banner564

“Bu konuda kararlıyız”

Akıncı, müzakerelerin 50 yıl daha mevcut prosedürlerle devam edemeyeceğini kaydederek, sonuçsuz girdabın içine girilmeyeceğini belirtti

“Bu konuda kararlıyız”
banner598
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, dün Kocaeli Sanayi Odası ve İktisadi Kalkınma Vakfı heyetini kabul etti. Kabulde, Kıbrıs sorununun yanı sıra iç meselelerle ilgili açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Akıncı, “Ekonomimizin izolasyonlara ve önümüze konan barikatlara rağmen daha iyiye gidilebileceğini düşünüyorum” dedi.
Akıncı, müzakerelerin 50 yıl daha mevcut prosedürlerle devam edemeyeceğini kaydederek, “Sonuçsuz bir müzakere girdabının içine girmemek gerek. Bu konuda kararlıyız” dedi.
     Kıbrıslı Türklerin çözüm motivasyonunu defalarca kanıtladığını kaydeden Akıncı, “Makul bir çözüm olsa, bu hepimiz için iyi olacak. Birbirimizi köşeye sıkıştırıp, daha fazla silahlanarak, daha fazla ekonomik kaynakları harcayarak didişmek, yarışmak yerine iş birliği köprüleri kurabiliriz” şeklinde konuştu.

“Zaman öldürmeye niyetimiz yok”
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e geçtiğimiz eylül ayında New York’taki görüşmede söylediklerini aktaran Akıncı, şunu ekledi:
“Benzeri süreçlerle zaman öldürmeye niyetimiz yok. Sonuç odaklı, ucu açık olmayan, zaman tahditli, paket anlayışıyla, stratejik bir anlaşma çerçevesi ortaya çıkabilir mi? Genel sekreter taraflarla görüşmelerle bunun arayışına girebilir mi, ya da yetkilendireceği ve iki tarafın onayını alacak üst düzey bir yetkilisi aracılığı ile bu yolda bir çaba harcar mı? Güney’deki seçimlerden sonra bunları değerlendireceğiz.”
KKTC’nin 34. Kuruluş yıldönümü kapsamında yaptığı konuşmada da bu yönde bir mesaj verdiğini söyleyen Akıncı, şöyle devam etti:
“Rumlar, ‘bu ara çözüm arayışıdır. Biz kapsamlı çözüm istiyoruz’ diyerek bunu anında reddetti. Böylece BM Genel Sekreteri’nin anlayışına taban tabana zıt bir anlayış sergilediler. Benim söylediklerim Guterres’in Crans-Montana’da yapmaya çalıştıklarından farklı değildi.”

“O zaman askerlere, silahlara ihtiyaç kalmaz….”
Kıbrıslı Türklerin çözüm motivasyonunu defalarca kanıtladığını söyleyen Akıncı, “Makul bir çözüm olsa, bu hepimiz için iyi olacak. Birbirimizi köşeye sıkıştırıp, daha fazla silahlanarak, daha fazla ekonomik kaynakları harcayarak didişmek, yarışmak yerine iş birliği köprüleri kurabiliriz. İşte o zaman aradaki güven gelişir. O zaman askerlere, silahlara ihtiyaç kalmaz. O zaman garanti farklı bir kavram haline gelir. İşbirliğinden, ekonomik kalkınmadan doğan güvenceyi silahlarda aramazsınız. Bu, bugünden yarına olacak bir şey değil. Rum tarafına bunu anlatmaya çalışıyoruz ama niyetler farklı olunca aynı dili konuşamıyoruz ama biz çözüm perspektifinden uzaklaşmayacağız” dedi.

İç meselelerle ilgili de konuştu
İç meselelerin yanı sıra ekonomiyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Akıncı, bir tarafta çözüm odaklı siyaset sürdürülmesi, diğer tarafta da ekonomik gelişme için çalışılması gerektiğini ifade etti. 
“İzolasyonlara, önümüze konan barikatlara rağmen ekonomimizin daha iyiye gidilebileceğini düşünüyorum” diyen Akıncı, sanayi, turizm, eğitim ve sağlık gibi alanlardaki gelişimin önemine işaret etti.

“Yas tutmakla olmaz….”
Ülkedeki trafik kazalarına da işaret eden Akıncı, “Yollarda ya birbirimizi, ya da kendimizi öldürüyoruz. Sonra da yas tutuyoruz. Yas tutmakla olmuyor. Eğitim, denetim, alt yapı.. Bunları ihmal etmememiz lazım” dedi.

Zeytinoğlu: Yatırımların teşviki bizim için önemli
Kocaeli Sanayi Odası ve İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanı Ayhan Zeytinoğlu da kabulde söz aldı. 
Zeytinoğlu, adadaki yatırımların teşvikinin kendileri için önemli olduğunu belirterek, “Tarımsal ve hizmet sektöründeki yatırımların önemli sonuçlar vereceğine inanıyoruz. Tarımsal ürünlerin Türkiye üzerinden başka ülkelere ihraç edileceğini düşünüyoruz” dedi.
Konuşmasında KKTC ile Türkiye arasındaki ithalat ve ihracat oranlarına değinen Ayhan Zeytinoğlu, “Kıbrıs’tan Türkiye’ye ithalat olması gerekenden çok az” dedi.

Güncelleme Tarihi: 19 Kasım 2017, 11:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474