güzelyurt İlçesi’ne bağlı Şahinler Köyü’nde Avrupa Birliği (AB) desteğiyle hayata geçirilecek olan Ölü Hayvan ve Hayvan Atıkları Deposu ile transfer istasyonunun yapımına karşı olan bölge halkı dün ikinci kez eylem yaptı. 

Geçtiğimiz haftalarda eylem yaparak seslerini duyurmaya çalışan bölge halkı,  projenin yapımında geri adım atılmaması üzerine yine harekete geçti. 
Eyleme Şahinler Köyü halkının yanı sıra, Güneşköy, Mevlevi, Serhatköy ve Gayretköy’den vatandaşlar da katılarak destek verdi.
Yapılan eylemde “Hayvan morgu ile komşu olmak istemiyoruz” pankartı taşıyan bölge sakinleri,  seslerini duyurmaya çalıştı. Eylem sırasında bir vatandaş da fenalaşarak hastaneye kaldırıldı.

Bölge halkından manifesto
İkinci kez eylem yapan bölge sakinleri, AB desteği ile yapılacak projeye neden karşı olduklarını madde madde açıkladı. Bölge sakinlerini gerekçelerinde şunları aktardı:
“Ölü Hayvan ve Hayvan Atıkları Deposunun Şahinler Köyü yerleşim yeri içerisinde yapılmasına karşıyız. Projenin yapımı ile ilgili bölge halkı, muhtarlıklar veya hiçbir sivil toplum örgütünden görüş alınmamıştır. 
İlgili proje Güzelyurt bölgesi için önemli bir projedir ancak gerekli fizibilite çalışması ve çevre etki raporu yapılmamış veya kamuoyu ile paylaşılmamıştır.
Yapılmaya çalışılan ölü hayvan ve hayvan atıkları deposu hayvancılığın çok az yapıldığı Şahinler Köyü yerleşim yeri içinde, yangından mal kaçırırcasına alel acele yapılmaya çalışılması proje ile ilgili akıllara birçok soru işaretleri getirmektedir. 
Böyle bir tesisin meyve sebze üretiminin yapıldığı tarım alanına, kırsal kesim arsalarının ortasında bir yere yapılmasını doğru bulmuyoruz. 
Bu denli büyük projelerin büyük baş hayvancılığın yapıldığı bölgelere daha yakın, yaşam ve tarım alanlarına uzak bir bölgede hayata geçirilmesi gerekmektedir. 
Büyükbaş hayvancılığın yaygın şekilde yapıldığı Güneşköy ağıllar bölgesinden Şahinler Köyü’ne 15-20 Km uzaktan ölü hayvanların ve atıkların getirilecek olması ekonomik akılla açıklanamaz.
Hayvan ölüleri ve atıklarının depolanacağı bu tesisin yerleşim bölgesinde, Şahinler, Mevlevi ve Gayretköy kırsal kesim arsalarının bulunduğu yerde yapılması tamamen hatalıdır. 
Bu alanda oyun parkı, yeşil alan ve yürüyüş yollarının yapılarak bölgenin gelişmeye açılması gerekmektedir. Aksi halde kimse ölü hayvanların ve hayvan atıklarının depolanacağı yerde ev yaparak yaşamak istemeyecektir.
Avrupa Birliği tarafından maddi destek sağlanarak yapılacak projenin yarın atıl halde kalmaması için hayata geçirilmeden iyi planlama yapılmalı, tesisi kullanacak hayvancıların, bölgede bulunan halkın desteği alınmalıdır. Böyle güzel projelerin daha iyi düşünülerek insana en az temas edeceği, doğru yerlerde yapılması projenin sürdürülebilir olması açısından büyük önem arz etmektedir.” 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473