banner564

Çözüm reçetesi hazır

Türkiye’nin AB’nin tüm standartlarına uyduğu için ekonomik büyümeyi yakaladığını söyleyen Erçin, KKTC’nin de buna ihtiyaç duyduğunu kaydetti

Çözüm reçetesi hazır
banner598

Özgül Gürkut MUTLUYAKALI (TAK)

Ülkedeki pek çok ekonomik ve sosyal soruna çözüm getirmesi beklenen yasal düzenlemeleri öngören Avrupa Birliği Müktesebatına Uyum Programı yenilendi. 2014-2016 yıllarındaki hedeflerle yenilenen programa, 14 Şubat’a kadar ilgili kuruluş ve sivil toplum örgütlerinden görüş bekleniyor.

Yeni Müktesebata Uyum Programı, 16 AB Müktesebat Faslını kapsayacak şekilde 28 yasa ve 54 tüzüğün 2014 yılında olmak üzere toplam 83 yasa ve 228 tüzüğün üç yıl içinde hazırlanmasını öngörüyor.

Başbakanlık AB Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Erhan Erçin, programda hedeflenen yasal düzenlemelerin, Kıbrıs’ta bir anlaşma olsa da olmasa da halkın yaşam standartlarının yükseltilmesi, ekonomik ve sosyal sorunların çözümlenmesi için şart olduğunu söyledi.

Programı “mevcut sorunlara reçete” diye niteleyen Erçin, Türkiye’nin AB’nin tüm standartlarına uyduğu için ekonomik büyümeyi yakaladığını; KKTC’nin de buna ihtiyaç duyduğunu kaydetti.

 

“İşbirliği içinde güncellendi”

TAK muhabirine açıklama yapan Başbakanlık AB Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Erhan Erçin, AB Müktesebatına Uyum Programı’nı hükümet programına giren hedefler doğrultusunda, tüm bakanlıklarla işbirliği içinde güncellediklerini ifade ederek, ülkedeki birçok sorunu bu programın hayata geçmesinin çözeceğini söyledi.

 

“Hükümetin hedefleri arasındaydı”

Erhan Erçin, 2008 yılında hazırlanan, 2009 yılında onaylanan ve 2009-2011 yıllarını kapsayan birinci Müktesebata Uyum Programı’nın, 12 AB müktesebat faslında yasal ve idari öncelikleri kapsadığını belirterek, bu bağlamda, seçim süreçleri ve diğer siyasi sıkıntılara rağmen, 50 kadar yasa ve ikincil mevzuatın onaylanarak yürürlüğe girdiğini ifade etti.

Erçin, Eylül 2013’te onaylanan CTP/BG-DP/UG Koalisyon Hükümeti Programı’nda Müktesebata Uyum Programı’nın güncellenmesine ilişkin ifadeler yer aldığını hatırlatarak, bunun, hükümet programındaki önceliklerle daha iyi eşgüdüm sağlanacak şekilde yeniden takvimlendirilmesinin de programda yazıldığını kaydetti.

 

Uyum Grbu’nun çalışmaları

Erhan Erçin, yine hükümet programı uyarınca, AB uyum çalışmalarının etkin olarak yürütülmesi ve izlenmesinin sağlanabilmesi amacıyla, Bakanlar Kurulu’nun eylül ayında aldığı karar uyarınca “AB Uyum Yönetim Grubu” oluşturulduğunu; başkanlığını Dışişleri Bakanı’nın yürüttüğü grubun, Başbakan Yardımcısı, İçişleri Bakanı, Maliye Bakanı ve Milli Eğitim Bakanı’ndan oluştuğunu belirtti.

Erçin, Uyum Yönetim Grubu’nun 21 Kasım 2013’teki ilk oturumunda Müktesebata Uyum Programı’nın, ülkedeki ekonomik ve sosyal sorunları çözmek amacıyla, 2014-2016 yıllarını kapsayacak şekilde güncellenmesine ilişkin bir karar alındığını; karar doğrultusunda geçtiğimiz Aralık ayında Bakanlar Kurulu’nca “AB Müktesebatına Uyum Programı’nın AB Koordinasyon Merkezi’nin eş güdümünde Hükümet Programı’nda yer alan önceliklerle paralel bir şekilde güncellenmesinin” kararlaştırıldığını anlattı.

 

14 Şubat’a kadar görüş bekleniyor

Yeni Müktesebata Uyum Programı’nın, 16 AB Müktesebat Faslını kapsayacak şekilde AB Koordinasyon Merkezi eşgüdümünde bakanlık, kurum ve kuruluşlarının temsilcileriyle ve AB Bakanlığı yetkililerinin deneyimlerinden faydalanılarak güncellendiğini açıklayan Erçin, bunu web sitelerinde yayımlayarak sivil toplum kuruluşları ve diğer ilgililerden 14 Şubat’a kadar görüş beklediklerini söyledi.

 

“Sorunlara çare için yenilendi”

Erhan Erçin, müktesebatı, ülkedeki ekonomik ve sosyal sorunlara çare olmak üzere yenilediklerini tekrarlayarak, kamuoyundan gelecek görüşleri de değerlendirerek son hali verilecek müktesebatı uygulamak istediklerini ifade etti.

mutva New Roman"">Erçin, AB üye ülkelerinden gelen uzmanlarla çalışmalar yaptıklarını kaydederek, uzun yıllar dış teması olmayan kamu görevlileriyle bu uzmanları buluşturarak açılımlar getirdiklerini kaydetti ve mentalite değişikliklerinin yenilenen yasalarla sağlanacağını söyledi.

 

83 yasa 228 tüzük

AB Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Erhan Erçin, yeni Müktesebata Uyum Programı’nda 2014 yılında 28 yasa ve 54 ikincil mevzuat (tüzük ve bakanlar kurulu kararları) olacak şekilde, üç yıllık süre zarfında toplam 83 yasa ve 228 ikincil mevzuatın hazırlanmasının öngörüldüğünü açıkladı.

“Bu ülkede bir anlaşma olsun veya olmasın bunlar bu devletin yasal ve idari yapısında eksik olan şeylerdir. Olası bir anlaşma durumunda bunlara çok ihtiyacımız vardır. Kıbrıs’ta sürdürülebilir bir anlaşma için müktesebata uyum programını hayata geçirmemiz gerekiyor” diyen Erçin, bugünkü koşullarda da mevcut sorunlara bir reçete niteliği taşıdığı için programın hayata geçirilmesinin şart olduğunu söyledi.

 

“Türkiye ile ilişkilerin ilerlemesi için de gerekli”

Erhan Erçin, KKTC’nin tek ilişkisi olan Türkiye’yle ilişkilerin ilerlemesi için de müktesebatın önem taşıdığını kaydederek, Türkiye AB’nin tüm standartlarına uyduğu için ekonomik büyümeyi yakaladığını ifade etti. Erçin, “Bizim Türkiye’yle ticaretimizin artması, ilişkilerin gelişmesi yine bu AB müktesebatına uyumdan geçecektir. Dolayısıyla her senaryoda, olası bir anlaşmada da, mevcut durumun devamında da, Türkiye’yle ilişkilerin ilerletilmesinde de ve en önemlisi insanlarımızın hayat kalitesini artırmak, standartlarımızı yukarı çekmek, yaşam koşullarımızı ilerletmek için bu konu önemlidir” diye konuştu.

Yenilenen müktesebatla ilgili kamuoyunun görüşlerini beklediklerini belirten Erçin, www.eucoordination.org adresinden müktesebatın okunabileceği ve yine site üzerinden veya telefonla merkeze görüş iletilebileceğini söyledi.

 

Kamuda reform olacak

AB Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Erhan Erçin, insan sağlığından yol güvenliğine, ekonomik büyümeyi sağlayacak tedbirlerden teşvik sistemine kadar gündemdeki güncel pek çok konunun yenilenen müktesebatta yer aldığını belirterek, tüm bunların süratle hayata geçmesi için kamu reformu adına atılan adımın, yani Kamu Görevlileri Yasası’nın yenilenmesinin en önemli adım olacağını vurguladı.

Erçin, halkın yaşam kalitesini yükseltecek, sorunları çözecek uygulamaların hızını belirleyecek ve bu değişikliklerin halka hissettirilmesini sağlayacak düzenlemenin kamu reformu olacağını kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 29 Ocak 2014, 05:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473