banner564

Çam kese böceği mücadelesi başlıyor

Orman Dairesi, cuma gününden itibaren ada genelinde çam kese böceği zararlısına karşı helikopterle havadan ilaçlama başlatacağını açıkladı.

Çam kese böceği  mücadelesi başlıyor
banner598

 31 Aralık’a kadar sürecek ilaçlama, çam kese böceği popülâsyonunun yüksek olduğu 7 bin 500 hektarlık bir alanda gerçekleşecek. İlaçlama yapılacak bölgeler, ilaçlama yapılacak günden bir gün önce basın ve yayın kuruluşları aracılığı ayrıntılı olarak duyurulacak.

Orman Dairesi, çam kese böceği zararlısı ve ona karşı verilen mücadele hakkında da bilgi verdi. KKTC’deki orman alanlarının büyük bir bölümünü kaplayan Kızılçam türü ağaçların ibrelerini yiyerek zarar veren böceğin, özellikle çam ormanlarında Pinbahis ve genç yaştaki fidanlara büyük zararlar verdiğine dikkat çekildi. Söz konusu böceğin, ayrıca larva (tırtıl) evresinde, üzerlerindeki kıllardan dolayı deri ve solunum yolu alerjisi yapmaları nedeniyle insanlarda ciddi sağlık sorunu yarattığı kaydedildi. Açıklamada ayrıca, her türlü metodun kullanıldığı çam kese böceği zararlısı mücadelesinde, kimyasal yolla mücadelenin çevreye zararlı etkileri dikkate alınarak entegre biyolojik mücadele projesi geliştirildiği ve ilk kez 2007 yılında bakteri kökenli Biyolojik İnsektisit (Basillus Thuringiensis var. Kurstaki) ve çevre dostu biyolojik ilaç kullanıldığı belirtildi.

Güncelleme Tarihi: 04 Aralık 2013, 05:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473