banner564

“Devlet töreni istiyoruz”

Taşkent Şehitleri’nin yakınları 15 Ağustos arifesinde Cumhurbaşkanı ve hükümet yetkililerine çağrı yaptı 

“Devlet töreni istiyoruz”
banner598

 Taşkent Şehitleri yarın anılıyor… 83 Taşkentli erkeği katleden Rumlar, 15 Ağustos’ta tarihin en acı katliamlarından birine imza attı. 

   Şehitlerin yakınları bu büyük acıyı yıllardır içlerinde yaşıyor.
   Taşkent Şehitleri’nin yakınları böylesi büyük bir katliamın, sıradan bir anma töreni ile kutlanmasına karşı çıkıyor.
Şehitleri için Devlet töreni talep eden Taşkent Şehitleri’nin yakınları yarın saat 18.00’de düzenlenecek törene başta Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, olmak üzere devlet erkanının da katılmasını istiyor.  
Taşkent’te gerçekleştirilen Halk Meclisi programına katılan şehit yakınları canlı yayında taleplerini devlet yöneticilerine iletti.

Şehit yakınları neler söyledi? 

Durmuş Aşandır: (Aşağı Taşkent Muhtarı)
15 Ağustos’ta acı bir gerçek olarak gururla şehitlerimizi anacağız. Cumhurbaşkanına tüm şehitlerin mertebesinin aynı olduğunu fakat katliam olan köylerin şehitleri için devlet töreni ile anılmasını ilettik. Cumhurbaşkanı katılmazsa yerel devlet olurmuş. Bu anma gününden sonra katledilen şehitlerimiz devlet törenine alınsın diye geniş çaplı eylem başlatacağız. Vatan- Millet -Sakarya diye konuşan büyük milliyetçi devlet yetkilileri şehitliğe ek bina için tek kuruş bile vermediler. Bir hafta sonra 7 tane Mercedes çıkardılar. Kıbrıs Türk halkının ilgilendiren bir yasa çıkarmadılar yıllarca. Tüm halkımızı 15 Ağustos Taşkent Şehitliği’ne bekliyoruz.

Rahme Avcı:
1974’te babamı kaybettim. 2011 yılında babamın bulunduğu açıklandı. 2014 yılında defnedebildik babamı. Köyümüze şehitlik yapılması için birçok şehit ailesi olarak çalmadığımız kapı kalmadı. Kimse bu köyün sorunlarıyla ilgilenmiyor. Geçmişte bir oy için köye gelen çok oldu. Çok duyarsızlık var. 15 Ağustos’ta şehitlerimizi anma törenine bekliyoruz. Adaya barış geldikten sonra en büyük katliamlardan birisi bu köyde yaşandı. Erkeklerimiz toplanarak kurşuna dizildi. Fakat bu katliamı anmaya gelen yok. Şehitlerimizi gömmek için verilen parayı hibe ettik. Devlet katkısı olmadan ikinci şehitliğimizi ve müze açıyoruz. Artık bir el atılsın Taşkent’e.

Ersoy Talu:
Bir şehit için anaysa delinir yasalar çiğnenir ve bakanlar kurulu ile yeni kararlar çıkar. Şehitlere saygı bu mu? Köyümüzde katliamla şehit olan 84 kişi var ve ilelebet devlet töreni olması gerekiyor. Taşkent halkının birlikte yaşadığı Rumlardan neler çektiklerini Cumhurbaşkanı, Başbakan konuşma yaparak dünyaya anlatmalı. Sabah günaydın akşam iyi geceler denilen insanlar tarafından şehit edildi köy erkekleri. BM komutanı ‘sizi koruyacağız’ diye güvence verdi, biz de elimizdeki silahları verdik. Türk mahallesini ateşe tuttular. Bize güvence veren BM komutanı kaçtı ve köyümüzü katlettiler. Bizi Türk askerinden başka asker koruyamaz. Hangi ülkenin askerine güvenebiliriz. Mücahit kanından bayrak oluştu bu bayrağı yaşatmak hepimizin borcudur. Şehitlerimizin harcı var devletimizde.

Cemaliye Şoförel:
15 Ağustos yaklaştı, bizim karnımız ateş dolu. Ben her gün giderim mezarlığa, büyüklerimiz de gelsin bugünde, devlet töreni olsun. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474