banner564

Kabul edilemez

Başbakan Erhürman, siyasi eşitliğin sulandırılamayacağını söyledi

Kabul edilemez
banner598

   Başbakan Tufan Erhürman, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile gerçekleştirdiği haftalık olağan görüşme sonrasında, Kıbrıs sorununa ilişkin açıklamalarda bulundu. 

   Rum lideri Nikos Anastasiadis’in tavrını eleştiren Erhürman, siyasi eşitliğin sulandırılmasını kabul edemeyeceklerini söyledi.
    Erhürman, Anastasiadis’in yaptığı açıklamaların süreç açısından çok da umut verici olmadığını vurguladı.  
   Kıbrıs sorunun bugün başlamadığını, yıllar önce başladığını ve bir geçmişi ve çerçevesi olduğunu söyleyen Başbakan Erhürman, bu çerçevenin kendilerine artık neyin konuşulup, neyin konuşulamayacağını gösterdiğini ifade etti.
   Daha önce Anastasiades’in zaman zaman gevşek federasyondan, zaman zaman ise desentralize federasyondan bahsettiğine işaret eden Başbakan Erhürman, kendilerinin ise bunun Kıbrıs Türk tarafı açısından konuşulamayacak bir şey olmadığını, çünkü bunun esas itibarıyla Kıbrıs Rum tarafının pozisyonunda bir değişiklik olduğunu söylediklerini anımsattı.
   Erhürman şöyle devam etti:
   “Bu konuşulacaksa Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in kendi raporunda belirlediği yöntem çerçevesinde konuşulabilir. Dolayısıyla bugüne kadar oluşmuş çerçevenin içindeki bir tartışmadır bu. Ama Anastasiadis’in kısa bir süre önce basın toplantısında yaptığı açıklamada söyledikleri, bu kez çerçevenin dışına taşan şekilde karşımıza çıktı. Çünkü federasyon desantralize de olsa, santralize de merkezi yanları, tarafları da güçlü olsa, federasyon federasyondur. Bu federasyonun en temel parametrelerinden biri de siyasi eşitliktir. Olmazsa olmaz parametrelerden biridir.”   
Federasyonun merkezi yanının zayıflatılması, dolayısıyla bir takım yetkilerin kurucu devletlere aktarılması, merkezden alınması, bunun karşılığında da siyasi eşitliğin sulandırılması gibi bir durumun söz konusu olmadığına vurgu yapan Başbakan Erhürman, böyle bir yaklaşımın kabul edilebilir olmadığı gibi, hem de de bugüne kadar çizilmiş çerçevenin dışına taşan bir yaklaşım olduğunu, Anastasiadis’in bunu bir an önce fark etmesi gerektiğini kaydetti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473