banner564

Çilek cenneti

Yeşilırmak bölgesi, son dönemlerde yapılan yatırımlar ve bilinçli üretimin meyvelerini topluyor

Çilek cenneti
banner598
Melin DOBRAN

Kuzey Kıbrıs’ta çilek denince ilk akla gelen isim Yeşilırmak… Bölge son dönemde yapılan yatırımlar ve bilinçli üretim sayesinde çilek cenneti oldu... Yediden yetmişe herkesin sevdiği çilek meyvesi, Yeşilırmak’ın markası olmuş durumda… 
Diyalog’a konuşan Yeşilırmak-Yedidalga Üreticileri Birliği Başkanı Cavit Atalar, 6 yıl önce Çilek Diyarı Projesi’ne başlandığını söyledi. 
İlk etapta Avrupa Birliği destekli bir proje olduğunu ifade eden Atalar, KKTC hükümeti, TC Büyükelçiliği ve TC Yardım Heyetinin desteği ile bu projenin devam ettiğini dile getirdi.

“Adeta çilek diyarı”
Başkan Atalar, Yeşilırmak’ın çilek diyarı olduğunu belirterek, özellikle hafta sonları halkın bölgeye akın ettiğini söyledi. Birliğe üye yaklaşık 50 civarında üretici olduğunu kaydeden Atalar, geçen yıl 200 dönüm, bu yıl ise 300 dönüm çilek ekildiğini belirtti. 
Atalar, bu sayıyı artırma hedefinde olduklarını aktardı ve “Çilek, büyük küçük herkesin sevdiği bir meyvedir. Geçen yıl 800 ton, bu yıl ise bin 500 ton civarında ürün topladık. Her yıl olduğu gibi bu yıl da çileğe büyük bir rağbet var. Alan da satan da durumdan memnun” dedi.

“En bol olduğu dönemdeyiz”
İlk çilek festivalinin 1973 yılında yapıldığın belirten Atalar, o dönemde festivalin 5 yıl sürdüğünü söyledi. 
Atalar konuşmasında şu ifadelere yer verdi, “2011 yılında festivaller yeniden başladı. Bu yıl 10’uncusu yapıldı Festivalin son günlerinde çilek bulmakta zorlananlar oldu. Çileğin yetiştirilmesi oldukça zahmetlidir. Bütün gün bahçede uğraş isteyen bir iştir. Ağustos Eylül gibi çilek fideleri ekiliyor. Ekim ayında çok az ürün almaya başlıyoruz. Mart, Nisan ve Mayıs ayları, çileğin en bol olduğu dönemdir.  Çilek yetiştirme işi Yedidalga bölgesinde de başladı ama en çok Yeşilırmak’ta yetiştiriliyor. Devamlı tarlada olmak ve bakım yapmak lazım. Örtü altına alınan, yani sera içinde yetişen çilekler, Ekim Kasım gibi toplanır. Çünkü seradaki ürünler erken yetişir. Örtü altına alınmayanlar ise Şubat Mart gibi yetişiyor. Yağmur ve soğuktan dolayı biraz daha geç ürün veriyor.”

“60 yıldır çilek ekiliyor”
Çilek festivalleri başlamadan önce çileğin pek fazla satılmadığını söyleyen Atalar, hafta sonu 10 bine yakın alıcı olduğunu vurguladı. Yeşilırmak yolu üzerinde belli noktalarda çilek stantları olduğunu belirten Başkan Atalar, bölgeye sürekli olarak alıcıların geldiğini söyledi. Yeşilırmak’ın çileği ile fark yarattığını iddia eden Atalar, bölgede 60 yıldan beridir çilek ekildiğini kaydetti. 

Güncelleme Tarihi: 12 Mayıs 2015, 10:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473