banner564

Görünen köy kılavuz istemez

Cumhurbaşkanı Akıncı, Türkiye’nin garantisi olmazsa referandumda Kıbrıs Türk halkının ret oyu vermesinin yüksek bir ihtimal olduğunu belirtti

Görünen köy  kılavuz istemez
banner598
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türk televizyonlarının ortak canlı yayınına konuk oldu.
BRT’nin teknik desteği ve moderatörlüğünde gerçekleştirilen canlı yayında, Cumhurbaşkanı Akıncı, BRT ve özel kanallardan katılımcıların Kıbrıs müzakereleri ve iç konulara ilişkin sorularını yanıtladı.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, mülkiyette kriterlerin konuşulmaya devam edildiğini ve her şeyin tam manasıyla bitmiş olmadığını belirterek, “Mümkün olan en az sayıda insanın yerinden olmasını hedefliyoruz” dedi.
Yapılan araştırmalara göre Türkiye’nin garantisi olmazsa referandumda Kıbrıs Türk halkının ret oyu vermesinin yüksek bir ihtimal olduğunun görüldüğünü kaydeden Akıncı, halka istediğini vermek durumunda olduğunu söyledi.

“İlerlemeler var”
Cumhurbaşkanı Akıncı, müzakerelerin her başlığında ilerleme olduğunu söyledi. Akıncı ‘Mülkiyet halkın çok duyarlı olduğu bir konu. Bizim için siyasi eşitlik, yönetim ve güç paylaşımı da önemli. Oralarda da ilerlemeler var. Altı başlığın üçü ekonomi, AB ve Yönetim ve Güç Paylaşımı, diğer üç başlık ise Mülkiyet, Toprak ve Garantiler ile Güvenlik konuları. Her birine değinildi, hiç konuşulmadı değil ama örneğin toprakta harita, yüzdelik, köy isimleri bütün bunlara hiç girilmedi dolayısıyla gerçek anlamda konuşuldu diyemeyiz’ dedi.


“İlk mülk sahibi, ilk söz sahibi olmayacak”
Cumhurbaşkanı Akıncı, ilk mülk sahibinin ilk söz sahibi olmayacağını da vurguladı ve “İlk koçan sahibi ilk müracaat sahibi olacak o da 1 yıl içerisinde diyecek ki bu mal bana aittir, ben tazminat istiyorum veya ben takas istiyorum veyahut da ben orada yaşamak istiyorum. O zaman içinde oturanın da durumuna bakılacak” ifadelerini kullandı.


Tazminatlarda uluslararası destek
“Tazminatlar ile ilgili uluslararası desteğe ihtiyacımız olacağı aşikardır” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, hem AB, hem de ABD yetkilileri ile konuyu görüştüklerini ve her türlü katkının yapılacağı konusunda söz verildiğini kaydetti.
Akıncı, bir çözüm ile birlikte Kıbrıs’ın ufkunun açacağına da inanç belirtti.

 “Dörtte bir oranı diye bir şey yok”
Bir soru üzerine nüfus konusuna da değinen Akıncı nüfusların eşitlenmesinin mümkün olmadığını belirtti, “Dörtte bir oranı diye bir şey yok” dedi. Akıncı, şu andaki vatandaşların birleşik Kıbrıs’ın da vatandaşları olması konusunda uzlaşı olduğunu, Annan planındaki listenin sözkonusu olmadığını söyledi.

Örtülü ödenek doğru kullanılıyor…
Cumhurbaşkanlığı örtülü ödeneği ile ilgili bir soru üzerine Akıncı “Vatandaşlarımız rahat olsun. Amaçları dışında ben tek kuruş ne kullanırım ne de kullandırırım. Bu kalem en doğru şekilde kullanılmaktadır” dedi. 

Güncelleme Tarihi: 31 Aralık 2015, 09:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474