banner564

‘Böyle bir hakkı yok’

Özersay, Anastasiadis’in doğal gazın Kıbrıslı Türklerle 4’e 1 oranında paylaşılacağına dair sözlerine tepki gösterdi

‘Böyle bir hakkı yok’
banner598

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Anastasiadis’in doğal gaz zenginliğinin Kıbrıslı Türklerle 4’e 1 oranında paylaşılacağına dair sözlerine cevaben açıklama yaptı. 
Özersay, açıklamasında “Bu zenginliğin nasıl paylaşılacağına Anastasiadis tek başına karar verecek değildir, böyle bir hakkı yoktur. Sayın Anastasiadis’e sesleniyorum, bir an önce bu doğal zenginliğin tek sahibi gibi konuşmayı bırakırsa iyi olur. Paylaşmaya gerçekten niyeti varsa buyursun bu konuda bizimle masaya otursun ve neyi ne oranda nasıl paylaşacağımızı bir an önce konuşmaya başlayalım, bir an önce mahsuplaşalım. Bunun nasıl olacağını mal sahibi gibi davranıp kendisi belirleyemez, bu kaynakların ortak sahibiyiz ve bu oran birlikte belirlenecek, birlikte belirlenmek zorunda” ifadelerini kullandı.
Özersay ayrıca bir ortaklık bağlamında paylaşım olamıyorsa, bir an önce genel bir mahsuplaşma için oturup konuşulması gereğine de dikkat çekerek şöyle dedi:
“Bu paylaşım Kıbrıs Rum tarafının bu zihniyetiyle bir ortaklık çerçevesinde olamayacaksa ki şu anda durum onu gösteriyor, o halde oturup bu konuda mahsuplaşmamız gerekir. Bu kadar yıldır geçen süre içerisindeki hak gaspları, yitirilenler ve haksız yere elde edilenler bağlamında her şeyi bir sepete koyup mahsuplaşmamız ve bu zenginliği de tüm bu geçmiş kayıpları da dikkate alarak hakça ilkeler ışığında paylaşmamız gerekir. Bu da sadece nüfusun esas alınacağı bir husus olamaz.” 

“Günü geldiğinde birlikte karar vereceğiz”
Özersay, şöyle devam etti:
“Günü geldiğinde bu paylaşımın nasıl olacağına birlikte karar vereceğiz, birlikte karar vermemiz gerekir. Ve o gün çoktan geldi. Bu paylaşım bir ortaklık içerisinde olacak düşüncesiyle geçmişte bazı ilkelerde görüş birliği oluştu ancak bu ortaklığın olacağı veya yakın olduğu yönünde inandırıcı, ikna edici bir durum söz konusu değildir. Bu nedenle kimse bize hakkımızın ne olduğunu belirlemek ve irademizin dikkate alınması için oturup çözümü beklemek zorunda olduğumuzu söyleyemez. Kaldı ki bu paylaşım Kıbrıs Rum tarafının bu zihniyetiyle bir ortaklık çerçevesinde olamayacaksa ki şu anda durum onu gösteriyor, o halde oturup bu konuda mahsuplaşmamız gerekir. Bu kadar yıldır geçen süre içerisindeki hak gaspları, yitirilenler ve haksız yere elde edilenler bağlamında her şeyi bir sepete koyup mahsuplaşmamız ve bu zenginliği de tüm bu geçmiş kayıpları da dikkate alarak hakça ilkeler ışığında paylaşmamız gerekir. Dediğim gibi bu da sadece nüfusun esas alınacağı bir husus olamaz.”  

YORUM EKLE
YORUMLAR
Fevzi Ogelman
Fevzi Ogelman - 5 yıl Önce

En iyisi dogalgaz zenginligi nufus oranina gore dagitilsin, o zaman sorun yok.

SIRADAKİ HABER

banner608

banner473