banner564

Fakiri kurtaran gazlı soba

Elektrikli soba ve klima ile ısınan 4 kişilik bir ailenin aylık masrafı 500 ile 800 TL arasında değişiyor

Fakiri kurtaran gazlı soba
banner598

 Çiğdem AYDIN

   Hava sıcaklığının sıfıra kadar düştüğü Kıbrıs’ta elektrikli aletlerle ısınmaya çalışanlar, faturaları ödemekte zorlanıyor. Diyalog muhabirinin yaptığı araştırmaya göre; elektrikli soba veya klima kullanan 4 kişilik bir aile ayda 500 ile 800 lira arasında harcama yapıyor.
   Elektrik faturalarını ödeyemez durumdaki vatandaşlar ise çareyi ya odun, ya da gaz sobasında buluyor. Bazı vatandaşlar, sadece bir odayı ısıtarak soğuk günleri atlatmaya çalışıyor. Böylesi bir durumda ayda 2 veya 3 adet tüp gaz yeterli oluyor.

Vatandaşlar ne dedi?..


******

Hasan Kasap: 
Evde gazlı soba kullanıyorum. Maliyeti çok yüksek değil. Ayda iki tüp yetiyor. Şimdi tüpün fiyatı 60 TL. İki tüpün aylık maliyeti 120 TL. Isınıyoruz, önünde oturunca üşümezsiniz. Klimayı yaz aylarında açıyorum ama kış aylarında tüplü soba kullanıyorum. Tüp gazın fiyatı yeni düştü, 60 TL oldu.

Halil Şenadalılar:
Evde tüp gaz soba kullanıyorum. Bir ayda 3 tüp alıyoruz. Tüp gazın tanesi 60 TL, ısınma maliyeti ayda 180 TL’ye mal oluyor. Tabi kalorifer ile takviye de yapıyoruz ancak o şekilde ısınıyorum. Daha idareli oluyor, parasal açıdan klima olsa hiç ödeyemeyiz.

Şevket Eray: 
Isınmak için evde klima kullanıyoruz. Aylık 500 – 550 TL civarında elektrik faturası ödüyorum. Yeme, içme, giyinme masrafları hariç. Klimayı da sadece gündüz çalıştırıyorum, gece uyurken hiç açmam ve kapatırım. Bütçeme göre açayım dersem donarım. Çaresiz açıyorum. Elektrik fiyatları düşürülmelidir biraz da vatandaşı düşünmeleri gerekiyor.

Mehmet Ali Özdemir:
Ben genellikle klima ile sınıyorum ender olarak da zibro kabin kullanıyorum. Aylık 700 TL elektrik faturası ödüyorum ve günde sadece 4 -5 saat çalıştırıyorum. Elektrik fiyatlarında indirim bir şekilde yapılmalıdır, çünkü ısınmanın maliyeti çok yüksek.
Biz vatandaş olarak anlayış gösteriyoruz onların da bir gelir gider dengesi var ama vatandaş yapacağı kadar fedakârlık yapıyor. Biraz da onların yapması gerekiyor.

Ali Çağdaş Aydın: 
Lefkoşa’da kalıyorum üç tane klima ile ısınamıyorum. Ortalama 700 -800 TL aylık elektrik faturası ödüyorum. Özellikle Türkiye’ye göre burada elektrik fiyatları çok yüksek üstelik tam gün de çalıştırmıyoruz. Bana göre fiyatlar düşürülmelidir. 

Hasan Taşlı: 
Gönyeli’de kalıyorum. Klima ile ısınmaya çalışıyoruz. Aylık gelen elektrik faturası 800 TL. Yani düşünün kıyaslayın asgari ücret aylık 2 bin 600 TL bunun 800 TL ‘sini elektrik faturası ödüyorsunuz. Ne yiyip, ne içecek insanlar. Ayrıca toplu taşımacılık olmadığı için ulaşım masrafı da oluyor. Bir ay sadece elektrik faturası, ev kirası, su faturası, ulaşım bedeli ödersiniz. Asgari ücretin yüzde 30’unun elektrik faturasına gittiği bir yer için fiyatlar oldukça yüksek düşürülmesi gerekiyor.” 

Dursun Çebi:
Dipkarpaz’da yaşıyorum. Odun sobası kullanıyoruz. Maliyetli değil. Kendi ağaçlarım vardır onları zaten budama zamanı geldiğinde buduyorum. Hem onların bakımını yapmış oluyorum hem de ısınmak için kestiğimiz budama dallarını kullanıyorum. Zaten en fazla üç ay yakıyorum ama fazla da yakmıyorum. Genel olarak elektrikle karşılaştırdığımızda en düşük maliyetli olan odun sobasıdır ama ağaçları kesmemek lazım, ona karşıyım. Ağaçların bakımını yaparken budama zamanı budayacaksın kışa kuru bir yerde saklayacaksın istifleyeceksin, zamanı gelince de kullanacaksın. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473