banner564

‘Çok renkli’ geçecek

UBP, CTP ve YDP Cumhurbaşkanlığı seçiminde kendi adayını çıkarma kararı alırken, HDP, DP, TDP, TKP, BKP ve YKP’nin kararı henüz netleşmedi

‘Çok renkli’ geçecek
banner598

 Pelin YÜKSELAY

   Nisan 2020’de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik hazırlıklar şimdiden başladı. Diyalog muhabiri; Başbakan ve CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman’ın “Kendi adayımızı çıkaracağız” şeklindeki açıklaması üzerine diğer partilerin görüşlerine başvurdu. Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Ersin Tatar “Parti içindeki eğilim kendi adayımızın çıkarılmasından yanadır” dedi.
   YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı çatı adaya karşı olduklarını ve aday göstereceklerini belirtirken, HP Genel Sekreteri Yenal Senin, konunun tartışıldığını, ancak şu an itibarıyla net bir karar verilmediğini söyledi. Demokrat Parti (DP) Genel Sekreteri Afet Özcafer de “4’lü koalisyon içerisinde her parti kendi adayını çıkarabilir” dedi. TDP Genel Sekreteri Halil Hızal Cumhurbaşkanlığı seçimlerini konuşmanın erken olduğunu söyledi. 
   Parlamento dışı partilerden TKP Genel sekreteri Mehmet Davulcu, ülkenin en önemli sorununun çözüm olduğunu belirtirken, BKP genel Başkanı İzzet İzcan bu konuyu henüz ele almadıklarını ifade etti. YKP Genel Sekreteri Murat Kanatlı da “önümüzdeki günlerde ne yapacağımıza karar vereceğiz” dedi.

   Ne dediler?..   Ne dediler?...


Tufan Erhürman (Başbakan/CTP Genel Başkanı):

Düşüncemiz Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili tartışmaların çok erken başlatıldığı yönündedir. Ama mademki başlatıldı, Genel Sekreterimizin aylar öncesinde söylediğini ben de söylemiş olayım. Evet, CTP Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kendi adayını çıkaracaktır. Şu an için benim de partimin de gündeminde, Cumhurbaşkanlığı seçimi değil ülkenin ve halkın yaşamakta olduğu sorunlar vardır. Günü geldiğinde parti yetkili organları kararını verir ve adayımızı açıklar. Bugün bütün gücümüzle ülkenin ve halkımızın sorunlarının çözümüne odaklanmaktan başka gailemiz yoktur” diye konuştu.

Ersin Tatar (UBP Genel Başkanı):
Ulusal Birlik Partisi Cumhurbaşkanlığı adayı konusunu kendi yetkili organlarında değerlendirecek ve gereken kararı verecektir. Parti içerisindeki genel eğilim tabi ki partinin kendi adayını çıkarmasından yana. Ama dediğim gibi net kararı parti organları ilerleyen zamanlarda verecektir. 

Yenal Senin (HP Genel Sekreteri): 
HP Parti Meclisi geçtiğimiz hafta toplantı ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri konusu gündeme getirildi. Toplantıda seçime girip girmeme konusu ve bu seçimlerin parti için önemi konuşuldu, tartışıldı. Toplantı daha çok fikir toplama amaçlı bir toplantıydı. 1-2 ay içerisinde konuyla ilgili daha net bir tavır ortaya koyacağız. Şu an net bir şey yok.

Erhan Arıklı (YDP Genel Başkanı):
Yeniden Doğuş Partisi yaklaşık bir buçuk ay önce Parti Meclisi toplantısında Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kendi adayını çıkarmaya oy birliği ile karar vermiştir. İlk evvel bu kararı açıklayan parti biz olduk. Biz YDP olarak her partinin kendi adayı ile seçimlere katılması ve seçmeni ile yüzleşmesi taraftarıyız. Sağda ya da solda çatı adaya karşıyız. YDP olarak ülkedeki tüm makamlara talibiz. CTP’ye de hayırlısı olsun diyoruz. 

Afet Özcafer (DP Genel Sekreteri): 
Demokrat Parti’nin Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili henüz bir kararı bulunmuyor. 4’lü koalisyon içerisinde her parti kendi adayını çıkarabilir. Zamanı gelince Demokrat Parti’de ne yapılması gerektiği konusunda karar verecektir. 

Halil Hızal (TDP Genel Sekreteri): 
Cumhurbaşkanlığı seçimlerine daha 14 ay var. Ülkede çözümlenmesi gereken bu kadar çok sorun varken, şu anda Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin konuşulmasını doğru bulmuyoruz. TDP olarak şu anda bu tartışmalara da girmeyeceğiz. Hali hazırda görevini yapan bir Cumhurbaşkanımız mevcut. Zamanı gelince yapılması gerekenler konuşulacaktır. Şu an çok erken. 

Mehmet Davulcu (TKP-YG Genel Sekreteri): 
Bu ülkede yasalar var ve bu yasalar seçim kampanyalarını belirler. Seçim kampanyaları tarihinden 2-3 ay önce başlar. Cumhurbaşkanlığı seçimlerine bir yıldan daha fazla zaman var. Başbakan Tufan Erhürman’ın kalkıp da böyle bir şeye start vermesi gündem saptırmaktan başka bir şey değildir. Bu ülkenin en önemli sorunu çözümdür, barıştır. Bunu çalışma yaşamının düzenlenmesi, sağlık ve eğitimdeki sorunlar izlemektedir. Bizim TKP-YG olarak gündemimiz budur. İktidarın seçimlerden neredeyse bir buçuk yıl evvel bu açıklamayı yapması çok ama çok yanlıştır. Gündemlerinde az önce saydığım sorunlar olmalıdır, seçimler değil. TKP-YG olarak vakti zamanı gelince Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili tavrımızı ortaya koyacağız. Ancak daha çok uzun zaman varken bunun gündeme alınması doğru değil.

İzzet İzcan (BKP Genel Başkanı): 
BKP’nin Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili şu an için herhangi bir kararı bulunmamaktadır. Önümüzdeki aylar içerisinde yetkili organlarda görüşülüp bir karara varılacaktır. Şu an bunu konuşmak için çok erken. 

Murat Kanatlı (YKP Genel Sekreteri): 
Yeni Kıbrıs Partisi önümüzdeki günler içerisinde ne yapacağına karar verecektir. Ya kendi adayımızı çıkarıp onu destekleyeceğiz, ya çatı bir adayı destekleyeceğiz ya da seçimleri boykot edeceğiz. YKP için önemli olan siyasi yaklaşım, siyasi duruştur. YKP ortaya çıkan siyasi duruş çerçevesinde bir karar üretecektir. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473