banner564

“Geleceğimiz tehdit altında”

Cevher Cem Süzal, yanlış politikalar nedeniyle eczacılık mesleğinin ülkede hak ettiği değeri görmediğini savundu

“Geleceğimiz  tehdit altında”
banner598

İbrahim DİRAN

Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği Başkanı Cevher Cem Süzal, yanlış politikalar nedeniyle eczacılık mesleğinin geleceğinin tehdit adlında olduğunu kaydetti.
14 Mayıs Eczacılık Günü dolayısıyla Eczacılar Birliği’nde düzenlenen basın toplantısında, eczaneler arasında mesafe sınırlaması, genel sağlık sigortası, antibiyotiklerin reçeteye bağlanması; özel hastane, klinik ve tüp bebek merkezlerinden hastalara ilaç satılması ve ilaç bedellerinin eczanelere geri ödenmesinde yaşanan sıkıntılar dile getirildi.
Toplantıda basın açıklamasını Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği Başkanı Cevher Cem Süzal ve Genel Sekreter Sevcan Güvenir okudu.
Açıklamada, “Dünyadaki en eski ve saygın mesleklerden olan eczacılık mesleği yanlış politikalar sonucu ülkede hak ettiği değeri görmezken geleceği de tehdit altındadır” denildi.
Eczacılık alanında söz sahibi olan Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği’nin görüşü alınmadan ülkedeki eczacı ihtiyacına bakılmaksızın açılan ve açılmakta olan eczacılık fakültelerinin mesleğin devamlılığını zora soktuğu kaydedilen açıklamada, fakültelere hangi kriterlerde öğrenci alındığının belirlenmediği ifade edildi.

“Mesafe sınırı olmalı…”
Eczacılık mesleğinin yok olmaması için eczaneler arasında mesafe sınırı olması gerektiğinin de altı çizilen açıklamada, “İhtiyaca bakılmadan açılan eczacılık fakültelerinin yarattığı sıkıntıların eczacılara yüklenmesi büyük bir hatadır. Bu konuda bu tüzüğün tekrardan gözden geçirilmesini, popülist politikalardan vazgeçilerek ivedi bir şekilde radikal kararlar alınmasını talep ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.
Avrupa Birliği ülkelerinde ilaçların eczaneler vasıtasıyla halka ulaştırıldığı, KKTC’de ise ilaçların hastanelerden devlet eliyle dağıtıldığı belirtilen açıklamada “Gelişmiş dünya ülkelerinde, Türkiye de dahil olmak üzere, ilaçlar eczanelerden alınmakta, bedelleri de devlet tarafından ödenmektedir. Bu sisteme geçilmesi devletin üzerindeki yükü azaltacağı gibi her eczanenin en azından bir eleman istihdam etmesini gerektirecektir. Bu da işsizlik sorununa bir katkı koyacaktır” denildi.

Antibiyotiklerin reçeteye bağlanması...
Antibiyotiklerin reçeteye bağlanmasının doğru bir karar olduğu, ancak uygulamanın yürürlüğe girdiği günden itibaren eczanelerin ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldığı belirtilen açıklamada, “Bu sistemin yürüyebilmesi için vatandaşların ucuza ve kolay bir şekilde reçete alabilmesi gerekmektedir. Bu zamansız uygulama doktorları, eczacıları ve halkı karşı karşıya bırakmaktadır. Bizim isteğimiz, genel sağlık sigortası geçene kadar bu uygulamanın yürürlükten kaldırılmasıdır” ifadeleri kullanıldı.

Verilen ilaçların bedellerinin geri ödenmesi...
Uzun süreden beri Sosyal Sigortalar Dairesi ile sigortalılara eczaneler tarafından verilen ilaçların bedellerinin geri ödenmesinde büyük sıkıntılar yaşandığı, bunun kabul edilemez olduğu belirtilen açıklamada, sıkıntının Sosyal Sigorta Dairesi’nde personel sıkıntısından kaynaklandığı savunuldu ve bu sıkıntının giderilmesi talep edildi.

Gardiyanoğlu: Atılacak adımların takipçisiyiz
Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği, “Göç Yasası” olarak nitelenen Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası’ndan etkilenen genç meslektaşlarının özlük haklarının düzenlenmesine yönelik atılacak adımların destekçisi ve takipçisi olacağını belirtti.
Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Remzi Gardiyanoğlu, Eczacılık Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, son günlerde hız kazandığını belirttiği sağlıkta dönüşüm çalışmalarının, kamu hekimlerinin özlük hakları ve çalışma koşulları üzerinde yoğunlaştığına işaret ederek “Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği Yönetim Kurulu olarak, öncelikle mevcut yasaların uygulanıyor olmasının, siyasi iradenin sağlıkta dönüşüm çalışmalarındaki samimiyetinin önemli bir göstergesi olduğunu hatırlatırız” dedi. 

Güncelleme Tarihi: 15 Mayıs 2016, 09:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473