banner564

Federasyon tek çare

Erhürman, “Kıbrıs’ta çözüm için sözü edilen ‘alternatif’ hem gerçekçi değil hem de yepyeni sorunlar yaratır” dedi

Federasyon tek çare
banner598

 Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) 6 Ekim Pazar günü gerçekleştirilecek 27’nci Olağan Kurultayı’nda Parti Meclisi’ne aday olan üyelerin tanıtım etkinlikleri önceki akşam Mağusa’da devam etti.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman yaptığı konuşmada, üç ayaklı yol haritasını paylaştı. 
Erhürman, bir an önce masadaki formül olan federasyon temelinde kapsamlı çözüme ulaşmak; kendi ayakları üzerinde duran bir ekonomik model yaratmak ve kısa vadede kapsamlı çözüme ulaşmanın mümkün olmadığının görüldüğü koşullarda ülkeyi adım adım çözüme yaklaştıracak Güven Yaratıcı Önlemleri hayata geçirmek olarak belirlenen yol haritasının ülkedeki her bir yurttaşa anlatılmasını istedi.
CTP’den yapılan açıklamaya göre Erhürman şunları söyledi: 

Kendi ayakları üzerinde duran ekonomi
CTP kuruldu kurulalı hep politikalarının üçüncü temel ayağı bu ülkede kendine ait bir demokrasinin, özgür bir yaşamın ve bunların üstünde inşa edileceği kendi ayakları üzerinde duran bir ekonominin kurulmasıydı. Bunca hükümet tecrübesinin ardından hem görüyoruz, hem söylüyoruz, hem de halkımızla paylaşıyoruz. Bu ülkede kendi ayakları üzerinde duran bir ekonomi yaratmalıyız ve bu ekonomi kendi ayakları üzerinde duran demokrasinin, özgürlüğün ve insan haklarının temel taşıyıcısı olmalı. Böyle bir modeli, ekonomik sektörlerimizle ve halkımızla birlikte yaratabilir ve Türkiye’den gelecek dış kaynakları yalnızca yatırımlara ayırmayı başarabiliriz.

“Seçim konuşmuyoruz, öncelik politikalarımızdır…”
Biz Crans Montana öncesinde ve sonrasında ne söylediysek önceki gün Sayın Cumhurbaşkanı da Guterres’e bunları söyledi. 11 Şubat 2014 belgesinin teyidini,  geçmiş mutabakatların korunmasını, siyasi eşitlik ile ilgili tartışmaların bertaraf edilmesini ve ucu açık olmayan, sonuç odaklı bir müzakere sürecinin olmasını istedi. Bu yüzden Sayın Cumhurbaşkanının bu noktalar üzerinden gösterdiği çabaya desteğimizin olduğunu bir kez daha yineledik. Hem de CTP olarak, herkesin 24 saat boyunca cumhurbaşkanlığı seçimini konuştuğu, herkesin Nisan’ı düşünerek pozisyon aldığı bir dönemde hala aynı şeyi söylüyoruz. Seçimler sadece araçtır, amaç hedeflerimiz, ilkelerimiz ve umutlarımızdır. Biz amaca odaklanmaya devam edeceğiz.


“Hükümetin alternatifi gerçekçi değil…”
Hükümet ortaya kendi deyimiyle bir alternatif attı. Bu öyle bir alternatif ki gerçekçi olmadığı bir yana yeni sorunlarla da yüklü. Bir an için varsayalım ki bu alternatif gerçekleşti, peki mesela mülkiyet sorunu nasıl hallolacak? Annan Planı döneminde federasyondaki mülkiyet düzenlemelerini eleştiriyorlardı. Kendi önerdikleri formülde ne olacak? AB çatısı altında iki ayrı devlet oldu diyelim, bu iki ayrı anayasa olacak demektir. Federasyondaki federal anayasada mülkiyet sorununun çözümü de anayasanın diğer hükümleri gibi iki ayrı referandumda onaylanacak ve her bir birey için geçerli olacaktı. Peki AB çatısı altında iki ayrı devlet olunca, ortak bir anayasa olmayacağına göre mülkiyet sorunu nasıl çözülecek? AB yurttaşı Kıbrıslı Rum eski mal sahiplerinin AB yurttaşı Kıbrıslı Türklere karşı açacakları davalar yoluyla mı? Buna yanıt verilmiyor? Peki federasyonda var olan iki bölgelilik ilkesi AB çatısı altındaki iki ayrı devlette olacak mı? Toprak konusunda ne yapılacak? Evet, 50 yıldır devam eden ve bizi çözüme ulaştırmayan müzakerelerden hepimiz yorulduk. Ama bunun yerine bir alternatif önerecekseniz, bunun sıfırdan başlayıp onlarca yıl sürmeyecek, Kıbrıs Türk halkını yepyeni sorunlarla karşı karşıya bırakmayacak, gerçekçi bir alternatif olduğunu gerekçeleriyle birlikte anlatmanız gerekiyor.” 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473