banner564

Formül belli

Oktay, Doğu Akdeniz’in bir barış denizi olması için doğal kaynakların adil ve eşit şekilde paylaşılması gerektiğini belirtti

Formül belli
banner598

Raif UZKAN
“Gemi Kurtaran” römorkörünün KKTC’de görevlendirilmesi töreni Girne Limanında gerçekleştirildi.
Törene Başbakan Ersin Tatar, TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TC Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, TC Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, TC Kıyı Emniyet Genel Müdür Vekili Durmuş Ünüvar, bazı bakanlar ve milletvekilleri, kuvvet komutanları, sivil ve askeri zevat katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklâl Marşıyla başlayan törende ilk konuşmayı TC Kıyı Emniyet Genel Müdür Vekili Durmuş Ünüvar yaptı.
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan da, KKTC’nin kıyı emniyeti ve gemi kurtarma alanlarında bugün daha güçlü bir konuma geldiğini belirterek, denizlerde her türlü görevi ifa edebilecek güce ulaştığını söyledi.
 “Mavi Vatan” doktrininin Doğu Akdeniz’de keşfedilen hidrokarbon yataklarıyla daha da önem kazandığını, aynı zamanda TC ve KKTC’nin Adanın %51’lik kıyı şeridini kontrol eder durumda olduğuna dikkat çeken Atakan, Barbaros Hayrettin Paşa ve Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf R. Denktaş’ın denizlerin önemini belirttiği sözlerine de atıfta bulunarak, TC ve KKTC’nin sarsılmaz birlik ve işbirliğinin devam edeceğine vurgu yaptı.

Atakan, 45 yıl önce Barış Harekâtında bulunmuş ve ikinci harekâtta da bulunmuş ve “Kıbrıs Gazisi” unvanı almış Murat Çelik’i gemi kaptanı olarak yeniden Adada görmekten mutlu olduğunu ve Kıbrıs Türk halkı adına kendisine şükran ve minnet sunduğunu belirtti.

Turhan: Bize sorabilecekleri bir hesap yok
TC Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Girne ve Gazimağusa’daki gemi arama-kurtarma çalışmalarının yakın zamanda Karpaz’da da başlayacağı bilgisini verdi.
Turhan ayrıca Doğu Akdeniz’in bir gerginlik ortamına dönüşmemesi adına TC ve KKTC’nin her türlü iyi niyeti gösterdiğini, Rum Yönetiminin tek yanlı adımları karşısında gerekli uyarıları yaptığının da altını çizerek, Türk tarafının hidrokarbon konusundaki yapıcı önerilerini reddeden, Kıbrıs’ta çözümü istemeyen ve Kıbrıs Türk tarafına verdiği sözleri tutmayanların sorabileceği hiçbir hesap bulunmadığını kaydetti.

Tatar: Türkiye ile işbirliği önemli
Başbakan Ersin Tatar, KKTC’nin içinde bulunduğu coğrafyanın, büyük bir potansiyele sahip olduğunu ancak, buna rağmen ülkede bir yılgınlık olduğunu dile getirdi. Tatar, KKTC ve Anavatan Türkiye’nin iş birliğinin önemine vurgu yaptı.
Mavi Vatan zenginlikleri, Doğu Akdeniz’deki hak ve çıkarlarla, KKTC ve TC’nin çok güçlü bir kompozisyon oluşturduğunu vurgulayan Tatar, son aylarda Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin, bu bölgedeki iddiaları, arama, çıkarma çalışmalarını arttırarak devam ettirdiğine işaret ederek, “Bu bölgedeki hak, yetki ve iddialarımızı güçlü Türkiye’mizin desteğiyle dünyaya duyurmak konum ve pozisyon almak ve KKTC’yi güçlendirmek, en büyük görevimizdir. Kıbrıs Türkü bunun için yaşadı, KKTC bunun için kuruldu” diye konuştu.

Oktay: Türkiye’nin tutumu belli
TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Gemi Kurtaran” Römorkörünün KKTC Kıyı Emniyetinde görevlendirilmesi töreninde bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, seyir emniyetini artırma ve denizleri her türlü olumsuzluktan korumaya yönelik her türlü kapasitesi bulunan römorkörün, Türk Bayrağıyla hayırlı görevler ifa edeceğine inanç belirtti.
Oktay, “Türkiye olarak her zaman Doğu Akdeniz’in bir barış denizi haline gelmesini, bunun için de doğal kaynakların adil bir şekilde çıkartılması ve paylaşılması gerektiğini her zaman savunduk ve savunmaya devam edeceğiz. Türkiye’yi, Antalya Körfeziyle sınırlamaya niyetlenenler bilmelidir ki, kıta sahanlığımızda arama ve çıkama faaliyetlerimizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Ülkemiz hem kendi hakları hem de Kıbrıslı Türklerin haklarını bundan önce olduğu gibi bundan sonra da en güçlü şekilde korumaya devam edecektir” dedi.
Konuşmaların ardından toplu fotoğraf çekimi yapıldı, gemi gezildi ve kokteyle geçildi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473