banner564

Fakirler Paşaköy’e 

Yaşarken su için, öldükten sonra da defin işlerinde en pahalı ücret Lefkoşa’da

Fakirler Paşaköy’e 
banner598

  Pelin YÜKSELAY

   İnsanlar yaşarken su için farklı yerlerde farklı fiyatlar ödüyor. Bu konuda en yüksek ücreti ton başı 7 TL ile Lefkoşa Belediyesi uyguluyor.
   Diyalog muhabirinin yaptığı araştırmaya göre, öldükten sonra en pahalı defin hizmetini yine Lefkoşa Belediyesi veriyor. Buna göre, ölen şahsın ailesinden 800 lira alınıyor.
   Ekonomik durumu iyi olmayanlar için, hayatta iken ve ölümden sonra en cazip bölge Paşaköy. Burada ton başına su ücreti 3.5 TL.  Defin ücreti ise tamamen ücretsiz. 
   Aynı şekilde Esentepe’de su ücreti ton başına 4.50, Dipkarpaz’da 4 ve Beyarmudu’nda 3,86 TL. Bu belediyeler Paşaköy gibi defin ücreti almıyor.
  10 belediye arasında yaptığımız araştırmaya göre; defin hizmetlerinde LTB’den sonra en yüksek ücreti Yenierenköy, Vadili ve Mağusa Belediyesi tahsil ediyor. Yenierenköy’de 500, Vadili’de 500-600, Gazimağusa’da 475 TL alınıyor.
İyalog’a konuşan LTB yetkilisi, “Lefkoşa Türk Belediyesi defin işlemleri için 800 TL talep ediyor. Bu 800 TL’nin içinde mezar yeri, yıkama, kefenleme, cenaze aracı, taşıma hepsi bulunuyor. Yani bu ücreti alıp definle ilgili ne gerekirse yapıyoruz” dedi. Dipkarpaz, Beyarmudu, Paşaköy ve Esentepe belediyeleri ise bu hizmeti parasız veriyor
Özçınar: Defin işlerinde para alınmalı 
  Belediyeler Birliği Başkanı Mahmut Özçınar ise her belediyenin defin işlemlerinden para alması gerektiğini belirterek ‘ortada tüzük var’ dedi. ‘Ücret talep etmiyoruz diyen belediyeler tüzüğe uymuyor anlamına gelir’ diyen Özçınar, tüm belediyelerin buna dikkat etmesi gerektiğinin altını çizdi. Özçınar, defin ücretlerini aslında Sosyal Sigortaların karşılaması gerektiğinin de altını çizdi.

Belediyeler ne dedi?

Emrah Yeşilırmak (Yenierenköy Belediye Başkanı): 
Yenierenköy Belediyesi’nde eskiden defin işlemleri için para talep edilmiyordu. Biz göreve gelince bu sistemi değiştirdik. Belli bir tüzük var ve ihtiyaçları da çıkararak maliyeti bulduk. Cenaze aracı. Cenaze aracında en az iki kişi bulunur. Hafta içi ya da sonu fark etmez o adamları mesaisi ödenir. Bu aracın yakıtı var. Gider, cenaze neredeyse alır gelir. Mezarı kazmak için 5 adam göndeririz, kepçemizle beraber bir de onun operatörü var. Mezar taşı var, mezarın içine konulur, başucuna konulur. Cenaze saatlerinde camiye su gönderilir, mevlit vakti evlere sandalye taşınır. Tüm bunların maliyetleri 1200-1500 TL arasında değişir. Biz kırsal bölgeyiz ama. Böylesi bir parayı talep edemeyiz. O yüzden biz şu an 500 TL’ye yapıyoruz defin işlemlerini.

Mehmet Adahan (Vadili Belediye Başkanı: 
Bizde defin işlemleri için istenen ücret 300-600 TL arası değişiyor. Bu paranın içinde cenazeyi taşıma ücreti, mezarın içerisine konulan tahta ya da beton plakların parası, kazma parası ve naylon parası bulunuyor. Belediye personelinden ve personelin ailesinden ücret talep etmiyoruz. Kişi fakirse, sosyal yardım alıyorsa yine para talebimiz olmuyor. Bizde defin ücretleri kişinin mali durumuna göre değişiklik gösterir. 
Hasan Barbaros (Akıncılar Belediye Başkanı):
Biz belediye olarak defin işlemleri için kayıp yakınlarından 200 TL talep etmekteyiz. Bu parayı defin masrafları adı altında talep ediyoruz. 
Suphi Coşkun (Dipkarpaz Belediye Başkanı):
Defin işlemleri için herhangi bir ücret talebimiz yok. Vatandaşımıza kötü günlerinde elimizden gelen yardımı yapmaya çalışıyoruz. 
İlker Edip (Beyarmudu Belediye Başkanı): 
Biz defin işlemlerinde ücret talep etmiyoruz. Her şey vatandaşımız için. Onların kötü günlerinde yanında oluyoruz. 
Cemal Erdoğan (Esentepe Belediye Başkanı): 
Biz defin işlemlerine ‘vatandaşımıza yaptığımız son görev’ olarak bakıyoruz o yüzden herhangi bir ücret talebimiz yok. 
Habil Tülücü (Paşaköy Belediye Başkanı):
“Defin işlerine tamamen vatandaşımıza hizmet anlamında yaklaşıyoruz o yüzden bir para talebimiz yok. Bizim görevimiz zor günlerinde vatandaşımızın yanında olmaktır.” 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473