banner564

Erdoğan’a cevap verdi

‘Barış Pınarı’ operasyonu hakkındaki açıklamalarına verilen tepkiyi abartılı bulan Akıncı, “Cumhurbaşkanlığına kimin geleceğini Kıbrıs Türk halkı belirler” dedi

Erdoğan’a cevap verdi
banner598

 Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, DW Türkçe'ye verdiği röportajda, Barış Pınarı Harekatı’na ilişkin değerlendirmesinin Türkiye’de ve Kıbrıs’ta yol açtığı tepkileri bekleyip beklemediğine ilişkin soruyu cevaplarken “O abartılı bir tepki oldu. Eğer benim dediklerimi beni biraz da tanıyarak, normal içeriğiyle okuyup anlama gayreti olsaydı, tepkiler bu kadar büyük olmazdı” dedi.

1974’le ilgili ilk defa konuşmadığını ve “bu harekat olmalıydı, olmamalıydı” tartışmasını gündeme getirmediğine işaret eden Akıncı, kendisinin, Barış Harekâtı ve Barış Pınarı Harekâtı benzerliğinden hareket ederek orada bir saptamada bulunduğunu belirtti.
Akıncı, “O saptamam da gerçek hayatın kendisinden kaynaklanan bir saptamaydı. Çünkü 1974’te ben bulundum o harekâtta, diğer bütün genç Kıbrıslılar gibi görev aldım. Yanımda arkadaşlarım şehit düştü ve evet, onun biz adına Barış Harekâtı dedik ama bunun gerçek anlamda bir savaş olduğunu bizzat içinde yaşayarak gözlemledim” dedi.

Yakıştırmaları kabul edemeyiz
Akıncı, açıklamasının Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ‘haddini bilmemek’ şeklinde nitelendirilip, “Oturduğu makam Türkiye Cumhuriyeti sayesinde verilmiştir” demesine ilişkin soruyu yanıtında, şunları söyledi:
“Şimdi, bakınız, bu, makam sizin de şu anda içinde olduğunuz makam, ta 1960’lardan, rahmetli Dr. Fazıl Küçük’ün Cumhurbaşkanlığı muavinliğinden itibaren, rahmetli Denktaş, ondan sonra gelen Cumhurbaşkanları ve ben. Şimdi geçmişte bu makamlara nasıl gelinirdi, nasıl gidilirdi o ayrı bir tartışma konusu. O da ayrı bir program konusu olur ama son yıllarda özellikle Kıbrıs Türk demokrasisinde ciddi gelişmeler oldu. Ve bu makama nasıl gelinip nasıl gidileceğine bir tek makam karar veriyor; o da Kıbrıs Türk halkı. Onun dışında bir şey değil ama eğer burada tabii Sayın Erdoğan’ın söylemek istediği, Türkiye’nin de desteği ve katkısıyla burası ayakta duruyor; evet doğru, bunu inkar eden yine bir tane Kıbrıslı Türk yok. Ama burada Kıbrıslı Türklerin yıllar içinde vermiş olduğu mücadeleyi görmezden gelmek de doğru bir yaklaşım değil. Kıbrıs Türk halkı bu noktaya evet Türkiye’nin de desteği ve yardımıyla gelmiştir. Ama en başta Kıbrıs Türk halkı kendi direniş gücüyle ayakta durabilmiştir. Bunun da bilinmesi lazım. Bunun da ötesinde, Kıbrıslı Türk Cumhurbaşkanları, neyi ne amaçla söylediklerini bilen insanlardır. Dolayısıyla o konuyla ilgili yakıştırmaları da kesinlikle kabul etmemiz mümkün değildir…”

Adaylık kararı 2020’de
“Yeniden aday olacak mısınız?” sorusuna karşılık Akıncı “Yeni yılla beraber her şeyin şekilleneceğini düşünüyorum. Yanıtımı da o günlerde öğreneceksiniz” yanıtını verdi.
Akıncı, şöyle devam etti:
“Bu soru son günlerde çok güncel hale gelmeye başladı; herkes bunu soruyor. Ben her sorunun yanıtını yeri ve zamanı gelince vermeyi öğrendim siyasi hayatım boyunca. Şu anda biliyor musunuz Kasım ayının içerisinde Sayın Lute'un gelme durumu var. Bizimle görüşme durumu var. Ne için? Bir üçlü toplantıya hazırlık için. Kasım ayının sonlarında Avrupa'da bir şehirde bir buluşuma söz konusu. Genel Sekreter bu daveti yapmış gibi. Henüz yüzde yüz demeyelim ama yüzde 99. Onun getirisine göre, -iyi bir hazırlık da yapılabilirse- beşli bir konferansın da -yine her ikisi de gayrıresmi olmak kaydıyla- toplanılması söz konusu. Ben emeğimi, çabamı bunlara yoğunlaştırmış durumdayım. Ama bu konuyla ilgili kararın da ondan çok sonraya kalacağı düşüncesinde değilim. Yeni yılla beraber her şeyin şekilleneceğini düşünüyorum. Yanıtımı da o günlerde öğreneceksiniz.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473