banner564

‘Çözüm İstemiyor’

Meclis eski Başkanı Siber, Rum liderinin üniter devlet peşinde olduğuna dikkat çekti

‘Çözüm İstemiyor’
banner598

 Meclis eski Başkanı Sibel Siber, Rum Lider Nikos Anastasiadis’in yapmış olduğu basın açıklamasını değerlendirdi. 

Siber yaptığı yazılı açıklamada, 1968 yılından beri müzakere tutanaklarını okuduğuna dikkat çekerek Rum tarafının her zaman üniter bir devlet modeli peşinde olduğunu söyledi.
Sibel Siber, Anastasiadis’in çözüm değil müzakerelerin devamını istediğinin altını çizdi. 
Sibel Siber’in açıklamasında özetle şu ifadelere yer verdi:
“Rum Lider Anastasiadis, Devlet yönetimini Kıbrıslı Türklerle paylaşacağı bir ortaklıktan yana olmadığını son açıklamasında bir kez daha açıkça belirtti. Daha önceki açıklamalarında da buna vurgu yapmış  ve müzakerelerdeki amacının çoğunluğun yönetiminde bir devlet modeli, yani üniter devlet olduğunu ima etmişti.  Rum liderin yaptığı bu son açıklama doğrusu beni şaşırtmadı. 50 yıllık müzakere süreci incelendiğinde, 1968’ den beri Rum tarafınca değişmeyen tek isteğin  devlet yönetiminde tek söz sahibi olma isteği olduğu görülür. Kısacası Rum Tarafı, devlet yönetimini paylaşmak istemiyor…
Rum lider açıklamasında siyasi eşitlikten yana olmadığını yani federasyon istemediğini açıkça söylemiştir. Bunun başka izahı yoktur; çünkü siyasi eşitliği kabul etmemek, federasyon istememektir.”
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin son Kıbrıs Raporunda da belirttiği gibi “yeni fikirler” ile  yeni çıkış yolları aramalıyız. Bizim bu noktadan sonra “yeni fikirleri” tartışmamız gerekiyor. Sizinle eşit ortak olmak istemeyen bir yapıyla uluslararası baskı ile ortaklık kursanız, hatta en iyi Anayasayı yazsanız dahi  bunun yürümeyeceği açıktır. Yaşayabilir bir çözüme baskıyla değil, karşılıklı istekle, arzuyla ulaşılır.” 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474