banner564

Et ve tırnak gibiyiz

Lefkoşa Sarayönünü dolduran binlerce demokrasi sevdalısına seslenen Yıldırım ve Türkeş, Türkiye’ye verilen desteğe teşekkür ederek, ‘Anavatan-Yavruvatan’ birlikteliğine vurgu yaptı

Et ve tırnak gibiyiz
banner598
Türkiye’deki darbe girişimini kınamak ve Türkiye halkının yanında olduğunu göstermek amacıyla Lefkoşa'da düzenlenen “Demokrasiye Destek Mitingi” dün akşam Lefkoşa Sarayönünde gerçekleşti.
Türkiye ve KKTC bayrakları yanında ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün fotoğraflarıyla süslenen Sarayönü meydanında yer alan mitinge binlerce demokrasi sevdalısının yanı sıra Başbakan Hüseyin Özgürgün, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş Türkiye Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu bazı bakanlar, milletvekilleri, belediye başkanları, devlet üst düzey yetkilileri, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği temsilcileri katıldı.

Metin Şentürk de destek için geldi
Mitingte; Başbakan Hüseyin Özgürgün, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş ile Türkiye Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş de katıldı ve birlikte halkı selamladı.
Mitinge, toplam 132 örgüt, kurum, kuruluş, üniversite, belediye, siyasi parti, şirket ve dernek destek verdi.
Mitinge, Türkiyeli Sanatçı Metin Şentürk de katılarak, destek verdi.

"Şehitler ölmez vatan bölünmez"
Mitingde "Her şey vatan için", "Şehitler ölmez vatan bölünmez" sloganları atıldı; "Demokrasiye sahip çıkıyoruz", "Darbelere hayır, demokrasiye evet" pankartları açıldı.
Lefkoşa Sarayönü’nde yer alan miting, 15 Temmuz darbe girişiminde yaşamını yitiren şehitler ve tüm şehitler için bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
Mitingin açılış konuşmasını Platform Sözcüsü Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle yaptı. Kelle, İstiklal Marşı’nı okuyarak başladığı konuşmasında, mitinge katılan herkese teşekkür etti.
Kelle, Kıbrıs Türk halkının Türkiye'deki demokrasiye destek çıktığını ve 15 Temmuz'daki darbe girişimini kınadığını belirterek, demokrasi varsa özgürlük, halk iradesi ve hürriyet olduğuna vurgu yaptı.

Özgürgün ve Türkeş kürsüye birlikte çıktı
Başbakan Hüseyin Özgürgün ile Türkiye Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş de konuşmalarını yapmak üzere kürsüye birlikte çıktı.
İlk sözü alan Türkeş, Türkiye'deki demokrasiye destek veren Kıbrıs Türk halkına teşekkür etti.
Tuğrul Türkeş, ilk olarak Kıbrıs'taki müzakerelerin olumlu bir şekilde sonuçlanması temennisinde bulundu.

Türkeş’ten Kıbrıs’ta çözüm dileği…
Türkeş, “Kıbrıs'ta çözüm olmasını ve nasıl bugün bu meydanda Gazimağusalı, Lefkoşalı, Güzelyurtlu, İskeleli ve Girneli bir araya gelmişse; Güney Kıbrıs'ta kalan annesinin köyü Tuzlalının, babasının köyü Larnaka’da yaşayanların da bu gibi etkinliklerde bir araya gelebilmesini, katılmasını” temenni etti.
Demokrasiye destek mitinginde açılan Türkiye ve KKTC bayraklarını görmekten ve hep birlikte hükümet ile birlikte destek vermekten memnun olduğunu vurgulayan Türkeş, Kıbrıs Türkü’nün çok çile çektiğini ancak demokrasiyi en iyi bilen halk olduğunu vurguladı.
Türkeş, dünyada KKTC gibi bir ülkenin emsalinin az olduğunu söyledi. KKTC'nin esaretten çıkan bir halk tarafından en demokratik şekilde kurulduğunu ve demokrasinin yerleştiğini belirten Türkeş, bu yüzden halkın kendisiyle övünmesini istedi.
Türkiye'de 15 Temmuz'da bir girişim olduğunu, bu girişimin "sapkın bir dini grubun, yapının bir dikta rejimi kurmak üzere terör kalkışması, yönetime el koymaya kalkışması" olduğunu belirten Türkeş, aklı vicdanı olanın, başkalarının aklıyla kendi halkını tehlikeye atmasının söz konusu olmadığın ve cezasını çekeceklerini söyledi.
Medyanın hiç korkmadan ve boyun eğmeden demokrasiye sahip çıktığını belirten Türkeş, bu süreçte demokrasiyi savunan, destekleyen herkesin övgüyü hak ettiğini vurguladı.


Erdoğan’ın mesajı okundu
Türkeş, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajını da iletti. Türkeş'in okuduğu mesaj özetle şöyle:
"15 Temmuz darbe girişimi dünyanın her yerinde olduğu gibi KKTC'de yaşayan soydaşlarımızı da derinden üzdü, yaraladı. En hain, en sinsi darbe girişimi, işgal ve terör teşebbüsüdür. Ancak halkımız özgürlüğüne demokrasisine sahip çıktı ve teröristlere geçit vermedi.
Halkımız tüm dünyaya örnek oldu, demokrasi ve hukuk devletini korudu. Kıbrıslı Türk kardeşlerimin de desteğini görmekten mutluyum, demokrasiye destek mitingini ortak gelecek olarak görüyor, katılan herkese şükranlarımı sunuyorum."

Özgürgün: Kıbrıs Türk halkıyla gurur duyuyorum
"Başbakan burada, Akıncı nerede" sloganları altında söz alan Başbakan Hüseyin Özgürgün de, demokrasiye sahip çıkmak üzere meydanı dolduran Kıbrıs Türk halkına teşekkür etti ve Kıbrıs Türk halkıyla gurur duyduğunu vurguladı.
Kıbrıs Türk halkının 1974'te Yunan darbesini gördüğünü ve çok acılar çektiğini, yıllarca direndiğini ve Anavatan Türkiye'nin desteğiyle bugün egemenliğini sürdürdüğünü belirten Özgürgün, "15 Temmuzlara hayır, demokrasiye evet diyor ve Türkiye ile birlikte yürüyoruz" dedi.
Özgürgün, pazar akşamı İstanbul'da düzenlenecek büyük mitinge katılacağını da açıkladı.

“FETÖ bir terör örgütüdür…”
Özgürgün, FETÖ'nün bir terör örgütü olduğunu ve ülkede de her türlü faaliyetinin yasaklandığını vurgulayarak, bu karara her kesimden destek geldiğini söyledi.
Özgürgün, "Bu yol aydınlıktır, gelecek büyük Türk milletinindir" dedi ve mitinge katılıp bu coşkuyu yaşayan herkesi tebrik etti. Özgürgün, "En büyük güç demokrasidir, halkın egemenliğidir" diyerek, Türkeş'e katılımından dolayı teşekkür etti.
Bu arada, organizatörler, mitinge katılımın 8 binin üzerinde olduğunu açıkladı.


“Anavatan ile yavruvatan et ve tırnak gibi…” 
TC Başbakanı Yıldırım, Sarayönü’nde düzenlenen Demokrasiye Destek Mitingi’ne telekonferans yöntemiyle bağlanarak meydanda toplanan kalabalığa seslendi.
Binali Yıldırım, Türkiye ve KKTC’nin et ve tırnak gibi olduğunu belirterek, “Kıbrıs Türkü’nün başına herhangi bir şey gelecek olursa kendisine şah damarından daha yakın bir Türkiye var” dedi.
Yıldırım, 15 Temmuzda gerçekleşen darbe girişiminin ardından Türkiye’de parti ayrımı gözetmeksizin 79 milyonun nasıl sokaklara inerek demokrasi nöbeti tutmaya başladıysa, KKTC’de de aynının gerçekleştiğini ve herkesin bayrağını alıp meydanlara koştuğunu ifade etti.
Yıldırım, KKTC’de herhangi bir soydaşının başına bir şey geldiğinde Türkiye’nin bunu derinden hissettiğini ifade ederek, 15 Temmuz’da gerçekleşen darbe girişiminin ardından Kıbrıs’ta atan tüm kalplerin Türkiye’yle birlikte olduğunu kaydetti.

“15 Temmuzlar dönüm noktası…”
15 Temmuz 1974 Yunan Darbesi ve 15 Temmuz 2016 tarihlerine dikkati çeken Yıldırım, bu iki tarihin iki dönüm noktasını temsil ettiğini söyleyerek, Kıbrıslı Türklerin Yunan cuntasının darbesiyle çok büyük katliama maruz kaldığını ve TC’nin Kıbrıs’a sahip çıkarak Kıbrıslı Türklere hem özgürlüğü getirdiğini, hem de katliamlara dur dediğini anlattı.
15 Temmuz 2016 tarihinde askeri kıyafet giymiş canilerin topları, silahları ve bombalarını sivillere yönelttiğini anlatan Yıldırım, halkın ve hakkın gücü karşısında silahların mağlup olduğunu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde halkın zafer kazanarak 16 Temmuz sabahına daha emniyetli ve güven içinde uyandığını söyledi.
Yıldırım, meydanları doldurarak dayanışma ve kardeşlik duygularını ifade eden Kıbrıslı Türklere teşekkür etti.

Güncelleme Tarihi: 06 Ağustos 2016, 09:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474