banner564

Bütçenin dengesi kaçtı

Başbakan Tufan Erhürman, 2019’un zor bir yıl olacağını söyledi

Bütçenin dengesi kaçtı
banner598

 Başbakan Tufan Erhürman, katıldığı televizyon programında katılarak ülke ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

2018 bütçesi hazırlanırken yıllık enflasyonun yüzde 10 civarında öngörüldüğünü ancak gerçekleşme oranının yüzde 40.5 düzeyinde beklendiğini ifade eden Erhürman, bunun 2019 Ocak ayında bütçede hayat pahalılığı açısından çok ciddi bir artış anlamına geldiğini, bu nedenle 2019’un zor bir yıl olacağını söylediğine dikkat çekti.
Erhürman, hayat pahalılığının maaşlara yansıtılması konusunda çalışmaların devam ettiğini, şimdiden bir şey söylemenin mümkün olmadığını söyledi.
 
7 aylık kayıp
Başbakan, “Piyasada dolaşan 3 milyar TL’nin 7 ayda alım gücünden kaybettiği miktar 597 milyon TL’dir. Sadece dövizin yükselmesinden” dedi.
Krize karşı yapılabilecekleri Türkiye’yi de takip ederek yaptıklarını ifade eden Başbakan Erhürman, “Ama tabii ki bunları yaptığımız zaman piyasada ortaya çıkan sıkıntı veya Maliye’de ortaya çıkan sıkıntı ortadan kalkacak diye bir iddiamız olmadı” dedi.

 Esas sıkıntı 2019’da
Maliye’nin 2018 bütçesi açısından çok ciddi bir sıkıntı görülmediğini, esas sıkıntının bunun 2019’a yansıması olacağını belirten Erhürman, Türkiye’deki sistem değişikliği nedeniyle Türkiye’den bütçeye gelen birçok kalemin yerel bütçeden karşılandığını, bunun da bir açık yarattığını kaydetti.

“Protokol hazırlanıyor”
TC-KKTC 2019-2021 protokolünün de hazırlığının sürdüğünü ifade eden Erhürman, KKTC ayağında sürdürülen çalışmaların kendisine sunulacağını belirtti.
Başbakan, Aralık ayı başına doğru konunun netleşeceğini söyledi.
2019 bütçesindeki olası açığın hesaplandığını ifade eden Erhürman, 2019 için denk bütçeden bahsetmenin mümkün olmadığını kaydetti.

Artan suçlar 
Erhürman, polis örgütünün günümüzde artan suç ve suçla mücadele açısından gerek organizasyon şeması gerekse personel ve araç gereç eksikliği nedeniyle yeterli noktada olmadığını kaydetti.
Eldeki polis sayısı kadar mevcut sayının verimli kullanılıp kullanılmadığının da büyük önem taşıdığını belirten Başbakan Erhürman, “Polis benim en hassas olduğum konulardan biri. Bunun için de medya önünde tartışmaktan hep imtina ediyorum ama çalışma da yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
Erhürman, ülkedeki suç ve suçluluğunu büyük bir kesiminin yurt dışından gelen insanlar tarafından işlendiğini ancak azımsanamayacak kadar bir kısmını da vatandaşların işlediğini belirtti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473