banner564

‘Devlete sahip çıkalım’

Güzelyurt Sivil Toplum Platformu ‘Başkanlık Sistemini’ tartıştı

‘Devlete sahip çıkalım’
banner598

 Çiğdem AYDIN 

   Güzelyurt Sivil Toplum Platformu, ülke sorunlarının giderek artması karşısında ‘Başkanlık Sistemine’ geçiş konusunda bir toplantı gerçekleştirdi.
   Siyaset Bilimci Salih Egemen’nin konuşmacı olduğu toplantıya, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, bölge kaymakamı ve milletvekilleri de katıldı. Toplantıda, KKTC devletine sahip çıkılması gerektiği üzerinde duran konuşmacılar, Başkanlık Sistemine ilişkin görüşlerini aktardı.
   Platform Sözcüsü Şinasi Özdeş toplantıyla ilgili olarak Diyalog’a şunları söyledi:
“Geniş kapsamlı bir toplantı yaptık, organize ettik çünkü bu bahsedilen Başkanlık Sistemi ile ilgili çok da bilgimiz yoktu. Amacımız hem bilgi sahibi olalım hem de tartışalım, konuşalım. Siyaset Bilimci Salih Egemen konuşmacı olarak katıldı ve bize Başkanlık Sistemi’nin nerede geçerli olduğunu Kuzey Kıbrıs’ta geçer mi geçmez mi gibi aydınlatmalarda bulundu. Soru cevap şeklinde toplantıda konuştuk, fikirlerimizi tartıştık. Ben tatmin olmadım Başkanlık Sistemi’nden. Çünkü ülkemizde birçok sorun vardır; bankalar, sendikalar, derelerin kapatılması, sahillerin parsellenmesi bir sürü yolsuzluk, usulsüzlük… Bunlar şimdi olmadı. Geçmişten bugüne kadar olan şeylerden bahsettik. Biz ‘tüm bunlardan nasıl kurtuluruz’ onun yanıtını aradık. Düşündük ki Başkanlık Sistemi ile belki bir çare bulunur. Ama Salih Bey dedi ki, “Kafalar değişmedikçe kimi getirirseniz getirin, hangi Başkanı getirirseniz getirin seçeceğimiz milletvekillileri yine bizim tarafımızdan seçilecekse bu sıkıntılar çözülmez. Önce kafalarımızı değiştireceğiz çünkü Başkan seçilse bile parlamentoda kendisini destekleyenler çoğunlukta değilse hiçbir yasa değişmez”. O zaman ne anladık Başkanlık Sistemi’nden. Cumhuriyete sahip çıkalım, devletin yıkılmasına izin vermeyelim şeklinde yoğunlaştık, kararımız da bu yöndedir. Başkanlık Sistemi olsa da bir şey değişmeyecek kanaati bizde gelişti. Meclis’te çoğunluk olması gerekiyor. Başkan, Bakanlar Kurulunu atasa bile yasa geçirmesi mümkün değil, Meclis’teki vekilleri o zaman da biz seçeceksek yine talancıları seçilecek… Bu memlekette ne değişecek. Bizim görüşümüz eğer Başkanlık Sistemi de olacaksa bu vurgun ve talan düzenini yıkmak olmalıdır. Anladım ki Başkanlık Sistemi’nde Başkanı seçsek de vekilleri biz seçeceğimize göre bir şey değişmeyecek. Sonuç olarak toplantımızı gerçekleştirdik. Başkanlık Sistemi’ne karşı değiliz ama altı doldurulacak şekilde olmalıdır. Düzen değişecekse olsun.” 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474