banner564

Çözüm uzak değil

ABD’de temaslarda bulunan Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs müzakerelerine ilişkin, "Her zamankinden daha iyimserim” dedi

Çözüm uzak değil
banner598
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'deki temasları çerçevesinde görevine 1 Ocak'ta başlayan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile New York'taki BM Genel Merkezi'nde yaklaşık 45 dakika süren görüşmesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Çavuşoğlu, Guterres ile Kıbrıs, Suriye'deki ateşkes ve ateşkes ihlalleri ile siyasi süreç konusunda nasıl ilerleme kaydedileceğine ilişkin konuları ele aldıklarını aktardı.
Çavuşoğlu, Kıbrıs sorununa ilişkin şu değerlendirmede bulundu:
"Kıbrıs konusunu da görüştük ve son aşamaya geliyoruz. İki taraf ve BM yapıcı bir şekilde çalışıyor. Hala birtakım sorunlar var. Cenevre'de 9-11 Ocak tarihlerindeki toplantı öncesi iki taraf bu konuları görüşmeye devam ediyor. 12 Ocak'ta ise iki taraf, üç garantör ülke ve Avrupa Birliği olacak. Bu son toplantıda bütün konuları görüşeceğiz. Türkiye bu süreci en başından beri destekliyor."

“Her zamankinden iyimserim…”
Daha sonra Çavuşoğlu'na, "Kıbrıs sorunun çözümü konusunda ne kadar iyimsersiniz?" sorusu yöneltildi.
Bu konuyla ilgili düşüncelerini paylaşan Çavuşoğlu, şöyle konuştu:
"Her zamankinden daha iyimserim, şahsen de iyimserim. Suriye'deki durum bazen beni kötümser yapsa da gerçekçi bir kişiyim. Ciddi konular var, kolay da değil. Yöntemler ve çerçeve ortada, Kıbrıs'ta çözüme ulaşabiliriz. Sadece Türkiye değil, Yunanistan, Kıbrıs'ta iki taraf, Doğu Akdeniz ve bölgemizin böyle olumlu bir gelişmeye ihtiyacı var. Kolay değil ama çözüme ulaşılması konusunda kararlıyız."

“Türk tarafında ciddi sıkıntı yok…”
Kıbrıs müzakerelerinde toprak, sınırlar, güvenlik, garantörlük gibi ciddi konular bulunduğunu, masada iki taraf ve üç garantör ülke olmak üzere toplam 5 tarafın yer alacağını anlatan Çavuşoğlu, anlaşmaya hazır olunca ve bunun için irade de varsa bazıları ciddi bile olsa sorunların hepsinin üstesinden gelinebileceğini ifade etti.
En önemli konunun adadaki iki halkın düşüncesi olduğuna değinen Çavuşoğlu, "Bu konuda Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesiminin daha fazla problemi var. Halkı ikna etmeleri gerekiyor. Türk tarafında bu kadar ciddi bir sıkıntı yok. Tabii Türk halkının kaygıları da göz ardı edilemez." görüşünü dile getirdi.

“Türk askerinden rahatsız olunmamalı…”
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs'ta Türk askeri bulunmasına ilişkin, "Eğer geleceğe yönelik kafanızda hasmane tutumlarınız yoksa orada Türk askerinin bulunmasından da rahatsız olmamanız gerekiyor." dedi. 
Çavuşoğlu, New York'ta Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias ile bir araya geldikten sonra basın toplantısı düzenledi.
Kıbrıs müzakerelerinde kritik bir aşamaya gelindiğini anlatan Çavuşoğlu, bu konuyu da Genel Sekreter ile enine boyuna değerlendirdiklerini aktardı. 
Yunan mevkidaşı Kocias ile görüşmesinde ise güvenlik ve garantiler konusunu ele aldıklarını anlatan Çavuşoğlu, "Biz çözüm konusunda her zaman herkesten bir adım önde olduk." ifadesini kullandı.
Çavuşoğlu, Kıbrıs'ta güvenlik ve garantörlükle ilgili soru üzerine de Kıbrıs konusunda hiç tek taraflı düşünmediklerini söyledi.
Türkiye'nin esas sorumluluğunun KKTC'nin mevcut tehdit ya da oluşabilecek tehditler konusundaki endişelerini gidermek ve güvence vermek olduğuna dikkati çeken Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, KKTC'deki tüm liderlerin Türkiye'nin garantörlüğünün vazgeçilmez olduğunu belirttiklerini dile getirdi.
Bu güvencenin önemini vurgulayan Çavuşoğlu, "1960'tan 1974'e kadar Kıbrıs Türk halkının yaşadıklarını kısa sürede unutmasını beklemek gerçekçi değil." dedi.
Rum halkı ve Yunanistan'ın düşüncelerini de anlamak istediklerini belirten  Mevlüt Çavuşoğlu, bunun taviz anlamına gelmeyeceğini vurguladı.
Ada'da Türk askeri bulunmasına ilişkin eleştirileri de yanıtlayan Çavuşoğlu, "Eğer geleceğe yönelik kafanızda hasmane tutumlarınız yoksa orada Türk askerinin bulunmasından da rahatsız olmamanız gerekiyor." dedi.

Güncelleme Tarihi: 07 Ocak 2017, 09:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473