banner564

‘Devlet malı deniz yemeyen keriz’ diyor

Zeki Çeler, bakanlığı döneminde bir bankanın sigortalar dairesi için uyguladığı kredi faizini bir anda yüzde 13.50’den 26’ya çıkardığını aylar sonra itiraf etti

‘Devlet malı deniz yemeyen keriz’ diyor
banner598

 Çiğdem AYDIN

Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Zeki Çeler, görevde olduğu dönemde bir bankanın Sosyal Sigortalar Dairesi için uyguladığı kredi faizini bir anda yüzde 13.50’den, yüzde 26’ya çıkardığını açıkladı.
Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaya‘ Devletin malı deniz yemeyen keriz… Peki, yedirten?’ ifadeleriyle başlayan Çeler,  faiz artırımı yapan bankanın geri adım atması için, sosyal sigortaların 100 milyon TL’lik mevduatını çekmeye kalkıştığını ve böylelikle geri adım attırdığını belirtti.
Çeler, faiz artırımı yapmaya kalkışan bankanın kendisine, “Biz devletten kazanıp kar etmeyeceğiz de kimden edeceğiz” sözlerini kullandığını açıkladı.
Çeler, görevinin sona ermesiyle konuyla ilgili gelişmelere müdahale edemediğini belirterek, “Sigortalar şu anda borcunu yüzde 13.50’dan değil, yüzde 26 faizle ödüyor. Yani normalde 1milyon 707 bin TL ödenen taksit artık 1 milyon 830 bin TL olarak veriliyor. Borç 2020 Haziran’da bitecek. Bu devleti zarara uğratma değildir de nedir?” ifadelerini kullandı.
Çeler’in ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığıda bir açıklama yaparak, Sosyal Sigortalar Dairesi’nin borç yapılandırmasında olduğu bankanın kredi faizinde indirime gitmesi için gerekli girişimin yapıldığını duyurdu.

Çeler: Mevduatı çekecektim
TDP Milletvekili Çeler, bakanlık yaptığı dönemde Sosyal Sigortalar Dairesi ile ilgili yaşanan bir olayı gündeme getirdi.
2018 yılı Aralık ayında Sosyal Sigortalar Dairesi Müdürü’nün kendisini telefonla aradığını ve sıkıntısını dile getirdiğini belirten Çeler, paylaşımında şunları kaydetti: 
“Müdür beni aradı ve ‘Sayın bakan bir sıkıntımız var. Borç yapılandırmasında olduğumuz özel bir banka faiz oranını yüzde 13.50’ ten, yüzde 26 ya çıkartıyor. Taksit oranımız ayda yaklaşık 120 bin TL yükselecek’ dedi. Aynı miktarlarda farklı iki bankaya daha, sigortalar dairesinin yapılandırılmış yüzde 13.50’luk borcu var. Onlar bir artışa gitmiyor.
Dahası bu borca faiz artırımı yapan bankada İhtiyat Sandığı Dairesi’nin ise ‘mevduatta’ neredeyse 100 milyonu var.
Hemen İhtiyat Sandığı Dairesi Müdürü’nü arayıp mevduattaki parayı bu bankadan çekilmesi için gereğinin yapılmasını istedim.
‘Bu şekilde bir anda faiz artırımı nasıl yapılır görsünler. İki kardeş kurumun birbirine desteğini istiyorum ’dedim. 
Konuyu Bakanlar Kurulu’na da hemen ilettim. Başta dönemin Maliye Bakanı Sn. Denktaş ve diğer tüm bakanlar buna tepki gösterdi. Ve aldığım karara destek verdi.
Bir gün geçmeden ilgili banka kararından vazgeçti.
Ancak Nisan ayında yine bir yazı ile faiz artırımını daireye tekrar ilettiler. Bu kez bende İhtiyat Sandığı Yönetim Kurulu’nu acil toplantıya çağırıp kayıtlara da geçirerek İhtiyat Sandığının mevduattaki parasını peyder pey çekip başka bir bankaya yatırılması kararını aldırttım ve bunu bankaya ilettik.
Olay ciddileşince ilgili banka genel müdürü ve heyeti hemen toplantı talep etti.
Toplantıda bana söylenen cümle aynen şuydu: ‘Biz devletten kazanıp kar etmeyeceğiz de kimden edeceyiz?’

Borç yükü arttı
“Kaldı ki faiz artırımından Sigortaların kaybı yaklaşık 1 milyon 400 bin TL.
Bu para ile ne mi yapabilirdi sigortalar?
Örneğin her iki yılda bir şeker ölçüm cihazı almak zorunda kalan diyabet hastalarına 2 yılda bir cihaz alımına ayrılabilirdi.
Neyse biz bu işin peşini bırakmadık. Ancak görev süremiz bir hafta sonra bitti.
Görevi devrederken Sn. Sucuoğlu’na özellikle bu konuyu aktardım. Takipçisi olmasını, şahsen bende olacağımı söyledim.
Şimdi görüyorum ki hiçbir adım atılmadı. Benim attığım adımı da geri çektiler.
Sigortalar borcunu yüzde13.50’dan değil, yüzde 26 faizle ödüyor. Yani normalde 1milyon 707 bin TL ödenen taksit artık 1 milyon 830 bin TL olarak ödeniyor. Borç 2020 Haziranda bitecek. Bu devleti zarara uğratma değildir de nedir?
Başta Halkın Partisi’nde kabinede bulunan arkadaşlara konuyu tekrar hatırlatmak isterim ki belki ‘temiz siyaset namına’ konuyu dile getirip, içeriden de takipçisi olurlar. Çünkü UBP gene bildiğimiz UBP, şaşmadık. Aksi olur, ilgilenmezlerse, başta söylediğim gibi...”

Bakanlık: Girişim yapıldı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Faiz Sucuoğlu da, Sosyal Sigortalar Dairesi’nin borç yapılandırmasında olduğu bankanın kredi faizinde indirime gitmesi için gerekli girişimin yapıldığını duyurdu.
Sucuoğlu, eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler’in sigortaların borçlu olduğu bir bankanın kredi faizlerini yükseltmesiyle ilgili iddialarını yanıtladı.
Açıklamada şunlar kaydedildi. 
“İddia edilen ilgili bankanın 22 Nisan 2019 tarihinde Sayın Zeki Çeler’in görevde olduğu dönemde bakanlığa göndermiş olduğu yazılı talep üzerine konu Sosyal Sigortalar İdare Meclisi’nin gündemine gelmiştir. 30 Nisan 2019 tarihinde tüm seçenekler değerlendirilerek ilgili bankanın faiz yükseltme talebi Sosyal Sigortalar İdare Meclisi tarafından kabul edilmiştir.
Ne kadar ilginçtir ki Şubat 2019 tarihinde boşalan Sosyal Sigortalar Dairesi İdare Meclisi Başkanlığı’na Sayın Zeki Çeler’in bakanlığı süresince atama yapılmamış, İdare Meclisi Başkanlığı mevkii boş kalmış ve başkanlığı meclis üyelerinden birisi geçici olarak sürdürmüştür.
Sosyal Sigortalar İdare Meclisi, günümüzün ekonomik koşullarının değişmesi ve banka faizlerinin düşme eğilimine girmesi ile birlikte; ilgili bankaya söz konusu kredinin faizinde indirim yapılması yönünde gerekli girişimi yapmıştır.” 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473