banner564

Faşizme ve ırkçılığa ‘hayır’

KKTC yetkilileri, ELAM’ın Türk gençlerine yönelik saldırılarına gerekli tepkiyi vermedi ama gençler sınır kapısında eylem yaparak Rumlara ve AB’ye mesaj gönderdi:

Faşizme ve ırkçılığa ‘hayır’
banner598
Hüseyin ÇİÇEK
   Genel seçimlerde parlamentoya girme hakkı kazanan terör örgütü ELAM mensuplarının, güneye giden Kıbrıslı Türklere yönelik saldırıları Gazimağusa’da düzenlenen bir eylemle kınandı.
   Eyleme katılan gençler, KKTC yetkililerinin son saldırılar karşısında gerekli tepkiyi veremediğini ve olayın basit bir bildiri ile geçiştirildiğini belirterek “eğer bizler uyursak, faşizm tehlikesi güçlenir”dedi.
   Bayraklarla Akyar sınır kapısına yürüyen gençler “Faşizme ve Irkçılığa hayır” sloganlarının yer aldığı pankartlar taşıdı. 
Kıbrıslı Türk gençler Akyar Sınır Kapısına giden yolu 10 dakikalığına geçişlere kapayarak bir eylem gerçekleştirdi. “Kıbrıs Türktür Türk kalacak” şeklinde sloganların da atıldığı eylemde sınır kapısına yürüyen grup, basın bildirisini okuduktan sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

Tuncergil: Birçok kez canımıza malımıza kast ettiler
Eylemciler adına açıklama yağan Tahir Tuncergil, hiçbir siyasi parti ve derneğe bağlı olmaksızın eylemi gerçekleştirdiklerini söyledi. Son zamanlarda Güney Kıbrıs’a geçen Kıbrıslı Türklere yönelik saldırıların arttığına dikkat çeken Tuncergil, kapıların açıldığı 2004 yılı Nisan ayından  bugüne kadar bazı gruplar tarafından planlı bir şekilde güneye geçen Türklerin canına, malına ve namusuna yönelik saldırıların gerçekleştiğini ve bu saldırganların bugüne kadar yargı önünde hiçbir şekilde hesap vermediklerine dikkat çekti. Kıbrıslı Türklerin atalarından aldığı terbiye doğrultusunda Güney Kıbrıs’tan gelen misafirlere hiçbir şekilde fiziki bir saldırıda bulunmadığını da vurgulayan Tuncergil, maalesef Kıbrıslı Türklerin Güney Kıbrıs sınırları içerisinde can ve mal güvenliklerinin olmadığını dile getirdi.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni acil tedbirler alması yönünde göreve çağırdıklarını belirten Tuncergil, Kıbrıs Türk gençliği olarak bu olaylara karşı artık sabırlarının taştığını ifade etti.

Faiz Sucuoğlu’nun mesajı
   Eğlenmek için Ayia Napa’ya giden 5 Türk gencinin, ELAM mensupları tarafından demir çubuk ve soparla saldırıya uğraması karşısında KKTC hükümeti herhangi bir açıklama yapmazken, Sağlık Bakanı Dr.Faiz Sucuoğlu, konuyla ilgili görüşlerini dün sosyal medyada paylaştı.
   Sucuoğlu şöyle dedi:
   “Güney komşumuzda olanları sizin gibi ben de üzülerek izliyorum. Çözüm için yıllardır verilen uğraşları da. Hep şunu söyledik " önemli olan barışı getirecek bir çözüm ." Köyün minareleri görünmeden köyü yok etmek isteyen yine Rum komşularımız.Acı gerçek işte bu.”

Gençlik Hareketi destek verdi
   Gazimağusa’daki eyleme Kıbrıs Türk Gençlik Hareketi Derneği de destek verdi. Dernek yöneticileri Akyar sınır kapısındaki eyleme katılarak, Rum saldırılarını kınadı.
   Rum saldırılarını kınayan Mustafa Çaluda ise sosyal medyada şunları yazdı:
   “Hükümetin ve Ankara'nın politikalarına karşı ayaklanan arkadaşlarıma sesleniyorum. Görüşlerinize saygım sonsuzdur ama ELAM'ın faşistleri Türk gençlerine saldırırken, ELAM'ın faşistleri Türk kanı içeceklerine dair beyanat verirken ve Rum yönetimi de bunlara göz yumarken neredesiniz? Rumların meclisini de basın, ELAM'ın vekillerine de küfredin, sosyal medyada Rum ırkçılığına karşı etiketlemeler de yapın, eleştirel yazılar da yazın, sokaklara da dökülün; ellerinizde Türk bayrakları olmasa da olur yerinize ben taşırım, yöresel kostümlerinizi de giyin, orağınızı da alın, testinizi de alın; hep beraber halk oyunlarımızı da oynayalım... Bence bunları yapmak istemezsiniz. Çünkü problem algılardır. Tüm bunların tutarlıca gerçekleşmesi için öncelikle algıların değişmesi gerekir. Çünkü algılar değişirse eylemler de daha tutarlı olur diye düşünüyorum.”

Bravo Lukas
   Güney Kıbrıs’a giden Kıbrıslı Türklere yönelik Rum saldırılarının artması karşısında KKTC yetkilileri yeterli düzeyde tepki koymaktan çekinirken, Lukas adlı bir Kıbrıslı Rum gerçekleri söylemekten korkmadı:
   Düşüncelerini Cyprus Mail gazetesinde aktaran Lukas “Eğer 5 Kıbrıslı Türk gencine yönelik sadlrı kuzeyde Rumlara yapılsaydı o zaman bizimkiler Barbar Türkler, Kasaplar çocuklarımıza saldırdı diyeceklerdi. Ama Kıbrıslı Türklere saldıranları Rum polisi tutuklamıyor, hiç kimse cezalandırılmıyor” dedi.

Özyiğit: Saldırganlar cezalandırılmalı
Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Güney Kıbrıs’ta Kıbrıslı Türklere yönelik gerçekleşen saldırıyı kınadı. 
Özyiğit yaptığı açıklamada, saldırganların cezalandırılması gerektiğini ifade ederek, TDP olarak olayın takipçisi olacaklarını kaydetti.
Bu tür olayların geçmişte de yaşandığı, ancak saldırganların yakalanarak gerekli cezalara çarptırılmadıklarını anımsatan Özyiğit, GKRY Başkanı Anastasiades’i uyardı.

Tatar: Deve kuşu gibi yaparak… 
Ulusal Birlik Partisi (UBP) Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, “Güney Kıbrıs’ta Türk gençlerine yapılan saldırılar ve Rum siyasilerin bu saldırılar ve Kıbrıs görüşmelerindeki tutumlarının görmezden gelinemeyeceğini, kafasını kuma gömerek gerçeği saklamaya çalışıp deve kuşu gibi yaparak bir yere varılamayacağını” belirtti.
Tatar, “Gidişatın iyi olmadığını, Rum yetkililerin Kıbrıs Türklerine saldıran Rum gençlerini durdurmak veya cezalandırmak için somut hiç bir şey yapmadığını, tam tersine Rum lider Anastasiades’in ırkçı ELAM örgütünün mecliste temsil edilmesini doğal bulduğunu açıkladığını” kaydetti.







Güncelleme Tarihi: 27 Haziran 2016, 10:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474