banner564

Durumu çarpıtma

Türkiye’nin Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetlerini “oldu-bitti yaratma taktiği” olarak tanımlayan Miçotakis'e, Özersay’dan tepki geldi

Durumu çarpıtma
banner598

 Türkiye’nin Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetlerini “oldu-bitti yaratma taktiği” olarak tanımlayan Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis'e, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’dan tepki geldi.

Özersay “Yunanistan Başbakanı oldu-bitti arıyorsa doğru yere baksın, Kıbrıs Rum liderliğinin faaliyetlerine baksın. Kıbrıs Rum tarafının Türkiye’nin kıta sahanlığı içerisine giren alanlarda lisans vermeye başlaması, hatta öncesinde buralarda Türk kıta sahanlığı ile çakışan parseller ilan etmeye kalkışması uluslararası hukukun ihlalidir. Bu açıdan Rum tarafının bu yasa dışı girişimlerini dikkate almayarak Türkiye’nin kendi kıta sahanlığı sınırları içerisinde kazı faaliyeti yapması kadar doğal bir şey olamaz" dedi.
"Yunanistan Başbakanı hiç boşuna durumu çarpıtmaya kalkışmasın" ifadesini kullanan Özersay, "Türkiye’nin kıta sahanlığı sınırları dışında kalan ve Kıbrıs adası deniz yetki alanlarına giren bölgelerde Rum tarafı bizim haklarımızı, Kıbrıs Türklerinin haklarını ENI ve TOTAL firmalarına yasa dışı lisans vererek gasp etmeye çalışırken Yunanistan neden sesini çıkarmıyor? sorusunu sordu.

"Türkiye'nin yanındayız"
Avrupa Birliği (AB) ile birlikte Kıbrıs Türk tarafının hidrokarbon zenginlikleri konusunda adından bile bahsetmemeye özen gösteren bir zihniyetin, bugün kendi kıta sahanlığı içerisinde kazı yapmaya yönelen Türkiye Cumhuriyeti'ne söz söyleme hakkı olmadığını vurgulayan Özersay, "KKTC olarak Kıbrıs adasının batısında kalan Türkiye kıta sahanlığı sınırları içerisinde yapılacak olan kazı faaliyetleriyle ilgili olarak Türkiye’nin yanındayız” açıklamasında bulundu. 


Miçotakis, Pompeo'dan yardım istedi
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Atina'yı ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'dan, Doğu Akdeniz'de Türkiye ile Güney Kıbrıs arasındaki doğal gaz sondaj geriliminin sona erdirilmesi için yardım istedi.
Miçotakis, Pompeo'ya, Türkiye'nin bölgedeki faaliyetlerinin 'Kıbrıs'ın egemenlik haklarını alenen ihlal ettiğini' savundu.
Miçotakis, "ABD'nin Doğu Akdeniz bölgesinde özel çıkarı var. Kıbrıs sadece gayet açık olan uluslararası hukukun uygulanmasını istiyor. ABD'nin olumlu katkısının bölgede daha verimli bir işbirliği ve yapıcı bir nihai oluşuma öncülük edeceğini umuyorum" dedi.

Yavuz, Güzelyurt-1 lokasyonuna ulaştı
Öte yandan Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Yavuz sondaj gemisinin Akdeniz'de arama faaliyetlerine devam etmek üzere Güzelyurt-1 lokasyonuna ulaştığını bildirdi.
Bakan Dönmez, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Yavuz sondaj gemimiz Güzelyurt-1 lokasyonuna ulaştı. Konum sabitleme çalışmalarına başlayan gemimiz, tüm hazırlıklarını tamamladıktan sonra en kısa sürede sondaja başlayacak inşallah." ifadelerini kullandı.
Yazılı Seyir Uyarı Sistemi'ne göre, Yavuz sondaj gemisinin Akdeniz'de Ocak 2020'ye kadar çalışmalarına devam etmesi bekleniyor. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473