banner564

Brüksel’den umutlu döndü

Akıncı, “Müzakerelerdeki ivme ve kararlılığın devam etmesi halinde Kıbrıs sorununun çözümü yıllar değil aylar içerisinde gerçekleşecektir” dedi

Brüksel’den umutlu döndü
banner598
İbrahim DİRAN (TAK)

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Brüksel müzakerelerinin son gününde arasında Reuters ve Wall Street Journal temsilcilerinin de bulunduğu gazetecilerle bir araya geldi. Akıncı, Ekonomist temsilcisine de ayrı mülakat verdi.
Kahvaltılı toplantıda Akıncı, Brüksel ziyaretinde, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların çıkarlarını dikkate alan bir çözüme ulaşmak için olan kararlılığı vurgulama fırsatı bulduğunu kaydetti
Müzakerelerde ortaya çıkan kararlılık ve ivmenin devam etmesi halinde bir çözüme ulaşmanın yıllar değil aylar içerisinde mümkün olduğunu belirten Akıncı, “Bu ivme ve kararlılık devam etmesi halinde Kıbrıs sorununun çözümü yıllar değil aylar içerisinde gerçekleşecektir” dedi.
Uzun yıllar Kıbrıslı Rumlar ile Kıbrıslı Türklerin birbirlerini uzun yıllar düşman olarak gördüğünü ancak bunun da değişmesi gerektiğini eden kaydeden Akıncı, bunun Türkiye ve Yunanistan için de geçmişte geçerli olduğunu, yeni bir anlayışla bir çok yeni fırsatın doğacağını vurguladı.
AB için da adadaki çözümsüzlüğün bir sorun teşkil ettiğini kaydeden Akıncı, çözümsüzlüğün onlarca yıl daha sürmesinin kabul edilemez olduğunu adada bulunacak bir çözümün bölge halkları için “cesaret verici” olacağını kaydetti.

Güven arttırıcı önlemlerde gelinen aşama
Cumhurbaşkanı Akıncı, güven arttırıcı önlemlerde gelinen aşamalar hakkında da bilgi verdi.
Akıncı, Kuzey ve Güneydeki elektrik şebekelerinin interkonekte çalışmalarının altı ay içerisinde tamamlanmasını beklediklerini söyledi.
Mobil iletişimde yaşanan sorunla ilgili olarak da, böyle bir sorunun bu çağda yaşanmasının anlaşılabilir olmadığını kaydeden Akıncı, teknik sorunların giderilmesinin birkaç hafta alabileceğini ancak siyasi kararın alındığını ifade etti.
Akıncı, Kıbrıs Rum Yönetimi lideri ile iki tane daha geçiş noktası açma kararı alındığını birinin Lefke diğerinin de Derinya bölgesinde olduğunu kaydetti.

Maliyetli bir çözüm
Adada bulunacak bir çözümün, maliyetli bir çözüm olacağını, yeni ikamet yerlerine de ihtiyaç duyulacağını kaydeden Akıncı, “Bu maliyetli bir çözüm olacak, yerinden edilecekleri ne kadar az tutmaya çalışsak da yeni yerleşim yerlerine gerek duyulacaktır. Bu da büyük maliyet demektir” dedi.

Garantilerde hem fikir olunmalı
Garantiler konusuna da değinen Akıncı, garantilerin uluslararası bir antlaşmadan kaynaklandığını, bunun için Yunanistan, Türkiye, İngiltere, Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rumların hemfikir olması gerektiğini, konuyu görüşmek üzere Eylül’de bir çoklu görüşme öngördüklerini ancak görüşmenin gerçekleşmesinin Eylül’e kadar müzakerelerde alınacak yola bağlı olacağını söyledi.


Hellimin denetimi… 
Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı ve Müzakere Heyeti üyesi Erhan Erçin ise açıklamasında, helliminin denetiminin çözüme ulaşılıncaya kadar uluslararası bir şirket tarafından yapılması görüşü bulunduğunu kaydederek, menşe kaydının da yapılmasının ardından bu ürünün ekonomik değerinin de artacağını söyledi.

Güncelleme Tarihi: 03 Temmuz 2015, 09:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474