banner564

Eide: “İlkbahar umut verci”

Eroğlu ve Anastasiadis’le görüşen Eide krizin aşılmak üzere olduğunu, müzakerelerin birkaç hafta içinde başlayabileceğini söyledi

Eide: “İlkbahar umut verci”
banner598
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu dün, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’yi kabul etti.
Cumhurbaşkanlığı'nda yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, taraflar arasında Akdeniz'de çıkan doğal kaynaklar krizinin aşılmak üzere olduğunu ifade ederek "Müzakerelerin birkaç hafta gibi kısa bir süre içerisinde yeniden başlayacağını düşünüyorum" dedi.
Eide, Cumhurbaşkanı Eroğlu’yla yaptıkları görüşmenin olumlu geçtiğini, hem liderlerin, hem de kendisinin hidrokarbon krizinin aşılmak üzere olduğuyla ilgili ortak bir his içerisinde olduklarını, koşulların kısa süre içinde yeniden şekilleneceğini ve o zaman müzakerelerin yeniden başladığını duyurabileceklerini kaydetti.
Atılması gereken bazı adımlar olduğunu belirten Eide, "gerçekleşmesi gereken bazı şeyler var ancak ilkbahar, sonbahardan daha umut verici olacak" diye konuştu. 
Müzakerelerin sadece yeniden başlamayacağını, görüşmeleri gerçekte planlanandan daha hızlı bir şekilde gerçekleştireceklerini söyleyen Eide, “Tekrar vurgulamak istiyorum, bunun onaylanması ve deklere edilmesi gerekiyor ancak ben her iki tarafta da bunu mümkün kılacak bir istek olduğunu hissediyorum. Bu birkaç hafta gibi kısa bir süre içerinde olur, birkaç ay değil" ifadesini kullandı. 

Eroğlu: Anastasiadis masaya dönme niyetinde
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da BM Temsilcisi Eide ve ekibiyle güzel bir görüşme yaptıklarını söyleyerek Eide'nin Rum lideri Nikos Anastasiades’in müzakere masasına dönme niyetinde olduğundan ve çok kısa bir zaman içerisinde bir araya gelme ihtimallerinden bahsettiğini ifade etti.
Kendisinin zaten müzakere masasında muhatabını beklediğini belirten Eroğlu, Anastasiades’in masaya gelmesi ve müzakerelerin tekrar başlamasının en samimi arzuları olduğunun altını çizdi.
Büyük bir ihtimalle nisanın ilk haftalarında bazı açıklamalarla müzakere masasına dönüşün açıklanabileceğini söyleyen Eroğlu, “Mühim olan müzakerelerin yeniden başlaması. Müzakereler başladıktan sonra masadaki başlıklar zaten belli. 6 başlık var. Benden önce yapılan görüşmeler, tartışmalar var. Eskiden gelen yakınlaşmalar vardır. Bunları da değerlendireceğiz” diye konuştu.

Eide, Anastasiadis’le de görüştü
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile görüştüğü haber verildi. 
Rum haber kaynaklarına göre görüşmenin ardından açıklamada bulunan Eide, görüşmelerin askıya alınmasına neden olan koşulların kısa süre içerisinde sonlandırılabileceğine dair artan bir hissiyata sahip olduğunu belirtti. 
Sadece görüşmelerin yapılacağı değil, görüşmelerin hızlanıp hızlanmayacağına bakacakları bir atmosfere girilmesi yönündeki beklentisini dile getiren Eide, görüşmelerin ne zaman başlayacağı sorusu karşısında, Türk Navtex’inin 6 Nisan’da son ereceğine işaret ederek, bunun, görüşmelerin yeniden başlamasına yapıcı yönde katkıda bulunacak bir faktör olduğunu söyledi. 

Güncelleme Tarihi: 18 Mart 2015, 09:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473