banner564

En önemli tehlike

Müzakerelerin kaldığı yerden devamına karşı çıkan Halkın Partisi uyarıda bulundu:

En önemli tehlike
banner598

Halkın Partisi (HP), Rum tarafında bir zihniyet değişimi olmadığı sürece başlayacak herhangi bir müzakere süreci statükonun devamından başka bir şeye hizmet etmeyeceğini belirtti.

Yapılan yazılı açıklamada, “Müzakerelerin kaldığı yerden devamı, statükonun bir 50 yıl daha sonuçsuz müzakerelerle gizlenerek devam ettirilmesi anlamına gelecektir” ifadeleri kullanıldı.
Gelinen aşamada müzakereye değil, adanın geleceği konusunda gerçekçi çözümlerin tartışılacağı bir diyalog sürecine ihtiyaç duyulduğu belirtilen açıklamada, “İki tarafın arasında güvenin oluşturulması, iş birliği imkanlarının zorlanması, anlamsız ve sonuçsuz bir müzakere sürecinden çok daha gerçekçi ve gereklidir. Halkın Partisi, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı bu hususları dikkate alarak hareket etmeye davet eder” denildi.

En önemli tehlike kaldığı yerden devam”
HP açıklamasında, Kıbrıs’ta federal bir ortaklığın kurulmasının önündeki en önemli engellerden birisinin Kıbrıs Rum tarafının yönetimi ve zenginliği Kıbrıslı Türklerle paylaşmaya hazır olmamasıyla ilgili olduğu ve bunun son dönemde yaşanan gelişmelerle bir kez daha doğrulandığı kaydedildi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“2004 yılında BM tarafından da açıkça vurgulanan Rum tarafının ‘paylaşmaya hazır olmama’ sorunu, Cumhurbaşkanı Akıncı da dahil pek çok kişi tarafından bir zihniyet değişimi ihtiyacı olarak tanımlanmış ve defalarca tekrarlanmıştır. Üstelik Kıbrıs Rum tarafında bu açıdan herhangi bir değişim olmadığı Sayın Cumhurbaşkanı tarafından son liderler yemeği ertesinde de teyit edilmiştir. Biz Halkın Partisi olarak gelinen aşamada en önemli tehlikenin aynı müzakere sürecinin kaldığı yerden devam etmesi olduğunu düşünüyoruz. Müzakerelerin kaldığı yerden devamı, statükonun bir 50 yıl daha sonuçsuz müzakerelerle gizlenerek devam ettirilmesi anlamına gelecektir.”

Özersay, Dakka’da toplantıya katılacak
Öte yandan HP Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Bangladeş’in başkenti Dakka’da 5-6 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek İslam İşbirliği Teşkilatı 45. Dışişleri Bakanları Konsey Toplantısı’na katılmak üzere adadan ayrıldı.
Yapılan açıklamaya göre, KKTC’nin “Kıbrıs Türk Devleti” adı altında gözlemci olduğu İslam İşbirliği Teşkilatı’nın bu yılki Dışişleri Bakanları Konsey Toplantısı “Sürdürülebilir Barış, Dayanışma ve Kalkınma” teması altında düzenleniyor.
Bakan Özersay, Konsey Toplantısı’nda bir konuşma yapacak, ayrıca bazı üye ülkelerin Dışişleri Bakanları ve delegasyon başkanlarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirecek.
KKTC’ye pazartesi günü dönecek Ozersay’a Dışişleri Dairesi Genel Müdürü Kemal Köprülü, İslam İşbirliği Teşkilatı’yla İlişkiler Müdürü Gülfem Veziroğlu Sevgili ve İkinci Sekreter Hasan Varoğlu eşlik ediyor. 

Güncelleme Tarihi: 05 Mayıs 2018, 10:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474