banner564

Çarşıda yaprak  kıpırdamadı

Tüm umutlarını bayram alışverişine bağlayan Gazimağusa Suriçi esnafı umduğunu yine bulamadı

Çarşıda yaprak  kıpırdamadı
banner598

 Hüseyin ÇİÇEK

Gazimağusa’nın tarihi Suriçi Çarşısı’nda, bayram arifesinde de esnaf yine umduğunu bulamadı. Son gün olmasına rağmen satışlarda bir canlanma olmadığını belirten esnaf, yerli halkın yıllardır Suriçi’ne uğramadığından yakındı. Dövizin önlenemez şekilde yükselişiyle de piyasanın oldukça durgunlaştığından yakınan esnaf, iflasa doğru sürüklendiklerini ileri sürdü. Esnaf, “Bayram arifesindeyiz ancak normal günden hiçbir farkı yok, çarşı da adeta yaprak kıpırdamıyor” dedi.

Esnaf ne dedi?

Erhan Sönmez: 
Bayram arifesinde olmamıza rağmen satışlarımızda hiçbir artış olmadı, bayram heyecanı yaşamıyoruz. Son 2 yıldır işler oldukça durgun, dövizin yükselmesi çarşıyı vurdu. Bayram arifelerinde vatandaş genellikle erken saatlerden alışverişini yapardı, ancak şu ana kadar uğrayan olmadı, bu saatten sonra da pek bir umudumuz yok.

Buğra Rızaner: 
Satışlarda hareketlenme yok, son ana kadar umutla bekleyeceğiz. Fakat bir canlılık olacağını sanmıyorum. Son 2-3 yıldır bayram öncesi satışlarımız hep böyle durgun, önceden canlılık olurdu ancak artık o canlılık kalmadı. Dövizin yükselmesi insanlarımızı çok kötü etkiledi.

Haldun Birsoy: 
Bayram arifesi olmasına rağmen çarşıda şu an sakinlik hâkim, genelde insanlarımız bayram öncesi market alışverişini tercih ediyor, bizim bayram alışverişinden pek bir beklentimiz yok, işlerimiz genel olarak ne iyi ne de kötü durumdadır ancak dövizin yükselmesi bizi de etkiledi, piyasa da bundan olumsuz şekilde etkilendi.

Hasan Yeşilada: 
Az da olsa satışlarımızda bir canlanma olmuştur. İşler genel olarak bu yıl çok düşük. Ekonominin bozuk oluşu, dövizin yükselmesi ve buna bağlı olarak gerek vatandaş gerekse turistlerin daha ucuz ve uygun alışverile yönelmesinin yanı sıra adaya gelen turist sayısının azalması çarşıyı olumsuz etkiledi.

Ahmet Ummanel:
Bayram arifesindeyiz ancak normal günden hiçbir farkı yok, çarşı da adeta yaprak kıpırdamıyor. Suriçi’nin ana caddesini trafiğe kapadıkları gün çarşıyı bitirdiler, cadde tek yönlü olarak trafiğe açılmadığı sürece işlerimiz iyi gitmeyecektir.

Tahsin Akburak: 
Arife günündeyiz ancak çarşıda sadece turistler var. Yerli halk Salamis Yolu’ndaki mağazalar açıldı açılalı buraya uğramıyor. İşlerimiz genellikle çok kötü gidiyor, dövizin de fırlaması çarşıyı tamamen vurdu.

Hasan Özbil: 
Bayram arifesinde olmamız nedeniyle çok az bir canlılık var ama çarşıda sadece turistler geziyor. Vatandaşlarımız alışveriş yapmaktan korkar duruma geldi. Döviz yükseldi, pahalılık aldı başını gidiyor, çarşının durumu perişan.

Osman Özkanı: 
Eskiden, bayram arifelerinde dükkânımızı kapatıp evimize gidemezdik, şimdi ise hava kararmadan dükkânı kapatıp eve gidiyoruz. Suriçi’ne sadece turistler geliyor, onlarda alt kısımda bulunan dükkânlara yarıyor. Bu kısımda bulunan esnaf ise sinek avlıyor.

Foto: Osman Özkanı, Hasan Özbil, Tahsin Akburak, Ahmet Ummanel, Hasan Yeşilada, Haldun Birsoy, Buğra Rızaner, Erhan Sönmez, Çarşıda yaprak kıpırdamadı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473