banner564

Böyle gitmez

KKTC’de sorunların arttığına dikkat çeken vatandaşlar, Güney Kıbrıs ve Türkiye’deki gibi ‘Başkanlık Sistemi’ öneriyor

Böyle gitmez
banner598

 Ömer KADİROĞLU

   Kuzey Kıbrıs’ta hem ekonomik sorunların, hem de adli suçların artmasını, parlamenter sistemin yetersizliğine ve çok partili koalisyonlara bağlayan vatandaşlar, Güney Kıbrıs ve Türkiye’de olduğu gibi Başkanlık sistemine geçilmesini öneriyor.
   Cumhurbaşkanlığı seçiminin 2020’de yapılacağına dikkat çeken vatandaşlar “Yeni bir seçim öncesinde Anayasa’nın değiştirilmesi ve parlamenter sistemin sonlandırılması ülkenin geleceği açısından çok önemli ve gereklidir” diyor.

Akıncı, bir dönem daha devam edebilir…
Diyalog muhabirinin önümüzdeki yıl yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili görüşüne başvurduğu vatandaşların bazıları Mustafa Akıncı’nın bir dönem daha aday olmasını savundu.  Bazı vatandaşlar ise eski Cumhurbaşkanlarının yeniden aday olmaması gerektiğini ileri sürerek, yeni isimlerin ve görüşlerin toplumdan onay alması gerektiğini ifade etti. 
Cumhurbaşkanlığına seçilecek ismin en önemli görevinin Kıbrıs sorununun çözümü olduğunu aktaran vatandaşlar, daha önce göreve gelen ve bu konuda başarısız olan eski cumhurbaşkanlarının artık köşesine çekilmesi gerektiğini iddia etti.


Vatandaşlar ne dedi…? Vatandaşlar ne dedi…?
Salih Dereli:
Ülkemizde birçok sorun yaşanıyor ve büyük eksiklikler var. Sağlıkta, eğitimde, ulaşımda hemen her alanda büyük sıkıntılar var. Parlamenter sistem bu sorunların çözümünde pek de başarılı değildir. Gelmiş geçmiş bütün hükümetler bu sorunların çözüleceği yönünde sözler verse de bu istenilen derecede olmuyor. Başkanlık sistemi bu sorunları çözebilecek ancak küçük bir ülke olduğumuz için bizde nasıl bir etki gösterir bilemiyorum. Rum tarafında başkanlık sistemi uygulanıyor ve daha iyi bir yönetim sağlanmış olundu. Ülkemizde de Başkanlık sistemi uygulanmalıdır.
Ersöz Akyol:
Ülkemizde çok büyük oranda sorunlar yaşanıyor. Bu sorunların çözümüne yönelik hiçbir çalışma yapılmıyor ve yapılacağına da inanmıyorum. Mevcut sistemle bunların çözüleceği inancımız yok. Ülkemizde de Türkiye’de olduğu gibi Başkanlık sistemine geçilmeli ve ülkeyi tek adam yönetmelidir. Bu sistem ülkemiz için daha iyi olacağı inancındayım.
Derviş Coşkuner:
Ülkemizde çok sorunlar var ve bu sorunlar çözülmüyor. Bu sorunların çözülmesi için çalışmalar yapılması gerekiyor. Parlamenter sistem bu sorunları çözebilir ancak mevcut dört partili koalisyon bu sorunları kesinlikle çözemez. Başkanlık sistemine geçilirse bu sorunların çözülebileceği inancındayım. Başkanlık sisteminde ise çok iyi, dürüst ve dirayetli birisi olursa zaten çok küçük bir ülke olduğumuz için bu sorunların çözüleceği inancındayım.
Selçuk Ekendal:
Ülkemizde sorunlar bugüne kadar eksilmedi aksine artarak devam ediyor. Parlamenter sistem bu sorunları eğer yasalar hazırlayabilirse çözebilir. Başkanlık sistemi ülkemizde uygulanabilir ancak Demokrasiye eriştik mi bunu sorgulamak gerekiyor. Çocuklarımız için gelecek endişesi yaşıyorum bu nedenle önce Demokrasiye erişmemiz gerektiğine inanıyorum Başkanlık sisteminden önce…
Mehmet Kadiri:
Memlekette çok büyük sorunlar var. Sorunumuzun olmadığı bir günümüz yok. Sorunların çözülmesi adına parlamenter sistem yetersiz kalıyor. Parlamenter sistemin ülke için yetersiz kaldığını görebiliyoruz. Ülkede Cumhurbaşkanı başka, Başbakan başka söylüyor. Başkanlık sistemi ülkemiz için en hayırlı sistem olacağı inancındayım. En azından memleketteki iki başlılık ortadan kalkmış olacak…
Volkan Lavkan:
Ülkemizde büyük sorunlar yaşanıyor. Haksızlıklarla karşı karşıyayız. Parlamenter sistem bu sorunların çözülmesine yönelik yetersiz kalıyor. Yarından tezi yok devlet başkanlığı sistemine geçmemiz gerekiyor. Başkanlık sistemi tek yönetici olacağından ülkemiz için daha yararlı olacağı inancındayım”

Eski cumhurbaşkanları 
yeniden aday olmalı mı?
Tuğberk Eskimuhtaroğlu:
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kim işi iyi götürüyorsa o görevini devam ettirmelidir. Cumhurbaşkanı değiştiğine göre demek ki halk eskisinden memnun değildi. Bence Mustafa Akıncı’nın yeniden aday olması ve bir dönem daha Cumhurbaşkanlığı görevini yapması gerekiyor. Cumhurbaşkanı’ndan beklentimiz bir yere bağlı olmadan kendi özgür iradesi ile bizi yönetebilmesidir. Bir Cumhurbaşkanı’nda aradığımız budur. Kıbrıs sorununun çözülebileceğini pek sanmıyorum. Bunu herkesin ne kadar çok fazla istediği söylense de kimse aslında bunu istemiyor diye düşünüyorum.
Muzaffer Arıcı:
Kesinlikle eski cumhurbaşkanları yeniden aday olmamalı. Eski olanlar zaten denenmiş ve görülmüş kişilerdir. Kıbrıs’a geleli 43 yıl oldu ve kayda değer hiçbir faaliyet görmedim. Cumhurbaşkanı’ndan beklentimiz iç meselelerde daha otoriter olmalıdır. Rum anlaşma adına kesinlikle dalga geçiyor. Bence anlaşma görüşmelerinden mevcut Cumhurbaşkanımız vaz geçmelidir. 2019 yılında da bir anlaşma olacağı yönünde herhangi bir inancım yoktur.
Ayşe Yaman:
Bu ülke için hayırlısı kimse o cumhurbaşkanı olmalıdır diye düşünüyorum. Cumhurbaşkanından beklentimiz toplum ve ülkeye güzel işler yapması ve iç meselelere de önem vermesini istiyorum. 2019 yılında çözüm olmasını ümit ediyorum. İnşallah bir çözüm olur yönünde isteğimiz olsa da yaşamadan göremeyiz.
Mustafa Çolak:
Eski Cumhurbaşkanları 2019 yılında yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmamalı. Eskiden Cumhurbaşkanlığı görevini icra edenler tekrardan aday olmamalı. Yeni kişiler ve genç kişiler aday olmalıdır diye düşünüyor bunu daha faydalı buluyorum. Cumhurbaşkanından bir beklentim olmaz. Yetki ve sorumlulukları bellidir. Bence meclisin daha aktif olmalıdır. 2019 yılında Rumlar istemediği için bir çözüm olacağı inancım yoktur.
Mustafa Göğmen: 
Eski Cumhurbaşkanları yaşlandıkları için 2019 yılında yeniden aday olmamaları gerekiyor. Mevcut cumhurbaşkanının devam etmesi veya eskiler yerine genç kişiler gelmelidir. Cumhurbaşkanından tek beklentimiz bizi tüm dünyaya tanıtmasıdır. 2019 yılında bir çözüm olmayacağını görüyorum. Rumlar bu konuda olumlu istek içerisinde olmadıkları için çözüm olacağına inanmıyorum.
Mustafa Alsancak:
Eski Cumhurbaşkanları yeniden aday olmaması gerekiyor. Benim bu düşüncem Milletvekilleri için de geçerlidir. Bir dönem kazanan yeniden aday olmamalıdır. Cumhurbaşkanından beklentimiz mecliste verilen yeminde söylediklerine uyması ve hem devleti hem de ülkesi için çalışmasını istiyorum 2019 yılında bir anlaşma olmaz çünkü Rum zaten bir anlaşma istemiyor. Bu nedenle de pek anlaşma olacak diye bir beklentimiz yoktur. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473