banner564

Çürümüş yasayı elleyen yok

Alkol limitini 5 kat aşıp, kırmızı ışıkta durmayıp 4 yayaya çarpan ve birinin ölümüne neden olan Gizem Galipoğulları 6 yıl 3 ay ile kurtulacak

Çürümüş yasayı elleyen yok
banner598

 Suna ERDEN

   Gizem Galipoğulları geçtiğimiz yılın Ekim ayında 262 promil alkolün etkisi altında direksiyon başına geçti. Trafikte dikkatsiz, hızlı ve alkollü bir şekilde seyreden, kırmızı ışıkta durmayan sürücü Galipoğulları, direksiyon hâkimiyetini kaybedip orta refüje uçtu. 
   Sürücü, ülkeye okumaya gelmiş olan ve Yenişehir bölgesinde karşıya geçmek için orta refüjfe bekleyen dört öğrenciye çarptı. Kazada mühendislik okuyan 18 yaşındaki Abdul Rahman Murad feci şekilde can verdi. Galipoğuları hakkındaki karar dün açıklandı. Ağır ceza mahkemesi azami 7 yıl hapislik öngören yasa çerçevesinde yargılanan sanığı 6 yıl 3 ay hapse mahkûm etti. 
   Mahkeme Başkanı Fadıl Aksun, sanığın alkol oranını 5 katı aştığına, 50 kilometre hız tahdidi olan yerde 67 ile 74 kilometre hızla sürüp, trafik hacmi en yoğun olan caddede kırmızı ışık ihlali yapıp, yayalara çarptığına dikkat çekti. Aksun, sanığın kusurlarının oldukça ağır olduğuna işaret edip, sanığın trafik canavarı gibi hareket ettiğini üzülerek gözlemlediklerini ifade etti.

Sekiz davadan yargılandı
Lefkoşa Yenişehir ışıklarında, 20 Ekim 2017 tarihinde meydana gelen trafik kazasın da aşırı süratli ve alkollü bir şekilde aracı ile ilerlediği esnada direksiyon hakimiyetini kaybederek refüj üzerinde karşıya geçmek için bekleyen 4 kişiye çarpıp 18 yaşındaki Suriyeli Mühendislik Fakültesi öğrencisi Abdul Rahman Murad’ın ölümüne neden olan Gizem Galipoğluları hakkındaki dava dün karara bağlandı. Merkezi Cezaevi’nde 1 yıldır tutuklu yargılanmayı bekleyen sanığa hapis cezası verildi. Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nde “Tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu başkasının ölümüne neden olmak”, “Dikkatsiz sürüş”, “Alkollü sürüş”, suçlamaları başta olmak üzere 8 ayrı davadan yargılanan sanık 6 yıl 3 ay hapse mahkûm edildi.

Feci kazanın detayları aktarıldı
Kararda öncelikle 20 Ekim 2017 tarihinde meydana gelen trafik kazasına dair olgular aktarıldı.
Kazanın saat 18.30 sıralarında Lefkoşa-Yenişehir’de Atatürk Caddesi üzerinde, çift şeritli yolda meydana geldiği, ME 766 plakalı Mercedes marka aracı ile sağ şerit içerisinde aşırı süratli ve tehlikeli bir şekilde seyreden sanığın, kırmızı ışıkta durmayıp trafik ışıklarını geçtiğinde, dikkatsizliği sonucu direksiyon hâkimiyetini kaybettiği belirtildi. Direksiyon hakimiyeti kaybedilen aracın yolu ikiye ayıran orta refüj üzerine çıkarak kontrolsüz bir şekilde ilerleyip o esnada yolu yaya olarak geçmek için beklemekte olan Maen Al Soboh, Khaled Dayate, Abdul Rahman Murad ve Rami Abualhayjaa’ya çarptığı aktarıldı.
Çarpmasının etkisi ile savrulan Abdul Rahman Murad’ın, ışıklarda park halinde arka arkaya duran Selçuk Yazıcı, Emanuel Nkwiti ve Ahmet Şimşek yönetimindeki KB 859 plakalı araçların ön kısımlarına çarpa çarpa son olarak yere düştüğü kaydedildi.
Kaza sonucu ağır şekilde yaralanan Abdul Rahman Murad’ın yaralara dayanamayarak ambulans ile Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesine sevk edildiği sırada yaşamını yitirdiği belirtildi. Kazada, Maen Al Soboh (E-20), Rami Khaldoon Ragheb (E-24) ve Khaled Dayate’nin ise yaralandığı hatırlatıldı. Kaza sonrası yapılan araştırmada ise sanığın kanında 262 promil alkol olduğu belirlendiği kaydedildi. 

Aksun: Trafik canavarı gibi
Sanık hakkında verilen kararı okuyan Başkan Fadıl Aksun, “Tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu başkasının ölümüne neden olmak” suçunun 7 yıla kadar hapis cezası öngören çok ciddi suçlardan olduğuna vurgu yaptı. Başkan Fadıl Aksun, Anayasa’da herkesin vücut bütünlüğü hakkına sahip olduğunu ifade ederek,  “Nüfus olarak küçük olan ülkemizde ölümle neticelenen trafik kazaları toplumda büyük üzüntü yaratmakta” dedi.
Aksun, kazanın oluş şekline vurgu yapıp, sanığın alkol oranını 5 katı aştığına, 50 kilometre hız tahdidi olan yerde 67 ile 74 kilometre hızla sürüp, trafik hacmi en yoğun olan caddede kırmızı ışık ihlali yapıp, yayalara çarptığına dikkat çekti. Aksun, sanığın kusurlarının oldukça ağır olduğuna işaret edip, sanığın trafik canavarı gibi hareket ettiğini üzülerek gözlemlediklerini ifade etti.
      
Beş kat daha fazla alkollü
Başkan Fadıl Aksun, kazanın oluş şeklini,  hız limitini aşmasını, alkol limitinin 5 katını aşmasını, kırmızı ışık ihlali yapıp, trafik hacminin en yoğun olduğu caddeye giriş yapmasını sanığın aleyhine değerlendirdiklerini kaydetti. Aksun, sanığın üzgün, pişman, vicdan azabı içinde oluşunu ise lehine değerlendirdiklerini belirtti. 
Başkan Fadıl Aksun, sanığa oybirliği ile 6 yıl 3 ay hapis cezası verdiklerini açıkladı. Aksun, ayrıca sanığın tahliye olduğu tarihten itibaren 5 yıl ehliyetine el konulması ve trafikten men edilmesine emir verdi.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473